turistička perjanica / Hrvatski arhitekti pobijedili svjetske zvijezde: novi Belvedere bit će najluksuzniji hotel na Jadranu

Dubrovački hotel Belvedere bit će posve srušen, a na mjestu njegovog divovskog zdanja, koje zjapi još od rata, gradit će se jedan od najluksuznijih hotela na Jadranu

7.12.2016.
18:59
VOYO logo

Nekad turističku perjanicu, od rata ruševinu,  još je 2014 godine nakon stečaja, na javnoj dražbi kupio ruski miljarder Viktor Vekselberg.

"Platio je punu isključnu cijenu od 12 i pol milijuna eura, nitko drugi se nije pojavio osim njega, taj novac je u roku tjedan dana isplaćen na račun suda i od tada stoji na tom računu", rekao je Davor Stern, konzultant investitora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlog tome je što bivši vlasnik Belvedera osporava prodaju hotela. Dok se sudska trakavica ne rješi, investicija od planiranih 150 milijuna eura je zakočena. 

"Gospodin Vekselberg na svu sreću ima još živaca, međutim ne znam do kada", kaže Stern.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam molio od predsjednice republike do premijera kad je bio prošli put da pomognu da se taj problem rješi, mislim da se investicije ne koče, tvrtka je kupljena u stečaju što dobro znate", rekao je dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić.

Do svojih 2 i pol milijuna kuna, od tada ne mogu ni bivši zaposlenici hotela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znači već dvije godine taj novac stoji na sudu, nas se ne isplaćuje, znači to je stvarno jedna sramota države, postupak se oteže", kaže bivši zaposlenik hotela Pavle Radonić. 

A sramota države, u budućnosti bi trebala izgledati ovako. Autori projekta su hrvatski arhitekti koji su u žestokoj konkurenciji pobijedili nekoliko cijenjenih međunarodnih arhitekata. Njihova vizija super luksuznog hotela je šest puta manja od postojećeg. Umjesto dosadašnjih 18 etaža, planiraju tek pet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izabrali smo ih jer su najbolje hotel uklopili u okoliš, potpuno je zaklonjen stablima čempresa i prilagođen obali, sa prekrasnim pogledom prema gradu i moru", izjavio je Gunther Bischof, organizator natječaja za projekt Belvedere.

Investitor planira rušiti stari hotel u jesen 2017. pa punom parom krenuti u gradnju. Ako se do tada sve na sudu ne rješi, paru će početi puštati na uši.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo