POSJETIO IH I PREDSJEDNIK / Hrvatski piloti oduševili Izraelce: 'Do sada ste bili heroji u svojim zemljama, a sada ste heroji u našoj zemlji'

'U ime izraelskog naroda zahvaljujem se od srca za vašu hrabrost i velikodušnost'

28.11.2016.
12:15
VOYO logo
Image
trud se isplati /

Hrvatski piloti su heroji u Izraelu: već prvog dana posjetio ih premijer Netanyahu i zahvalio im!

Image
trud se isplati /

Hrvatski piloti su heroji u Izraelu: već prvog dana posjetio ih premijer Netanyahu i zahvalio im!

Letačke posade 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane koje od petka 25. studenoga 2016. sa dva Canadaira CL-415 sudjeluju u gašenju požara u Državi Izrael, u nedjelju 27. studenoga 2016. posjetio je i pozdravio izraelski predsjednik Reuven Rivlin. Na taj način još jednom je odano priznanje i zahvalnost izraelskog naroda i najviših državnih vlasti za snažni doprinos i pomoć hrvatskih zračnih snaga u gašenju velikih požara na području Izraela.

U obraćanju predstavnicima međunarodnih protupožarnih snaga koje su pristigle u Izrael pružiti pomoć u gašenju velikih požara, predsjednik Rivlin je rekao kako se upravo vratio iz Natafa koji je stradao u požarima i čiji su stanovnici zahvalni letačkim posadama jer nitko nije ozlijeđen. "U ime izraelskog naroda zahvaljujem se od srca za vašu hrabrost i velikodušnost, a svoju zahvalnost uputit ću i vašim državnim čelnicima koji su odgovorili na naš poziv za pomoć bez oklijevanja. Pokazali ste što je pravo i iskreno prijateljstvo, do sada ste bili heroji u svojim zemljama, a sada ste heroji u našoj zemlji. Svatko je od vas ostavio svoju obitelj, dom i zemlju, ukrcao se u zrakoplov i u kratkom vremenu pružio svoju ruku pomoći u spašavanju života, i stoga vam još jednom zahvaljujem", poručio je predsjednik Rivlin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutno su u Izraelu angažirane protupožarne zračne snage iz Hrvatske, Grčke, Cipra, Italije, Turske, Rusije, SAD-a, Ukrajine, Azerbejdžana, Francuske, Španjolske i Rumunjske.

Zapovjednik Protupožarne eskadrile i hrvatskih snaga u Izraelu pukovnik Davor Turković rekao je kako je susret protekao u prijateljskom ozračju gdje se još jednom moglo osjetiti koliko Izrael cijeni brzu i učinkovitu reakciju hrvatskih protupožarnih snaga. "Još je jednom naglašena iznimna uloga hrvatskih snaga u gašenju požara, a ponajviše brzina dolaska hrvatskog kontingenta jer se od poziva pa do pristizanja sve odigralo praktički u 24 sata te smo tako, bez obzira na udaljenost Izraela od Hrvatske, bili među prvima koji su počeli pružati pomoć u gašenju požara iz zraka", istaknuo je pukovnik Turković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatske zračne snage su nakon susreta s izraelskim predsjednikom Rivlinom odmah krenule u izviđanje sjevernog područja Izraela te nastavili s gašenjem zaostalih požara i prostora.

U protekla tri dana djelovanja hrvatske zračne snage ukupno su provele 31 sat u zraku i pri tome izbacile oko 270 tona vode na požarišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su aktivni požari ugašeni, na pojedinim lokacijama još uvijek izbijaju požari manjeg intenziteta, pa je tako jutros, u ponedjeljak 21. studenoga 2016. već u 06,00 sati jedan hrvatski Canadair poletio u novu akciju gašenja požara.

Odluku o pružanju humanitarne pomoći upućivanjem dva Canadaira HRZ i PZO-a u Državu Izrael donijela je Vlada RH 23. studenog 2016., na prijedlog potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu zatražio pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo