NEVJEROJATNO / Hrvatski liječnici bili su heroji, a ovako im se vratilo: Skinuli su im do 9000 kuna s plaće!

Image
Foto: AP Images

'Neugodno smo iznenađeni samovoljom uprava pojedinih bolničkih ustanova', govore u HUBOL-u

22.5.2020.
7:52
AP Images
VOYO logo

Zdravstveni djelatnici iznijeli su ponajveći dio tereta tijekom vrhunca koronakrize u Hrvatskoj, ali vlast im se odužila tako što im je uzela od tisuću do devet tisuća kuna s plaće! Barem tako tvrde u Udruzi bolničkih liječnika (HUBOL).

Image
nisu svi zadovoljni /

Vlada i sindikati blizu dogovora: Neće biti smanjenja plaći, ali se odgađaju povećanja za ovu godinu

Image
nisu svi zadovoljni /

Vlada i sindikati blizu dogovora: Neće biti smanjenja plaći, ali se odgađaju povećanja za ovu godinu

"Neugodno smo iznenađeni samovoljom uprava pojedinih bolničkih ustanova. Unatoč dopisu Ministra zdravstva od 2. travnja, s jasnom i nedvojbenom uputom o načinu evidencije radnih sati te o načinu obračunavanjaplaće za razdoblje dok su zdravstveni djelatnici radili u turnusima, neke ustanove i opet nisu postupile po navedenom dopisu, nego je medicinskim djelatnicima za travanj stigla znatno umanjena plaća", navode iz HUBOL-a te dodaju:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Time je prekršen čl. 95 Zakona o radu, kao i drugi propisi i uputa Ministarstvazdravstva."

Naime, niti jedan zdravstveni djelatnik nije se samovoljno rasporedio na boravak kod kuće, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To učinio poslodavac, kako bi bolesni djelatnici ili oni u samoizolaciji mogli odmah biti zamijenjeni zdravima, sa svrhom osiguravanja kontinuiteta dostupnosti zdravstvene skrbi", upozorava predsjednica HUBOL-a Ivana Šmit i najavljuje da će pravdu tražiti sudskim putem ako se nepravda ne ispravi.

Na isti problem upozorili su i iz Hrvatskog liječničkog sindikata, gdje također očekuju hitnu korekciju neopravdano smanjenih liječničkih plaća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječnicima se aplaudiralo, hvalilo ih se jer su imali deset puta veći rizik od zaraze koronavirusom u odnosu na druge ljude.

"Kad je te iste liječnike trebalo platiti, onda su pojedine bolničke uprave odlučile nagraditi ih uskratom dijela plaće Ako vlast opet podrži samovolju pojedinih ravnatelja, to će biti još samo jedan pokazatelj koliko je našoj državi važan zdravstveni sustav. Trenutno izgleda da im služi u predizborno vrijeme kao dobra PR platforma za skupljanje političkih bodova", zaključila je Šmit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo