HRVATSKOJ TREBA VEĆI BROJ TESTIRANJA: / 'Mislimo da će utjecati na smanjenje žarišta i da situaciju stavimo pod kontrolu'

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

U Zagrebu se normalizirala situacija s testiranjima: 'Pozdravljamo povećanje broja testiranja i mislimo da će itekako utjecati na smanjenje žarišta i da situaciju stavimo pod kontrolu'

28.8.2020.
17:30
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar Sandra Šikić rekla je za N1 da se situacija s testiranjima u Zagrebu normalizirala nakon što je nekoliko ustanova uskočilo u pomoć. Kaže kako je do prvotnog udara došlo jer su strane države donijele mjere pa se ljudi nisu mogli vratiti bez negativnog nalaza na koronavirus.

"Situacija je bila neplanirana i nagla što je izazvalo povećane gužve. Desila nam se i situacija da su nam tri djelatnice pozitivne, pa je 14 djelatnika s kliničke mikrobiologije stavljeno u samoizolaciju, to je isto uzrokovalo kašnjenje", rekla je Šikić. Kako bi se spriječili ponovni problemi, nove djelatnike testiraju na koronavirus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zavod već šest mjeseci testira više od 550 uzoraka dnevno. Uređaj je na Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, ali to je globalni problem. Nije nabava uređaja samo problem Hrvatske, puno zemalja stoji u redu čekanja i teško je doći do takve opreme", objašnjava Šikić.

Image
U ZAGREBU REZULTATI TESTOVA VEĆ ZA 24 SATA: /

Ravnatelj Zavoda Andrija Štampar uvjerava da je situacija u metropoli pod kontrolom

Image
U ZAGREBU REZULTATI TESTOVA VEĆ ZA 24 SATA: /

Ravnatelj Zavoda Andrija Štampar uvjerava da je situacija u metropoli pod kontrolom

Nužno je povećati broj testiranja

Upozorila je da svi koji moraju na preglede ili zahvate, ili putuju u strane zemlje, pažljivo isplaniraju da ne čekaju predugo i da dobiju nalaz na vrijeme. Ističe da moramo pojačati kapacitete na dijagnostici, izolaciji pozitivnih, samoizolaciji kontakata, a također smatra da treba povećati i broj testiranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Testiranje je jedna od prvih preventivnih mjera da bi se otkrio broj pozitivnih osoba, da bi se izolirali kako ne bi prenosili virus dalje. Pozdravljamo povećanje broja testiranja i mislimo da će itekako utjecati na smanjenje žarišta i da situaciju stavimo pod kontrolu", uvjerena je.

Šikić smatra da djeca moraju ići u školu i da treba naći balans između normalnih aktivnosti i preporučenih mjera. Preporučila je cijepljenje protiv gripe svim rizičnim skupinama, kroničnim bolensicima, starijima, osobama u zdravstvenim sustavima itd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo