otkrili stanje /

Hrvatska udruga banaka objavila je podatke koji pokazuju da se koronakriza itekako odrazila na dobit banaka

Prihodi od poslovanja su bankarima također u crvenom s padom od gotovo 10 posto.

4.3.2021.
19:55
VOYO logo

Hrvatska udruga banaka objavila je podatke koji pokazuju da se koronakriza itekako odrazila na dobit banaka. Ona se u 2020. prepolovila s padom od čak 53 posto. Prihodi od poslovanja su bankarima također u crvenom s padom od gotovo 10 posto. No unatoč tomu, stopa kapitala domaćih banaka i dalje je među najvećima u svijetu. Iznosi gotovo 25 posto, a to omogućuje nastavak rasta kreditiranja i niske kamatne stope.
Stambeni krediti u Hrvatskoj se plaćaju po kamatnoj stopi od 2 cijela 9 posto koja je niža od nekih europskih zemalja. Ipak neki poduzetnici, ali i građani, teže dolaze do kredita.

"Što se tiče pooštravanja, kreditiranje uvjeta, kreditiranje kod poduzeća možemo reći da u takvim uvjetima kada prevladava neizvjesnost, a to je danas i to je bilo cijele prošla godina je objektivno otežano odobravanje kredita zbog toga sve države organiziraju tzv. jamstvene sheme. Da mi očekujemo da će ove godine, a svi elementima to i ukazuju, biti zaista rast negdje preko 5 posto BDP-a, što će svima dobro doći i restoranima i svima koji su bili pogođeni. Ono što ohrabruje je da je i štednja stanovništva rasla izrazito", rekao je Zdenko Adrović, direktor HUB-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo