Povišen aflatoksin pronađen u 70 posto uzoraka mlijeka

14.2.2013.
17:42
VOYO logo

Uzorci su pod šiframa pa Željko Cvetnić nije htio nagađati odakle su, no sve te nalaze, tvrdi, treba potvrditi i konfirmacijskom metodom HPLC, kakva se iz Beča čeka i za povučene šarže Vindijina i Dukatova mlijeka s polica.

Cvetnić je potvrdio kako orijentacijska metoda ELISA, koja je brža i jeftinija, može biti lažno pozitivna, ali ne i lažno negativna, tako da će svaki sumnjivi uzorak i na potvrdnu metodu analize HPLC u Beč. Ona, naime, ne može potpuno isključiti prisutnost pronađenog aflatoksina, ali može utvrditi da su te razine u dopuštenim granicama do 0,05 µg/kg, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ministarstva poljoprivrede u srijedu su priopćili kako je "hrvatsko mlijeko po svim svojim karakteristikama u samom vrhu kvalitete i udovoljava zdravstvenoj ispravnosti, dok se incidenti sa sigurnosti hrane, na žalost, povremeno pojavljuju i na drugim svjetskim tržištima".

Uzeti uzorci s farma

Stoga su najavljene pojačane analize stočne hrane i sirovog mlijeka na domaćim farmama do analize gotovih proizvoda po principu sljedivosti, ali i mlijeka iz uvoza. S prvih nekoliko kooperantskih farmi Vindije, Dukata, ai Megglea u Slavonsko-baranjskoj i Brodsko-posavskoj županiji, u Đakovačkim Selcima, Budincima, Viškovcima... uzorci stočne hrane i mlijeka od farmera su uzeti u srijedu, ali za sada nisu poznati rezultati analize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo