DRAMA U METROPOLI / Hrvatska katolička misija u Parizu izbačena iz crkve: 'Nadali smo se i vjerovali da se to neće dogoditi'

Image
Foto: Shutterstock

Kao razlog se navode rane iz prošlosti koje su nastale sudskim procesom tijekom pet godina, navodnim nepoštivanjem potpisanih ugovora i pritužbama francuskog župnika na ponašanje pojedinaca iz naše zajednice prema njemu, napisali su u objavi

26.8.2023.
16:48
Shutterstock
VOYO logo

Nakon što je Hrvatska katolička misija u Parizu izbačena iz tamošnje pariške crkve, na Facebook stranici Misije oglasili su se i svećenici don Stjepan Lončar i don Luka Poljak. Objavu prenosimo u cjelosti:

"Dragi župljani!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi ste već čuli za novonastalu situaciju u našoj Misiji. Pariška Nadbiskupija i župa Saint Germain de Charonne u kojoj već godinama slavimo Svete Mise i okupljamo se na naša druženja, odlučili su da nam više neće produživati ugovor o korištenju crkve i prostorija koje smo do sada koristili. Oni su nam to najavili prije godinu dana, ali smo se nadali i vjerovali da se to ipak neće dogoditi. No to je naša nova realnost. Mi smo poduzeli korake koje smo mogli. U traženje rješenja bilo je uključeno Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, zajednički ured Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, na čelu s predsjednikom Vijeća za hrvatsku inozemnu pastvu nadbiskupom vrhbosanskim Tomom Vukšićem i nacionalnim ravnateljem dr. Tomislavom Markićem, Hrvatsko Veleposlanstvo u Republici Francuskoj, te ja kao voditelj Hrvatske katoličke Misije zajedno s najbližim suradnicima.

Image
POGLEDAJTE SNIMKU /

Fratar zgrozio na nedjeljnoj propovijedi: 'Ostavi se svog boga, priznaj vjeru u pravoga boga, pa ćemo ti onda dati sve'

Image
POGLEDAJTE SNIMKU /

Fratar zgrozio na nedjeljnoj propovijedi: 'Ostavi se svog boga, priznaj vjeru u pravoga boga, pa ćemo ti onda dati sve'

U proteklih šest mjeseci imali smo susrete, razgovore, pisanu i telefonsku komunikaciju s vodstvom Pariške nadbiskupije. Svaki put nam je rečeno da oni misle na nas i da se traži najbolje rješenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao grom iz vedra neba, stigao je dopis nadbiskupu Vukšiću u Ravnateljstvo u Zagrebu da nam Pariška nadbiskupija ne može dalje pružati gostoprimstvo na svojem terenu. Kao razlog se navode rane iz prošlosti koje su nastale sudskim procesom tijekom pet godina, navodnim nepoštivanjem potpisanih ugovora i pritužbama francuskog župnika na ponašanje pojedinaca iz naše zajednice prema njemu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad smo upitali o kojim se problemima radi, ništa konkretno nisu nam naveli. Nažalost i sami smo donekle krivi za ovo što nam se sad događa, ali ako je i bilo određenih problema, smatram da se trebalo dobronamjerno na njih ukazati i rješavati ih u duhu vjere i Evanđelja. Ovako ostaje gorki okus i nepravda koja je nanesena našoj hrvatskoj zajednici, jednoj od najstarijih u Parizu.

Naša zadnja Sv. Misa u crkvi Saint Germain de Charonne bit će u nedjelju 27.08. u 12.00.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslije svete Mise ostat ćemo u crkvi i vidjeti što i kako dalje.Vodstvo naše Misije već je poduzelo korake u traženju nove crkve na području biskupije Saint Denis i biskupije Nanterres. O svemu tome više u nedjelju.

Pozivam vas također na smirenost i dostojanstvo, jer tražimo novo rješenje. Samo smirenošću i ozbiljnošću, pokazat ćemo da nam se može dodijeliti nova crkva i nova šansa za nastavak naše Misije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

don Stjepan Lončar

don Luka Poljak"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Tartufe i vino, magnete ili razglednice. Po čemu turisti najviše žele pamtiti Hrvatsku?

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo