'Kažete da ste bili iznenađeni; ali mi nismo iznenađeni'

Zbog afere s mlijekom i odluke nekih proizvođača da obustave otkup mlijeka s pojedinih farmi, Hrvatski seljački savez poslao je otvoreno pismo ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini.

23.2.2013.
15:54
VOYO logo

Iz Hrvatskog seljačkog saveza ističu kako su otvoreno pismo poslali jer ih svakodnevno kontaktiraju proizvođači mlijeka koji ne znaju što da rade s mlijekom koje proizvođači ne žele otkupiti. Od Jakovine traže da odmah poduzme sve potrebne mjere kako bi proizvođači mlijeka što prije mogli opet početi predavati mlijeko, a potrošači bili sigurni u njegovu kvalitetu. U protivnom će, ističu iz HSS-a, ovaj mali broj proizvođača biti još manji ili u potpunosti nestati.

"Kažete da ste iznenađeni odlukom otkupljivača mlijeka o prestanku odvoza mlijeka sa 180 farmi; mi tom odlukom nismo iznenađeni, ali smo zato iznenađeni Vašom odlukom od prošle godine kada ste prilikom smanjenja cijene mlijeka stali upravo na stranu mljekarske industrije ne poduzevši ništa kako bi se cijena mlijeka za proizvođače povećala. Čak niste htjeli, iako je to bio zaključak saborskog Odbora za poljoprivredu, održati još jedan krug razgovora otkupljivača i proizvođača i pomoći da se dođe do zajedničkog rješenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tražili smo da aktivirate robne rezerve, sad se vide posljedice

Valjda Vam je sada jasno kako otkupljivači mlijeka nisu našli za shodno da obavijeste Ministarstvo o prestanku odvoza mlijeka jer njih osim njihova profita ne zanima ništa drugo, a pogotovo ne domaća proizvodnja mlijeka.

Ovim putem Vas želimo podsjetiti da smo upravo od Vas i Vlade RH prošle godine zbog elementarne nepogode (suše) tražili da pomognete hrvatskom selu i uplatite 500 milijuna kuna iz državnog proračuna, a posebno da pomognete sektoru stočarstva aktiviranjem robnih rezervi jer je zbog suše stočna hrana bila slabe kvalitete, što je danas u nekim slučajevima rezultiralo prisustvom aflatoksina u mlijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, međutim niste nas poslušali kao ni u čemu drugom, pa ćete robne rezerve aktivirati sada što će, nažalost, za mnoge biti prekasno. Zbog svega navedenog Vas pozivamo da podnesete ostavku na mjesto ministra poljoprivrede u Vladi RH jer to je jedini spas za hrvatsko selo", stoji u otvorenom pismu Hrvatskog seljačkog saveza.

Nezadovoljni seljaci su u usubotu izašli i na mirni prosvjed u Velikoj Kopanici i u Lužanima u Brodsko-posavskoj županiji. Nisu blokirali prometnice, već su tridesetak traktora parkirali uz cestu. Osim što traže isplatu poticaja u cijelosti do kraja ožujka te za obiteljska gospodarstva pravedniji zakon o poljoprivrednom zemljištu, šezdesetak proizvođača okupilo se i kako bi izrazili ogorčenje privremenim prekidom otkupa mlijeka sa 180 slavonskih farmi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo