Hrvatska tužila MOL arbitražnom sudu u Ženevi

Hrvatska je podnijela tužbu protiv mađarskog MOL-a Arbitražnom međunarodnom sudu UN-a u Ženevi. Temelj za tužbu je presuda Sanaderu, a Hrvatsku su na nju natjerali pravni rokovi.

18.1.2014.
18:44
VOYO logo

Jedno ne isključuje drugo, ovime dodatno štitimo hrvatske interese, pojašnjavaju u Ministarstvu gospodarstva.

"Dogovorio je da će za iznos od 10 milijuna eura poduzeti sve kako bi se zaključila izmjena i dopuna ugovora o međusobnim odnosima dioničara. Nitko nije bio protiv. Vi ste optuženi Sanader donosili odluke onako kako ste samo vi željeli", tako je obrazlagao prvostupanjsku presudu Ivi Sanaderu sudac Ivan Turudić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Traži se poništenje ugovora

Danas Hrvatska traži poništavanje ugovora iz 2009. o upravljačkim pravima u INA-i i glavnog ugovora o plinskom poslovanju te naknadu štete koja je nastala kao posljedica tih ugovora i drugih protu ugovornih aktivnosti MOL-a. Osnova za tužbu je nepravomoćna presuda protiv bivšeg premijera prema kojoj su izmjene ugovora donesene u koruptivnim okolnostima.

Tužbu potvrđuje zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić i napominje da to ne znači prekid pregovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaštita državnih interesa

"Želimo naglasiti da je prioritet Vlade RH postići dogovor sa strateškim partnerom s kojim želimo uspostaviti temelje za dugoročnu i uspješnu suradnju", rekao je zamjenik ministra gospodarstva objasnivši cilj, a to je zaštita hrvatskih interesa i zbog toga ne može o sadržaju tužbe.

"U posljednjem krugu pregovora potvrdili smo da je pitanje korporativnog upravljanja ključno. Ovom tužbom želimo zaštiti interese države, poreznih obveznika i to je korak poduzet upravo s tim ciljem. Kako je to sada u nadležnosti suda, o detaljima tužbe ne možemo razgovarati. Ne želimo preko medija iznositi odgovore na rješavanje otvorenih pitanja", rekao je Leverić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MOL: Ne znamo za arbitražu, ali smo dobro pripremljeni

U MOL-u poručuju da nisu obaviješteni o arbitražnom procesu, no da su u svakom slučaju dobro pripremljeni i da imaju jaku poziciju.

"Pregovori će se nastaviti, a nastaviti će se i razvoj INA-e kako bi postala još stabilnija i konkurentnija", priopćio je MOL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da postupak ne bi trebao utjecati na pregovore, smatra Davor Štern koji je iznenađen tužbom:

"Ako se postigne dogovor, oba zahtjeva se povlače i onda nema nikakvih posljedica", rekao je Štern.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dogovor - bi bio najbolji

Dogovor bi bio najbolji, no tijek pregovora pokazuje da to nije izvjesno, smatra naftni stručnjak Jasminko Umičević:"Mogu pretpostaviti da je to šteta nastala zbog neinvestiranja u rafinerije, neulaganja u istraživanje nafte i plina u Hrvatskoj. U medijima sam vidio da postoji i sumnja da su se kod nabave nafte izvlačili milijunski iznosi iz INA-e, pa će to vjerojatno biti predmet ovog postupka".

Da je hrvatsko podnošenje tužbe Arbitražnom sudu logično zbog pravosudnih rokova, napomenuo je Umičević koji zaključuje da sporni dodatak dioničarskom ugovoru treba poništiti - odlukom suda ili voljom stranaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladine napore u pregovorima s MOL-om, kojima se INA-u želi postaviti na zdrave noge, pozdravio je predsjednik Ivo Josipović.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo