DEVET NOVOZARAŽENIH, ČETIRI OSOBE PREMINULE: / U Hrvatsku oprema iz Kine, dio je donirala jedna kompanija

Image
Foto: Tomislav Pavlek/POOL/HINA
27.4.2020.
7:12
Tomislav Pavlek/POOL/HINA
VOYO logo
  • Ukupno u Hrvatskoj imamo 2039 slučajeva zaraze koronavirusom, izliječeno je 1166, a preminulo je 59 bolesnika
  • Danas počinje prva od tri faze popuštanja mjera zaštite od koronavirusa
  • U svijetu je od koronavirusa zasad zaraženo 2.971.639, umrlo je 206.542 bolesnika dok je brojka izliječenih 865.925

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatsku iz Kine dopremljeno 76 tona medicinske opreme

18.40 - Dodatnih 76 tona zaštitne medicinske opreme potrebne za borbu protiv epidemije koronavirusa dopremljeno je u ponedjeljak u Hrvatsku, šestim po redu izravnim letom kompanije SF Airlines iz Šangaja za Zagreb.

Iz Vlade navode da je u Hrvatsku je stiglo oko 76 tona dezinficijensa, zaštitnih naočala, nazuvaka i veća količina zaštitnih maski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz komercijalno nabavljenu robu od kompanija MEHECO i Sinopharm na letu je bilo i par stotina tisuća zaštitnih maski koje je Hrvatskoj donirala kompanija Sinopharm, stoji u priopćenju.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Srbiji nova 233 slučaja, umrlo još šest ljudi

17.41 - U Srbiji su za posljednja 24 sata registrirana 233 nova slučaja infekcije koronavirusom, a preminulo je još šest osoba te su dosad umrle 162 osobe od ukupno 8.275 oboljelih od početka epidemije, priopćio je u ponedjeljak Krizni stožer u Beogradu.

Među šestero umrlih pacijenata, četvero su štićenici Gerontološkog centra u Nišu, u kojem je prije dva tjedna za manje od 48 sati registrirano više od 140 zaraženih korisnika te nekoliko djelatnika, a ravnatelj doma je uhićen zbog propusta u primjeni zaštitnih mjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Zaraza u Čitluku stavljena pod kontrolu

17.26 - Pod nadzor je stavljena epidemiološka situacija u maloj hercegovačkoj općini Čitluku koja je bila najpogođenija koronavirusom, budući je u dva tjedna zabilježen tek jedan slučaj zaraze Covidom 19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je u ponedjeljak, na konferenciji za novinare Kriznog stožera Hercegovačko-neretvanske županije sa sjedištem u Mostaru, rekla epidemiologinja Federalnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrea Jurić, radi se o školskom primjeru borbe protiv Covid-19.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Njemačkoj obvezne maske u javnom prijevozu i trgovinama

17.08 - U Njemačkoj je u ponedjeljak stupila na snagu obveza nošenja zaštitnih maski u gradskom prijevozu i trgovinama, a gradovi javljaju kako građani u najvećoj mjeri poštuju tu obvezu.

Njemačka vlada je nakon dogovora s predstavnicima saveznih pokrajina sredinom mjeseca „izričito preporučila“ nošenje maski u javnom prijevozu i trgovinama, a savezne pokrajine su od danas preporuku preinačile u obvezu nošenja maski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako javljaju predstavnici poduzeća javnog prijevoza, putnici se u najvećoj mjeri drže obveze.

Njemačka vlada očekuje da će gospodarstvo ove godine zbog pandemije koronavirusa pasti 6,3 posto, najviše od proglašenja savezne republike 1949. godine, piše u ponedjeljak list Sueddeutsche Zeitung.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


U Belgiji najniži broj bolničkih prijema oboljelih od covida-19 od početka karantene

15:40 Belgijske bolnice zabilježile su najniži broj pacijenata oboljelih od covida-19 otkad je počela karantena prije gotovo sedam tjedana, pokazuju podaci u ponedjeljak, tjedan prije nego što će zemlja početi ublažavati ograničenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao ohrabrujući znak, broj bolničkih prijema, koji su ključni broj za praćenje razvoja bolesti, pao je na 127, što je najniža razina od 18. ožujka.

Bjelovarsko-bilogorski župan: Uspjeli smo izbjeći zarazu u zdravstvenim ustanovama i domovima

15:29 Župan Bjelovarsko-bilogorske župan Damir Bajs rekao je u ponedjeljak da su u toj županiji uspjeli izbjeći zarazu koronavirusom u zdravstvenim ustanovama i domovima za starije te poručio da u sljedećem razdoblju kad se ide s relaksiranjem mjera ne treba relaksirati i ponašanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za koji dan, možda već sutra, moguće je da ćemo biti jedna od rijetkih županija u kojima neće biti koronavirusa, a čitavo ovo vrijeme uspjeli smo izbjeći zarazu u zdravstvenim ustanovama i staračkim domovima", rekao je Bajs.

U splitskom KBC-u umrle dvije starije korisnice doma u Vukovarskoj

14:58 - U splitskom KBC-u u ponedjeljak prijepodne umrle su dvije ženske osobe u dobi od 89 i 97 godina koje su bile korisnice Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici, a koje su, uz nekoliko kroničnih bolesti, bile pozitivne na koronavirus. To znači da je do sada iz Doma za starije u vukovarskoj umrlo 12 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Ljubljanski zoološki vrt otvoren uz mjere socijalne distance

14:55 - Ljubljanski zoološki vrt danas je ponovo otvorio svoja vrata za posjetitelje, nakon što je zbog epidemije Covida-19 bio zatvoren od 16. ožujka, a njegova uprava preporučila je posjetiteljima održavanje socijalne distance te da ne hrane životinje.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pad širenja zaraze u Španjolskoj

14:49 - Španjolska danas i dalje bilježi stopu širenja zaraze ispod 1 posto pa zdravstvene vlasti ocjenjuju da se epidemija koronavirusa dobro razvija te pozivaju stanovništvo da pokaže potrebnu osobnu i obiteljsku odgovornost u pridržavanju mjera. Broj novooboljelih i preminulih od koronavirusa u Španjolskoj zapravo je blago porastao u ponedjeljak, nakon što je dan ranije dotaknuo najnižu stopu od izbijanja epidemije u toj zemlji. U ponedjeljak se zarazilo 0,88 posto više stanovnika nego u nedjelju, kada je stopa rasta iznosila 0,84 posto, no to se ocjenjuje dobrim jer su i jedna i druga stopa ispod 1. Ukupan broj inficiranih ukupno iznosi 209.465. Danas je preminula 331 osoba, dok je dan ranije život izgubilo 288 pacijenata. U zemlji je preminuo ukupno 23.521 stanovnik. Španjolska ima najveći broj oboljelih u Europi te najveći broj žrtava nakon Italije.

Image
Foto: Jesus Merida/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Adidas zabilježio veliki financijski udar

14:45 - Njemački proizvođač sportske opreme Adidas zabilježio je u prvom tromjesečju veliki financijski udar zbog pandemije koronavirusa, koji se očitovao u padu neto dobiti na skromnih 20 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Proslava Sv. Dujma 7. svibnja bez procesije i mise na Rivi

14:43 - Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić izvijestio je danas da, zbog epidemije koronavirusa, na blagdan zaštitnika Splita i Splitsko-dalmatinske županije Sv. Dujma 7. svibnja neće biti tradicionalne procesije i misnog slavlja na Rivi. Misa će biti služena u 10 sati u katedrali sv. Duje uz izravan prijenos preko medija, najavio je mons. Barišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Kozlevac pozvao starije Istrane da u trgovinu idu ujutro, a mlade da idu popodne

14:42 - Ravnateljica pulske Opće bolnice Irena Hrstić danas je izrazila zadovoljstvo što je u toj bolnici samo jedan pacijent zaražen koronavirusom, a načelnik Županijskog stožera Dino Kozlevac preporučio je starijim Istranima da u trgovinu idu ujutro, a mladi da idu popodne. Ustvrdivši kako već deseti dan za redom nema novooboljelih u Istarskoj županiji, ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Aleksandar Stojanović kazao je kako je od početka epidemije u Istri testirano ukupno 1.538 briseva građana dok su u izolaciji 1242 osobe. "Slobodno kretanje po županiji, koje je na snazi od 20. travnja, očito nije pokvarilo povoljnu epidemiološku situaciju i zato želim zahvaliti građanima na disicipliniranom povođenju mjera. Od danas su na snazi nove 'popuštene' mjere u sklopu kojih rade sve trgovine, osim onih u trgovačkim centrima. Sljedeći tjedan vidjet ćemo hoće li to popuštanje mjera utjecati na epidemiološku situaciju", ustvrdio je Stojanović.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrđeno 9 novozaraženih osoba u Hrvatskoj

13:54 - U Hrvatskoj je u protekla 24 sata potvrđeno devet novih slučajeva koronavirusa, ukupno ih je do sada 2039, a još četvero ljudi je umrlo, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite. "U proteklom 24-satnom razdoblju imamo devet novodijagnosticiranih bolesnika s Covidom-19, što daje ukupan broj od 2039 bolesnika”, rekao je na konferenciji za novinare ministar zdravstva Vili Beroš. Od koronavirusne infekcije umrla je ženska osoba u Koprivnici, 1937. godište, u Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević jedna ženska osoba, 1934. godište, a u splitskoj bolnici dvije ženske osobe - 1923. i 1931. godište. Sve osobe bolovale su od teških bolesti i kroničnih i patoloških stanja, s time da je jedna osoba bila na respiratoru, naglasio je Beroš.

Na respiratoru je 21 bolesnik. Testirano je ukupno 32.817 osoba, među kojima njih 1195 u protekla 24 sata, a postotak pozitivnih je 6,23 posto. Hospitalizirano je njih 303, 11 manje od jučer, a oporavljenih 517, devet više nego jučer. Oporavljenih kod kuće je 649 osoba, 54 više nego jučer. Od početka epidemije u Hrvatskoj imamo ukupno 1166 izliječenih osoba. Srednja životna dob je 51,24 godine, ženskih ima 53,8 posto, a muških 46,2 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je prvi dan u kojem se primjenjuju, prva faza planiranih mjera popuštanja. Možemo reći do sada inspekcije obilaze diljem Hrvatske objekte i sve naše informacije govore da se svi kojih se to tiče rade bez nekih većih uočenih nedostataka. Ono što se utvrdi, odmah se i riješi", rekao je ministar Božinović.

"Što se tiče festivala, Oktoberfest je jedan ogroman festival i oni su očito procijenili da se ove godine neće moći održavati. Ne možemo u ovom trenutku ni potvrditi ni opovrgnuti hoće li se održavati. Rekao bih da nije pametno planirati održavanje festivala, ne bih nikom preporučio tko za 6 mjeseci nešto planira, ako se radi o većem okupljanju", odgovorio je Krunoslav Capak.

"O Hreliću, zasad nećemo popuštati mjere koje se tiče takvih događaja, to će biti negdje pri kraju popuštanja mjera ako situacija to dozvoli", dodao je Capak.

O parlamentaranim izborima

Nacionalni stožer civilne zaštite nije mjesto s kojeg se šalju političke poruke, izjavio je potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova i voditelj stožera Davor Božinović. ''Politizacija može doći samo kroz pitanja. Politizaciju sigurno potiče netko kojem ona odgovara nakon dva mjeseca uspješnog rada stožera'', rekao je Božinović na redovnoj konferenciji za novinare na pitanje politizira li se rad stožera. "'Već dva mjeseca komuniciramo situaciju s virusom koji je zahvatio cijeli svijet. Dajemo vrlo precizne informacije o tome kako se ponašati i organizirati život. Donosimo mjere u cilju ispunjavanja prvog zahtjeva, a to je zaštita zdravlja i života", kazao je.

Sada smo u fazi popuštanja u kojoj stožer ima još delikatniju ulogu u smislu praćenja efekata popuštanja mjera na zdravstvenu situaciju. Te mjere su tek počele i naravno da ćemo iz dana u dan pratiti kako se situacija razvija, sa ciljem da se više ne vratimo u restriktivna rješenja koja smo imali i da možemo ići u smjeru normalizacije života'', dodao je.

Govoreći o prvom danu relaksiranja epidemioloških mjera, Božinović je istaknuo da inspekcije diljem zemlje obilaze objekte koji su otvoreni, a dosad nisu uočene nepravilnosti. Utvrđene nepravilnosti rješavaju se u dogovoru s odgovornima, poručio je.

"Vodimo brigu i o rekreativcima i uvjeravam vas da će oni vrlo brzo doći na red. Propisat ćemo i za njih sve, moramo to napraviti u fazama i polako. Možemo puno diskutirati, je li tenis beskontaktni sport? Ako vi kihnete u lopticu, bacite je protivniku i on je uzme u ruku... Tko god misli da može pomoću neka nam pošalje na mail"

Što je sa zaštitnim maskama? "Kirurške maske su za jednokratnu uporabu, ne mogu se prati", ponovio je Capak te dodao da postoje načini za sterilizaciju ali da o tome nisu govorili i da nema potrebe. Što se tiče običnih, one se mogu pratiti i upotrijebiti. Treba ih zamijeniti kada postanu vlažne i nisu za medicinsku upotrebu.

Vezano za potencijalni drugi val Capak kaže da ima različitih scenarija, podsjetio je na SARS koji je odjednom nestao. No u slučaju koronavirusa kaže da će biti puno teže jer je podmukla bolest. "Ako se nakon ljeta vrati s istim karakteristikama vrlo je vjerojatno da će doći do novog vala, ali ćemo biti spreminiji zaštiti se. Prema sadašnjoj situaciji možemo očekivati drugi val", rekao je Capak.

Postavljeno je pitanje o domu u Splitu. Beroš je rekao kako sumnja da može komentirati aktivnosti splitskog stožera. "Mislim da bi trebali napraviti malu retrospekciju... Iznimno sam sretan da sve naše rezultate jer smo na neki nači u vrhu obrane. Hoće li to biti sutra tako ne znam. Moramo biti spremni na sve", rekao je Beroš te dodao da je novi virus, nova bolest, da ne postoje udžbenici za postupanje. "Što se tiče transparentnosti mislim da smo pokazali da smo potpuno transparentni i otvoreni", rekao je Beroš na pitanje o inspekciji u domu za starije u Splitu.

Zašto se stigmatiziraju pitanja vezana za politizaciju stožera?

"Dapače, ja vas gospodine vidim prvi puta, da ste bili ovdje vidjeli biste da smo odgovorili na sva pitanja. Beroš i Capak su dali odgovore", rekao je Božinović.

"Sanitarne se iskaznice trebaju produžavati sada kada se otvaraju ugostiteljski objekti. Što se tiče edukacije održavat će se online", rekao je Capak.

"Što se tiče studenata iz BiH oni prema našim preporukama moraju u samoizolaciju, a to se može riješiti i na druge načine", kaže Capak.

Koronaputovnice

"Mi smo čuli za to, prodiskutirali smo. Pozitivan nalaz antitijela krvi znači da je osoba preboljela, ali to nije garancija, odnosno ne može biti putovnica. Oni mogu s puno manjim rizikom hodati okolo bez da prenesu, ali to nije stopostotna garancija. Razmotrit ćemo kada dobijemo detalje inicijative. Mi obavljamo serološka testiranja", rekao je Capak te dodao da je njegovo razmišljanje to da ne postoje znanstveni dokazi da oni koji imaju antitijela da ne mogu proširiti virus dalje. "Imamo osobe koje su više od 30 ili 40 dana pozitivne na PCR testu."

"Naše upute će biti precizne koliko općenita uputa to može biti. Ne možemo sve razraditi", rekao je Capak. "Mi nismo odredili granicu temeljem koje ćemo vraćati pojedine mjere, ali ćemo svaki dan razmatrati epidemiološku situaciju", kaže Capak te je dodao da će ako ustanove žarište koje je buknulo zbog škole razmotriti i vraćanje restrikcija, tj. zatvaranje.

Broj utvrđenih prekršitelja samoizolacije je 6 u zadnjih 24 sata, što govori u prilog da je sve manje takvih slučajeva, što oni pripisuju sve većoj razini svjesnost ljudi, rekao je Božinović.


Zrakoplovne tvrtke u problemima

13:54 - Norwegian Air priopćio je kako bi mogao ostati bez novca do sredine svibnja ako njegovi vjerovnici i dioničari ne odobre plan financijskog spašavanja tvrtke. Prijevoznik je prizemio 95% svoje flote zbog pandemije koronavirusa. Prošlog tjedna četiri su njegove podružnice završile su u stečaju i otkazale su ugovore sa zajedničkom firmom koja osigurava posade u Španjolskoj, Velikoj Britaniji, Finskoj, Švedskoj i SAD-u. U opasnosti je 4700 radnih mjesta, piše BBC.

Izvršni direktor Airbusa izdao je procjenu utjecaja pandemije koronavirusa na ovog proizvođača aviona. U pismu radnicima, Guillaume Faury upozorio je da kompanija "krvari novac neviđenom brzinom". Ovog mjeseca tvrtka je objavila da smanjuje proizvodnju zrakoplova za trećinu. U međuvremenu, njegov glavni rival Boeing također se bori s drugom velikom krizom nakon prizemljenja putničkog zrakoplova 737 Max, koji je bio njegov najprodavaniji avion.

Europska komisija danas je odobrila 550 milijuna kredita koji je Njemačka odobrila zrakoplovnoj kompaniji Condor, kazala je europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.


Epidemiološka situacija u BiH stabilna, najava ublažavanja mjera

13:38 - Zdravstvene službe u Bosni i Hercegovini procijenile su danas kako je epidemiološka situacija u toj zemlji stabilna što otvara mogućnost daljnjem ublažavanju mjera poduzetih radi sprječavanja širenja zaraze koronavirusa. Predstavnici Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i Ministarstva zdravstva tog entiteta potvrdili su da je trenutna situacija vezana uz zarazu koronavirusom dobra i da se otvara mogućnost ublažavanja restriktivnih mjera uvedenih zbog pandemije. U BiH je do ponedjeljka zaraza koronavirusom potvrđena kod nešto više od 1500 osoba od gotovo 26 tisuća testiranih, uz 60 smrtnih slučajeva. Od nedjelje je zaraza potvrđena kod 49 osoba, a testirano je njih oko tisuću. Ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar kazao je novinarima u Sarajevu kako su ove brojke ohrabrujuće, posebice u Federaciji gdje je bilo tek 14 novih slučajeva zaraze, a istaknuo je kako se sada valja naučiti živjeti s virusom jer on nije nestao.

Image
Foto: Ahmed Hadrovic / Sipa Press / Profimedia

24.4.2020, Sarajevo, prvi dan ramazana

U Varaždinu se nastavlja kontrola igrališta i svih trgovina

13:36 - Stožer civilne zaštite Grada Varaždina prestaje s redovitom ophodnjom po mjesnim odborima, no nastavlja se kontrola dječjih, sportskih i školskih igrališta te svih trgovina, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare tog stožera. Načelnik gradskog Stožera civilne zaštite Zlatan Avar rekao je kako će taj stožer kontrolirati sve novootvorene trgovine u sklopu prve faze popuštanja mjera zaštite od koronavirusa.


Nastavlja se pad broja zaraženih u Sloveniji

13:32 - U Sloveniji je danas nastavljen pad broja zaraženih koronavirusom i dobra epidemiološka situacija, a vlada je zbog povoljnih trendova u smirivanju pandemije potkraj prošlog tjedna relaksirala manji broj nekih prvotno uvedenih mjera. U toj državi je na dnevnoj bazi zabilježeno šest novih slučajeva zaraze koronavirusom. Time je broj ukupno zaraženih povećan a 1402, a još je jedna osoba umrla, objavila je u ponedjeljak slovenska vlada. Testirano je novih 634 osobe, a do sada je napravljeno 49.607 testiranja na koronavirus. Među zaraženima je 621 muškarac i 781 žena. Broj umrlih s jučerašnjim danom povećan je za jedan i ukupno je 83 umrlih. U svim bolnicama je 80 zaraženih, od toga 22 na intenzivnoj njezi, a u nedjelju nijedan bolesnik nije bio otpušten.


Jedna novozaražena osoba u Karlovačkoj županiji

13:30 - U Karlovačkoj županiji jedna je novozaražena osoba koronavirusom, objavio je županijski Stožer civilne zaštite. Riječ je o osobi koja je već ranije smještena u samoizolaciju i osjeća se dobro.


Rusija očekuje vrhunac epidemije sredinom svibnja

13:26 - Rusija očekuje vrhunac epidemije novog koronavirusa za tri tjedna, izjavio je glasnogovornik predsjednika Vladimira Putina u današnjem intervjuu. "Do sredine svibnja već bi trebali doći do platoa. Nakon toga, u prvom ljetnom mjesecu (lipnju) trebalo bi biti bolje", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov za novine Argumenti i Fakti. U Rusiji je više od 87.000 zaraženih. Budući da je zabilježen eksponencijalni rast zadnjih tjedana, ruske vlasti su uvele stroge mjere karantene diljem zemlje,

Image
Foto: Alexei Druzhinin / TASS / Profimedia

UN strahuje od 'katastrofe za ljudska prava'

13:21 - Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava pozvala je danas zemlje u svijetu da poštuju princip pravne države u pandemiji koronavirusa, ograničavajući prije svega izvanredne mjere kako bi se izbjegla "katastrofa za ljudska prava". "Naštetiti pravima kao što su sloboda izražavanja može uzrokovati nemjerljivu štetu naporima poduzetim za obuzdavnje covida-19 i kasnije opasne socioekonomske posljedice", rekla je Michelle Bachelet u priopćenju. UN je posebno zabrinut jer se uvedene mjere i zakoni u nekim zemljama odnose na "nejasno definirana kršenja, za koja ponekad slijede snažne kazne, te hrane bojazan da bi mogle biti korištene za ušutkavanje medija i zaustavljanje kritike oporbe".


Nema novozaraženih u Međimurju

13:07 - U Međimurskoj županiji u posljednjih 24 sata nema novozaraženih koronavirusom.


Nema novozaraženih u Zagrebu

12:39 - Tijekom vikenda u Gradu Zagrebu nije zabilježen ni jedan slučaj zaraze koronavirusom. Dosad je Zagrebu potvrđeno ukupno 462 slučajeva, od čega je ozdravilo 286 osoba. "Nemam posebno ništa reći, osim zahvaliti svima što smo zajedno. To je jamstvo da ćemo doći do kraja ove teške situacije. Hvala svima, posebno ljudima Civilne zaštite i vijećnicima gradskih četvrti pogođenih potresom. Obišao sam sve te ljude i kapa do poda. Drugo zadovoljstvo je da imamo 14 retestiranih, ali nula pozitivnih za subotu i nedjelju", rekao je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Prešutjela zarazu i svakodnevno šetala zajedničkim dvorištem

12:33 - Zagrebačka policija prijavila je u nedjelju 61-godišnjakinju koja je, prešutjevši da joj je dijagnosticiran koronavirus, svakodnevno šetala dvorištem u Ulici VII. Kozari putevi koje koriste obitelji iz više kućanstava. Opširnije.

Image
POLICIJA UHVATILA ZAGREPČANKU ZARAŽENU KORONAVIRUSOM: /

Prekršila samoizolaciju i družila se sa susjedima

Image
POLICIJA UHVATILA ZAGREPČANKU ZARAŽENU KORONAVIRUSOM: /

Prekršila samoizolaciju i družila se sa susjedima


Plenković tvrdi da su Hrvatske mjere bile brze i učinkovite

12:30 - Premijer Andrej Plenković govorio je u razgovoru za Euronews Now o hrvatskoj ekonomskoj strategiji u koronakrizi kazavši da su dosad poduzete mjere bile brze i učinkovite te da su dale odlične rezultata. Od izbijanja epidemije u Hrvatskoj manje od 20.000 ljudi ostao je bez posla, rekao je Plenković i ocijenio da je to "vrlo malo u usporedbi s brojkama s kojima su suočene druge zemlje, objavljeno je za vikend na portalu europske televizije Euronews. "Naše mjere su bile brze, blagovremene i učinkovite i dosadašnji ekonomski rezultati su odlični", rekao je hrvatski premijer. "Ovim mjerama kanimo olakšati pritisak na naše gospodarstvo i procjenu da će naš BDP pasti za nekoliko postotaka", rekao je.

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Nema novozaraženih u Primorsko-goranskoj županiji

12:20 - Na području Primorsko-goranske županije nema novih slučajeva zaraženih koronavirusom, a od danas je broj osoba koje su preboljele virus izjednačen s brojem zaraženih i iznosi 35. Ukupno je dosad oboljelo 70 osoba. Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Rijeci da ta županija "u tjedan relaksacije mjera ulazi s optimizmom" jer nema novooboljelih od koronavirusa, a broj izliječenih i zaraženih se izjednačio. No, kako je rekao, nužno je i dalje pridržavati se sigurnosnih mjera - nositi zaštitnu opremu i držati razmak. Život se vraća koliko zasad može, a na snazi je društvena samozaštita, dodao je.


Jedna osoba preminula u Koprivničko-križevačkoj županiji

12:06 - U Koprivničko-križevačkoj županiji jedna je osoba preminula u bolnici, što je prva osoba preminula od koronavirusa u toj županiji, javlja ePodravina. Dvije su nove oboljele i jedna ozdravljena, rekao je načelnik Ratimir Ljubić. "Danas tijekom ranog jutra jedna ženska osoba od 82 godine, s nizom bolesti i koronavirusnom infekcijom preminula je. Imala je niz komorbiditeta. Nije bila korisnica iz doma", rekao je ravnatelj Devčić.


Nema novozaraženih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

11:47 - Prema zasad dostupnim podacima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji deveti dan nema novozaraženih, a svih 23 uzorka poslanih na analizu u nedjelju su negativni. Od početka pandemije na analizu u Zagreb poslano je 1633 uzoraka. S današnjim danom hospitalizirano je 18 pozitivnih pacijenta, 11 osoba je na Zaraznom odjelu OB Dubrovnik, pet ih je u sekundarnom objektu odnosno Studentskom domu, a dva pacijenta su u Jedinici intenzivnog liječenja.Od toga je jedan pacijent intubiran. Ukupno je 330 građana u samoizolaciji, a u posljednja 24 sata nije utvrđeno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 22 slučaja kršenja samoizolacije.


Jedan novozaraženi u Osječko-baranjskoj županiji

11:42 - Osječko-baranjska županija danas bilježi jednu novu pozitivnu osobu na koronaviru, te je sada ukupan broj zaraženih 116. Pet novih pacijenata je izliječeno, čime je njihov broj povećan na 65, a to znači da je u ovom trenutku u Osječko-baranjskoj županiji više izliječenih nego što je ukupno zaraženih osoba. U KBC-u Osijek hospitalizirano je 17 pacijenata, javlja SiB.

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Četvero novzaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji

11:38 - Od ukupno 93 obrađena testa sa područja Splitsko-dalmatinske županije, 4 su novozaražene osobe koronavirusom, iz Splita tri i Podstrane jedna. U odnosu na jučerašnji dan još 27 osoba je izliječeno. Do sada je ukupno izliječeno 177 osoba. Nitko od novozaraženih nije korisnik ni djelatnik domova za starije i nemoćne osobe. Među novozaraženima su tri zdravstvena djelatnika.


Nema novozaraženih u Šibensko-kninskoj županiji

11:13 - Na podučju Šibensko-kninske županije danas nema novozaraženih koronaviruom. Broj zaraženih osoba je i dalje 86, a oporavilo se 37 osoba, ili tri više u odnosu na nedjelju, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Šibensko- kninske.


U epicentru pandemije Wuhanu nema novih slučajeva zaraze

11:10 - Kineski grad Wuhan, odakle je krenula pandemija koronavirusa, u nedjelju po prvi put nije imao niti jednog zaraženog pacijenta, a u čitavoj Kini jučer su bila prijavljena samo tri nova slučaja zaraze i niti jedan smrtni slučaj, piše Guardian. Više pročitajte OVDJE.


Premijerka kaže da je Novi Zeland pobijedio u borbi protiv koronavirusa

10:58 - Novozelandska premijerka Jacinda Ardern izjavila je danas da je Novi Zeland pobijedio u borbi protiv novog koronavirusa dok zemlja ukida određena ograničenja. „Nema opće i nepotvrđene transmisije (virusa) na Novom Zelandu”, kazala je premijerka. „Pobijedili smo u ovoj borbi”, naglasila je, nakon gotovo pet tjedana ograničenja. U zemlji je registrirano 1122 slučajeva zaraze novim koronavirusom, a 19 ljudi je umrlo, od ukupno pet milijuna stanovnika. U zadnja 24 sata, zabilježen je samo jedan novi slučaj covida-19.


Nema novozaraženih u Zadarskoj županiji

10:53 - Na području Zadarske županije nema novoozaraženih osoba, pa je ukupan broj zaraženih koronavirusom od početka epidemije i dalje 85. S današnjim danom izliječenih je 37, javlja Zadarski.hr.

Image
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

26.4.2020., Zadrani su iskoristili sunčano vrijeme za boravak na otvorenom

Nema novozaraženih u Vukovarsko-srijemskoj županiji

10:50 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata nema pozitivnih osoba na koronavirus. Ukupno je 39 zaraženih i trenutno u županiji nema hospitaliziranih osoba zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata su izliječene dvije osobe, te je tako ukupan broj 10 izliječenih osoba na području županije. U protekla 24 sata su testirane 34 osobe, što je 925 ukupno testiranih do sada na području županije. U samoizolaciji na području županije nalazi se 269 osoba. Tijekom jučerašnjeg dana zaprimljena je jedna prijava o kršenju samoizolacije, te se provjerom utvrdilo da je prijava osnovana.


Nema novozaraženih u Bjelovarsko-bilogorsko županiji

10:42 - Dvanaesti dan zaredom na području Bjelovarsko-bilogorske županije nema novozaraženih koronavirusom. Do sada je na području Bjelovarsko-bilogorske županije na koronavirus testirano 315 osoba. Od početka zaraze koronavirusom u županiji bilo je potvrđeno 10 oboljelih od kojih je u međuvremenu 6 ozdravilo.


Raste broj zaraženih u Republici Srpskoj

10:24 - U Republici Srpskoj, u posljednja 24 sata, u Institutu za javno zdravstvo i UKC-u RS-a izvršeno je testiranje 419 uzoraka, a koronavirus je potvrđen kod još 35 osoba, javlja Klix. Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 706 slučajeva koronavirusa, od posljedica COVID-19 preminulo je 26 osoba, a oporavilo se 357 osoba.


U Singapuru porastao broj zaraženih za 799

10:18 - Singapur je potvrdio još 799 koronavirusnih infekcija, priopćilo je danas ministarstvo zdravstva te zemlje koja ukupno bilježi 14.423 slučajeva. Većina novih slučajeva je među radnicima migrantima, javlja The Guardian.

Image
Foto: Roslan RAHMAN / AFP / Profimedia

HUP: U Zakon o radu hitno uvesti odredbu o izvanrednom stanju

10:12 - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) smatra da zbog isplate plaća za vrijeme pandemije koronavirusa i minimalne poslovne aktivnosti u Zakon o radu hitno treba uvesti odredbu o izvanrednom stanju te na jednostavniji način urediti materijalna prava radnika u uvjetima smanjenje poslovne aktivnosti.


U Ličko-senjskoj županiji nema novozaraženih

10:05 - Deveti dan za redom nema novozaraženih u Ličko-senjskoj županiji. U posljednja 24 sata uzeta su dodatna 2 uzorka. Čekaju se rezultati testiranja za 3 uzeta uzoraka. Ukupno su oboljele 22 osobe od čega su 3 osobe izliječene. Testiranje na koronavirus uzimanjem uzoraka provedeno je nad ukupno 302 osobe. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 147 osoba. U protekla 24 sata policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera opreza samoizolacije „COVID 19“ nad 78 osoba na području Ličko-senjske županije kojom prilikom nisu utvrđena kršenja/nepoštivanja izrečenih mjera samoizolacije. Nije zaprimljena ni jedna dojava o kršenju Odluke o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanju sportskih i kulturnih događanja i Odluke o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima. U protekla 24 sata utvrđena su tri kršenja Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj (osobe bez propusnice).


Nema novozaraženih u Požeško-slavonskoj županiji

10:00 - 27 dan zaredom, u Požeško-slavonskoj županiji trenutno nema novozaraženih osoba. Od 22. travnja u županiji nema ni jedne potvrđene pozitivne osobe. U samoizolaciji se trenutno nalazi 264 osobe te je ukupno testirano 313 osoba.


Nema novozaraženih u Virovitičko-podravskoj županiji

9:58 - Na području Virovitičko-podravske županije, šesti dan zaredom nema novooboljelih, odnosno pozitivnih na korona virus. U posljednja 24 sata, testirano je sedam osoba, javljeno je iz lokalnog stožera.


Nema novozaraženih u Istri

9:53 - I dalje nema novooboljelih u Istri, već deseti dan zaredom, a od jedanaest ispitanih uzoraka brisa svi su negativni na koronavirus, izvijestili su u ponedjeljak iz Stožera civilne zaštite Istarske županije. "Unutar 24 sata ispitano je jedanaest uzoraka brisa i svi su negativni na koronavirus. Nema novooboljelih u Istri, a u nedjelju je izliječen još jedan pacijent, što čini ukupno 82 izliječenih od Covida-19 u Istarskoj županiji" - istaknuo je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac. U pulskoj Općoj bolnici trenutno je hospitaliziran samo jedan pacijent pozitivan na novi koronavirus.

Image
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Kako će izgledati mise?

9:51 - Dok se čeka dogovor Hrvatske biskupske konferencije i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o tome kako će izgledati misna slavlja sljedeće nedjelje, u biskupije stižu prijedlozi iz župa, a neke su angažirale i epidemiologe, piše danas Večernji list. Predlaže se tako da se definira najveći mogući broj nedjeljnih misa kako bi se omogućilo sudjelovanje što većem broju vjernika, navodi dnevnik.


Dio Zagrepčana ne drži se preporuka u javnom prijevozu

9:41 - Popuštanjem mjera Zagrepčanima je od ponedjeljka ponovno na raspolaganju 111 autobusnih linije javnog gradskog prijevoza, objavio je ZET na svojim službenim stranicama, a tramvajske linije u promet će se uvoditi postupno. Prema preporukama epidemiologa, putnici u vozilima trebaju održavati fizičku udaljenost od najmanje jednog metra, preporuča se nošenje zaštitnih maski te dezinficiranje ruku prije ulaska. Međutim, kako piše N1 dio građana jutros nije nosio maske. "ZET je osigurao osoblje koje će nadzirati drže li se građani preporuka HZJZ-a. U slučaju povećanja putnika dodavat ćemo još linija. Sve će se temeljiti na dobroj suradnji s putnicima. Apeliramo na nošenje maski, držanja razmaka i dezinficiranje ruku", rekao je u razgovoru za N1 glasnogovornik ZET-a Domagoj Zeba.


Johnsonova dilema - kako oživjeti ekonomiju, a izbjeći novi val epidemije

9:32 - Pošto je prebolio covid-19 i vraća se na dužnost u ponedjeljak premijer Boris Johnson pred velikom je dilemom: kako ublažiti mjere zaštite od koronavirusa koje uništavaju britansko gospodarstvo, a pritom ne izazvati novi val epidemije. Johnson (55), vratio se u Downing Street gotovo mjesec dana otkako je bio pozitivan na testu za covid-19 koji mu je ugrozio život i liječio se na odjelu intenzivne skrbi na vrhuncu koronakrize. Njegova vlada, stranka, ali i stručni savjetnici podijeljeni su u stajalištima o tome na koji način ponovno pokrenuti peto svjetsko gospodarstvo, makar i u smanjenom obimu. Johnsonov zamjenik, ministar vanjskih poslova Dominic Raab, rekao je da će održavanje fizičkog razmaka među ljudima još neko vrijeme biti na snazi. Prema Raabu, Johnson nestrpljivo čeka da ih promijeni.

Image
Foto: Tolga AKMEN / AFP / Profimedia

Od danas nužno nositi maske na javnim prostorima u Njemačkoj

8:32 - Gotovo cijela njemačka populacija od 83 milijuna stanovnika od danas će u javnim prostorima morati nositi maske za lica. Njemačka je decentralizirana zemlja, tako da svaka država ima svoj skup pravila. Vlada kancelarke Angele Merkel hitno je preporučila građanima da nose maske u javnosti kad je prije tjedan dana popustila neka od ograničenja. Ali sve njemačke države od tada odvojeno su donijele zakone kojima se propisuje obvezno nošenje zaštitnih maski u nekim javnim prostorima, javlja CNN.


Capak: 'Izvjesno je da će doći do druge faze popuštanja mjera'

8:17 - Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je jutros za HRT kako je trenutno vrlo izvjesno da će doći do druge faze popuštanja mjera. Prema njegovim informacijama situacija s domovima i prijenosom u općoj populaciji se smiruje, no podsjetio je da je koronavirus i dalje tu te da je nužno pridržavanje mjera. Također je rekao kako se za bilo koji događaj može propisati epidemiološki okvir. "Npr. uvijek se može propisati mjera da se održi koncert u Areni sa 100 posjetitelja, to karikiram. Nadam se da me sad neće citirati." Što se tiče škola, Capak je rekao kako će odluku o tome treba li i kada vratiti učenike u škole donijeti Ministarstvo obrazovanja. Njegovo osobno mišljenje je da e-škola na daljinu ide dobro.


Više od milijun Australaca skinulo aplikaciju za pronalazak zaraženih kontakata

7:57 - Australsku aplikaciju za pronalazak kontakata zaraženih koronavirusom skinulo je više od milijun ljudi u prvim satima nakon što je puštena u opticaj, unatoč zabrinutosti oko privatnosti i sigurnosti. Ministar zdravstva Greg Hunt predstavio je COVIDSafe aplikaciju u nedjelju navečer. Ona omogućava rani uvid ljudima koji su došli u kontakt s nekim tko je zaražen koronavirusom. Do ponedjeljka ujutro, više od 1,12 milijuna Australaca skinulo je aplikaciju, rekao je Hunt. Više od milijun registracija zabilježen je u prvim satima pojavljivanja aplikacije. Korištenje aplikacije je dobrovoljno, no australska vlada ranije je rekla da je ključno da barem 40 posto populacije koristi aplikaciju, dok je pokrenut režim šireg testiranje ljudi prije popuštanja mjera uvedenih u svrhu suzbijanja širenja koronavirusa.


U SAD-u uskoro drugi val saveznih država najavljuje pokretanje gospodarstva

7:32 - Drugi val saveznih američkih država, unatoč upozorenjima dijela zdravstvenih stručnjaka, priprema se idući tjedan pokrenuti gospodarstvo, u trenutku kad se predviđa da će zbog uvedenih mjera nezaposlenost u travnju dostići 16 posto. Zdravstveni stručnjaci kažu da će olakšavanje mjera donesenih radi spriječavanja širenja virusa Sars-CoV-2 dovesti do veće interakcije ljudi te da bi moglo pokrenuti novi val zaraza covidom-19, respiratornom bolesti koju izaziva novi koronavirus. Od nje je do sada umrlo gotovo 54.000 Amerikanaca a zaraženo je blizu milijun.

Image
Foto: Stanton Sharpe / Zuma Press / Profimedia

26.4.2020., San Luis Obispo, Kalifornia, SAD

Colorado, Mississippi, Minnesota, Montana i Tennessee pridružit će se nekolicini drugih saveznih država u eksperimentu ponovnog otvaranja gospodarstva, ali bez opreme za testiranje i praćenje kontakata za koju stručnjaci kažu da je potrebna kako bi se spriječilo ponovno širenje zaraze. Nakon mjesec dana ograničenja kretanja koje je uvela vlada, Georgia, Oklahoma, Aljaska i Južna Karolina već su krenule u ponovno pokretanje svojih gospodarstava. Uslijed tih mjera bez presedana od sredine ožujka je rekordnih 26,5 milijuna Amerikanaca zatražilo pomoć za nezaposlene.


Stupila na snagu prva faza popuštanja mjera zaštite od koronavirusa

7:01 - Danas se odlukom Nacionalnog stožera Civilne zaštite popušta dio mjera zaštite od pandemije koronavirusa radi djelomičnog pokretanja gospodarstva. Od danas se omogućuje rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju djelatnost trgovine, osim onih koji posluju unutar trgovačkih centara. Radno vrijeme prodavaonica, skladišta, tržnica na veliko, tržnica na malo i drugih oblika prodaje robe izvan prodavaonice određuje se sukladno članku 57. Zakona o trgovini, kao i prije proglašene epidemije bolesti COVID-19, izuzev nedjelje, blagdana i neradnih dana, kada se ne radi. U objektima u kojima je radno vrijeme duže od 10 sati, obavezno je organiziranje dvokratnog radnog vremena, a prekid rada ne može biti kraći od jednog sata kako bi se prodavaonica adekvatno očistila i dezinficirala te da se zamijene radnici.

Nedjeljom, blagdanima i neradnim danima iznimno je dopušten rad kioscima, pekarnicama, trgovinama kruhom i pekarskim proizvodima i trgovinama na benzinskim postajama. Sve prodavaonice i prodajni objekti dužni su se pridržavati svih općih protuepidemijskih mjera i preporuka HZJZ-a, poslodavci o tome moraju educirati svoje zaposlenike, a mjera se moraju držati i kupci. Omogućuje se nastavak rada svim poslovnim subjektima koji obavljaju uslužne djelatnosti, osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, i to uz poštivanje mjera fizičke udaljenosti (npr. postolar, krojač, izrada ključeva, poslovnica turističkih agencija, foto studio).

Stožer je dopunio Odluku o dopunama odluke o posebnom načinu rada tržnica za vrijeme pandemije, a osim povrća dodani su med i pčelinji proizvodi te konzumna jaja koja će se moći početi prodavati. Dopušta se i prodaja voća, povrća i cvijeća na veliko u vremenu od pet do osam sati ujutro.

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Uvode se javne gradske i prigradske prijevozne linije i brzobrodske linije za otoke koji nisu povezani trajektima. Više informacija o načinu provedbe mjera mogu se pronaći na poveznici za autobuse i tramvaje te željeznice i trajektno-putnički promet. Omogućuje se rad knjižnicama, muzejima, galerijama, antikvarijatima i knjižarama. Više informacija o načinu provedbe mjera mogu se pronaći na poveznici za muzeje te knjižnice i antikvarijate.

Omogućuju se treninzi sportaša I. i II. kategorije u pojedničanim sportovima te seniorskim sportskim ekipama koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja. Više infromacija o načinu provedbe mjera mogu se pronaći na poveznici za sport. Omogućuje se provedba državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika.

Ako se prva faza pokaže uspješnom te ako ne dođe do pogoršanja epidemiološke situacije sljedeći set mjera koje će se opustiti trebao bi stupiti na snagu 4. svibnja. U drugom setu mjera omogućit će se rad uslužnim djelatnostima s bliskim kontaktima, poput frizera i kozmetičara te rad u punom opsegu javnog zdravstvenog i privatnog zdravstvenog sustava.


Johnson ovog tjedna ublažava mjere

7:00 - Očekuje se da će britanski premijer Boris Johnson već ovoga tjedna objaviti planove za ublažavanje mjera donesenih zbog pandemije koronavirusa, a nakon što se u nedjelju navečer vratio u Downing Street, objavio je Telegraph. Johnson bi se trebao vratiti na posao u ponedjeljak nakon što je proveo tjedan dana u bolnici zbog covida-19 i dvotjednog oporavka u rezidenciji izvan Londona. Telegraph navodi da je Johnson s ministrima razgovarao o ideji ublažavanja mjera, a ne ukidanja, kako bi prenio poruku da će ograničenja ostati na snazi čak i ako se radna mjesta i škole počnu ponovno otvarati. Velika Britanija je nedjelju objavila da je u posljednja 24 sata u bolnicama umrlo 413 ljudi od koronavirusa, čime je ukupan broj smrtnih slučajeva dosegnuo 20.732. Broj zaraženih je porastao na 152.840.


U Njemačkoj ukupno 155.193 zaraženih koronavirusom, umrlih je 5.750

7:00 - Broj potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u Njemačkoj porastao je za 1.018, na 155.193, pokazuju najnoviji u ponedjeljak objavljeni podaci Instituta Robert Koch (RKI) za infektivne bolesti. Prema najnovijim podacima, broj smrtnih slučajeva porastao je za 110, na ukupno 5.750.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo