HRVATSKA U VRHU SIROMAŠTVA: / Istu sudbinu dijelimo s Bugarima i Rumunjima

Image
Foto: Eurostat

Stvarna individualna potrošnja po zemljama članicama EU pokazuje da se Hrvatska smjestila među najsiromašnije. To su prve procjene za prošlu godinu.

16.6.2015.
15:31
Eurostat
VOYO logo

Stvarna individualna potrošnja po zemljama članicama EU kreće se u rasponu od 49 do 140 posto prosjeka EU, izraženo standardom kupovne moći.

Najsiromašnija članica je Bugarska koja je na 49 posto prosjeka Europske unije, a slijede Rumunjska s 55 posto te Hrvatska s 59 posto prosjeka individualne potrošnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Deset zemalja imaju najveći standard

Najveći standard ima Luksemburg, gdje je potrošnja 40 posto iznad prosjeka. Potom slijede Njemačka i Austrija gdje je potrošnja više od 20 posto iznad prosjeka. Iza njih su Danska, Belgija, Švedska, Velika Britanija, Finska, Francuska i Nizozemska, koje su 10 do 15 posto iznad prosjeka EU.

12 zemalja do 30 posto ispod prosjeka

Do 30 posto ispod prosjeka po individualnoj potrošnji u EU nalazi se 12 zemalja. Italija, Irska, Cipar i Španjolska su do 10 posto prosjeka, dok su Grčka, Portugal, i Litva u rasponu od 10 do 20 posto ispod prosjeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malta, Češka, Poljska, Slovenija i Slovačka imaju individualnu potrošnju u rasponu od 20 do 30 posto ispod prosjeka Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo