HRVATSKA VLADA IMAT ĆE SAMO 12 MINISTARSTAVA? / Procurili detalji novog prijedloga Zakona o državnoj upravi

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Novi Zakon o sustavu državne uprave koji je trenutačno u javnoj raspravi otkriva kako bi se broj ministarstava mogao smanjiti za 40 posto,

26.2.2019.
8:53
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Ministarstvo uprave, naime, prošli je tjedan u javnu raspravu uputilo novi prijedlog Zakona o sustavu državne uprave u kojem se neizravno spominje mogućnost smanjenja broja ministarstava. Naime, u njemu su prema pisanju Jutarnjeg lista izmijenjeni članci koji su pretpostavka za prvi korak u spajanju ministarstava ili pretvaranju nekih od njih u upravne organizacije u nekom drugom ministarstvu. Primjerice, Ministarstvo turizma ne bi više moglo obavljati samo poslove iz područja turizma nego bi se spojilo s nekim drugim ministarstvom. Optimalan broj ministarstava koji spominju sugovornici Jutarnjeg jest s 20 na 12, što bi doista predstavljalo radikalno smanjenje od čak 40 posto.

Image
KUŠČEVIĆ PRIPREMIO VELIKI REMONT DRŽAVNE UPRAVE: /

Od Nove godine stižu otkazi, a ukidaju se i pojedine funkcije

Image
KUŠČEVIĆ PRIPREMIO VELIKI REMONT DRŽAVNE UPRAVE: /

Od Nove godine stižu otkazi, a ukidaju se i pojedine funkcije

O ovoj temi moglo bi se ozbiljno početi razmišljati u izbornoj godini, ali pitanje je bi li se to provelo u mandatu ove Vlade, što bi onda značilo i ozbiljnu rekonstrukciju. Ili će, pak, sve ostati na nekoj idućoj vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je riječ o tome, sadašnji ministar uprave nije mogao ni potvrditi ni demantirati da se o tome u Vladi razmišlja niti je mogao precizirati kad će se promjena dogoditi.

'Vlada dobro funkcionira i ovako'

"Vlada dobro funkcionira i na ovaj način, ali vjerujem da će se na dnevnom redu u budućnosti naći i tema o smanjenju broja ministarstava. Riječ je o materiji koja se detaljnije regulira drugim zakonom, a to je Zakon o ustrojstvu ministarstava i drugih tijela državne uprave", kratko je za Jutarnji list komentirao Lovro Kuščević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je riječ o ostalim odredbama zakona, najvažnije su one o ukidanju mjesta pomoćnika ministara koje će zamijeniti ravnatelji uprava. Oni će ubuduće biti državni službenici koje će Vlada imenovati temeljem javnog natječaja prema jasno utvrđenim kriterijima, a neće više biti imenovani dužnosnici. Time se, kažu u Ministarstvu, depolitizira i profesionalizira državna uprava.

Ukidaju se uredi državne uprave

Također, budući da se ukida 20 ureda državne uprave dio poslova u prvom stupnju preuzele bi županije, a u tom procesu oko 500 ljudi će otići u mirovinu uz otpremnine, dok će s druge strane županije dobiti novu radnu snagu za buduće poslove koje će obavljati. Time bi se broj tijela smanjio s 52 na 32.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Novi zakon ne kategorizira tijela državne uprave na središnja i prvostupanjska tijela, tako da su vrste tijela državne uprave predviđene ovim zakonom samo ministarstva i državne upravne organizacije, koje se pak prema organizacijskom i funkcionalnom kriteriju dijele na državne uprave, državne zavode, državna ravnateljstva, državne urede i državne inspektorate", pojašnjavaju u Ministarstvu uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo