HRVATSKI PODUZETNIK PREBOLIO VIRUS ZAPADNOG NILA: / 'Počinje kao obična viroza... u jednom trenutku nisam mogao čak ni hodati'

Image
Foto: PIXSELL

Među 26 oboljelih od virusa Zapadnog Nila u Hrvatskoj našao se i Davor Huić koji je opisao kako je bolest kod njega izgledala.

5.9.2018.
9:09
PIXSELL
VOYO logo

U Hrvatskoj je dosad 26 osoba oboljelo od virusa Zapadnog Nila, bolesti od koje, stručnjaci kažu, zaštite nema. Zabilježen je i jedan smrtni slučaj, međutim riječ je o kroničnom pacijentu kojem se zdravstveno stanje nakon oboljenja zakompliciralo.

Zaštititi se od bolesti ne može, no može se zaštititi od komaraca. Jedan od onih koji to nije učinio hrvatski je poduzetnik Davor Huić koji je prebolio virus Zapadnog Nila te odlučio svoje iskustvo podijeliti s drugima. Tvrdi da je imao simptome, poput onih koje sa sobom nosi gripa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bolest počinje kao obična viroza. Imate malo povišenu temperaturu, osjećate se malaksalo i potom nastane mala pauza, povuku se simptomi i onda ponovno počne ispočetka, u jednom trenutku nisam čak mogao ni hodati", opisao je Huić za Dnevnik.hr.

Što kažu epidemiolozi?

Epidemiolog Pem Novosel, pak, navodi kako takav teži oblik bolesti sa simptomima meningitisa dobije svega jedan posto zaraženih te da je situcija znatno blaža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U najvećem postotku prolazi bez simptoma, u petini slučajeva se razvije gripolika bolest s povišenom temperaturom, glavoboljom i slabošću", pojasnio je.

S hladnijim će danima proći i opasnost od ove bolesti kojom je u Europi ove godine zaraženo 750 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo