Hrvatski građani, znate li koliko ste sretni?

Jeste li znali da je Hrvatska prema svim svjetskim istraživanjima relativno sretna zemlja?

5.4.2011.
15:25
VOYO logo

Naime, Hrvatska se u svjetskim istraživanjima koja rangiraju zemlje po kvalitativnim pokazateljima obično nalazi negdje u sredini sretnih zemalja.

Primjerice, lani je Hrvatsku američki časopis Newsweek postavio na visoko 28. mjesto između sto zemalja svijeta koje imaju najbolje uvjete za život. Vrednovali su se uvjeti za života u pet kategorija: obrazovanje, zdravlje, kvaliteta života, gospodarska dinamika i političko okružje, a Hrvatska je najviše bodova dobila u kategoriji obrazovanja i zdravlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I u posljednjem istraživanju Indeksa kvalitete života 2011. izdavačke kuće International Living, Hrvatska je uvrštena među najsigurnije zemlje na svijetu jer nudi najsigurnije i najzdravije uvjete života. No, Hrvatska je i skupa, prezadužena i nema razvijenu infrastrukturu, pokazalo je to istraživanje.

Optimisti unatoč svemu

Da su hrvatski građani sretni, pokazalo je i posljednje istraživanje kvalitete života magazina Banka, Nacionalni indeks sreće, provedeno u veljači, prije masovnih antivladinih prosvjeda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokazalo se tako da su Hrvati sretniji od okoline u kojoj žive (rast nezaposlenosti, pad realnih dohodaka) jer na njih utječe cijeli niz subjektivnih komponenti. Emotivno stanje Hrvati su ocijenili s nešto više bodova nego u siječnju 2010., dok im je zadovoljstvo trenutačnom životnom situacijom u odnosu na siječanj opalo. Zanimljivo je da su procjene buduće situacije sakupile visok broj bodova, što znači da su hrvatski građani unatoč teškoćama optimisti u pogledu budućnosti.

Nacionalni indeks sreće još pokazuje da hrvatski građani svoje zdravlje i dalje procjenjuju vrlo dobrim, kao i radnu i/ili školsku okolinu. Pristup osnovnim potrebama procijenjen je relativno dobrim, a najlošije je procijenjena raspoloživa količina novca za 'male luksuze'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visko je ocijenjeno i zadovoljstvo osobnim razvojem i socijalnom okolinom, a građani su najzadovoljniji svojom obitelji i prijateljima, a najmanje - državom, piše magazin Banka.

Vezani članci:

arti-201005110496006 arti-201008030620006 arti-201009080747006 arti-201011250447006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo