Hrvatske škole pune 'stručnjaka' s kursa u Međugorju

U brojnim hrvatskim školama zaposleni su logopedi koji su se školovali u Međugorju. Stručnjaci upozoravaju da oni, iako imaju diplomu, nisu kompetentani za osjetljive poslove s djecom.

10.11.2014.
20:58
VOYO logo

Fakultet društvenih znanosti dr. Milenka Brkića nudi preddiplomske, magistarske i doktorske studije, i to iz područja odgojnih i humanističkih te društvenih znanosti. Tako se može steći diploma iz komunikologije, sociologije, turizma i ekologije, turizma i rekreacije (!?), ali iz rehabilitacijskih struka - socijalne pedagogije, defektologije i logopedije koje su posebno popularne studentima iz Hrvatske jer jedini studij logopedije, onaj u Zagrebu, godišnje upisuje samo 55 studenata.

Oni koji steknu diplomu logopeda u Međugorju, imaju, međutim, problem s priznavanjem stručnosti koju im može dati, svojim članstvom, jedino Komora edukacijskih rehabilitatora, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ni jedan logoped s međugorskom diplomom nije i neće postati naš član jer, jednostavno, nije kompetentan za rad", odlučna je prof. Ana Marija Žic Ralić, predsjednica Povjerenstva za stručna pitanja Komore.

Ona objašnjava kako nije sporna njihova diploma visoke škole, ali oni nikada neće položiti stručni ispit. Na pitanje kako je to moguće, ona odgovara da je razlog tome izostanak praktične nastave u Međugorju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nešto poput tečaja

Ipak, u Hrvatskoj se logopedi 'proizvedeni' u Međugorju zapošljavaju, i to po osnovnim školama. Jedna takva je i u Kaštelima gdje je ravnatelj, koji se također doškolovao u Međugorju, preklinjao da se ne imenuje ni njega ni njegovu logopedicu. Naravno, jer osjetljive poslove s djecom, a to znači prevencijom, dijagnostikom i tretmanom poremećaja govora, glasa, jezika, gutanja, slušanja, čitanja, pisanja, što je najjednostavniji opis struke, radi osoba koja je završila nešto poput tečaja.

"Bez uvrede, ali ne možete mi reći da je uopće usporediva diploma nekoga tko se dvije godine školovao za logopeda i onoga tko je znanje stjecao pet godina, i to s grupom medicinskih predmeta uključujući praktični rad. To u Međugorju je običan kurs prema zagrebačkom fakultetu", komentirala je jedna splitska logopetkinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez položenog stručnog ispita

Uskoro bismo, međutim, ipak mogli imati situaciju da osjetljive poslove s djecom rade nestručnjaci, gotovo nadriliječnici, koji su to postali uz nekoliko tisuća eura. Jer za rad im je dovoljan stručni ispit iz nekog drugog područja, primjerice razredne nastave, čiju diplomu su stekli u Hrvatskoj. Za zvanje logopeda dovoljno im se samo doškolovati u Međugorju i problem je riješen.

"Još nitko, barem u Dalmaciji, nije ni zatražio polaganje stručnog ispita s diplomom iz Međugorja, ali znamo da se sve više zapošljavaju u školama", potvrdili su u splitskoj Agenciji za odgoj i obrazovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do kada će onda mjerodavni dopuštati zapošljavanje logopeda u sivoj zoni?

"Upravo predlažemo da ti ljudi na našem fakultetu polažu jedan opsežan i cjelovit ispit kojim bi stekli kompetencije", odgovara prof. Ana Marija Žic Ralić iz Komore edukacijskih rehabilitatora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo