'POSTOJE INDICIJE' / Hrvatski stručnjak otkrio cilj napada Hamasa na Izrael: 'Ako se potvrdi da je Rusija iza toga kao na sjeveru Kosova...'

Image
Foto: Profimedia

Hamas nije samostalan igrač jer iza sebe ima organizacije i države koje stoje iza njega, a među njima su Iran i Katar

8.10.2023.
22:58
Profimedia
VOYO logo

Stručnjak za geopolitiku i hibridne sukobe sa Sveučilišta Sjever, dr. sc. Gordan Akrap, kazao je za HRT da su "vrlo vjerojatno" jedan od okidača za napad Hamasa pregovori Izraela i Saudijske Arabije. Prije tri godina, podsjetio je Akrap, potpisani su Abrahamski sporazumi s Emiratima i Bahreinom. Hamas se s time nije slagao i glasno se protivio, a govorio je kako su oni nož u leđa.

Cilj ove krize, naglasio je Akrap, je "prebacivanje pažnje" s rata u Ukrajini, a potpisivanje sporazuma između Izraela i Saudijske Arabije riješilo bi se pitanje dugoročne stabilizacije mira na Bliskom istoku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tako bi se pitanje Hamasa poistovjetilo s terorističkim pitanjem. Hamas ne treba poistovjećivati s Palestincima jednako kao što Palestince ne treba poistovjećivati s Hamasom", objasnio je Akrap.

Hamas nije samostalan igrač

Jedino ako će Sjedinjene Države sudjelovati "sigurnosnim" jamstvima, moglo bi doći do uspješnih pregovora između Izraela i Saudijske Arabije. Ipak, kazao je stručnjak, toga neće biti. Na to upućuju izjave koje su stigle iz Saudijske Arabije, a koje su vrlo skladne i odmjerene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PRIZORI TERORA /

Potresna ispovijest Izraelke koja je preživjela napad Hamasa na festival glazbe: 'Disala sam, govorila - ok, umrijet ću...'

Image
PRIZORI TERORA /

Potresna ispovijest Izraelke koja je preživjela napad Hamasa na festival glazbe: 'Disala sam, govorila - ok, umrijet ću...'

Teško je procijeniti, kazao je Akrap, hoće li Hezbolah ući u sukob.

"Činjenica je da Hezbolah i Izrael redovno izmjenjuju vatru. To ne izlazi iz uobičajenih aktivnosti. To pokazuje da Hezbolah vrlo vjerojatno nije bio upoznat s napadom Hamasa. Postoji pretpostavka da je Hezbollah shvatio u kakvu bi se tešku situaciju doveo da napadne državu Izrael. Sasvim sigurno bi bili suočeni sa strašnim posljedicama", zaključio je stručnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Hamas nije samostalan igrač jer iza sebe ima organizacije i države koje stoje iza njega, a među njima su Iran i Katar. Postoje i brojne indicije, otkrio je Akrap, da je Rusija pomogla Hamasu organizirati ovaj napad, i po posredno preko Irana.

'Ako dođe do razuma i smisla...'

"Ako se to potvrdi da je Rusija iza toga kao što je bio slučaj na sjeveru Kosova, to će ubrzati razvoj situacije u Ukrajini i pobjedu Ukrajine", kazao je stručnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako dođe do razuma i smisla, potrebe za racionalnim postupanjem, onda se ova kriza ne bi trebala proširiti izvan pojasa Gaze", dodao je pa naglasio da ipak postoji nekoliko iznimki kada se radi o širenju rata.

Mogao bi se proširiti na sjever Izraela i jug Libanona, kao i u dubini Sirije i Irana, otkrio je dr. sc. Gordan Akrap.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Eskalacija na Bliskom istoku! Proglašeno ratno stanje: 'Stalno ima novih raketa. Sve će to potrajati'

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo