DAN DRŽAVNOSTI: / 'Ratovi i siromaštvo tjerali su nas u svijet, ali održala nas je vjera da će zora slobode doći'

Image

Hrvatska slavi Dan državnosti u spomen na 25. lipnja 1991.

25.6.2016.
8:30
VOYO logo

Svečana sjednica u Saboru povodom Dana državnosti počela je minutom šutnje za prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana i sve hrvatske branitelje poginule u Domovinskom ratu, prenosi HRT.

Tehnički premijer Tihomir Orešković pozdravio je sve nazočne. "Na današnji dan 1991. Sabor je donio ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske. Samostalnost se morala nažalost izboriti i potvrditi u Domovinskom ratu. U ratu je život dalo 15.000 branitelja i civila. Nikada nećemo zaboraviti njihovu žrtvu. Pod vodstvom Franje Tuđmana Hrvatska je uspjela obraniti i sloboditi okupirana područja", rekao je Orešković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

"Svijet je upoznao i zavolio Hrvatsku. Svi se osjećaju dobro u Hrvatskoj. Uključili smo se u svjetske tokove u ekonomiji, kulturi , sportu. Posebno u sportu svi govore o jednoj maloj ali hrabroj državi", naglasio je premijer.

Dodao je kako Hrvatska ima veliki potencijal. "Danas imamo svoju državu ali moramo bolje izgraditi njene insitucije. Maštoviti smo i uporni, jači smo samo kad smo zajedno i zajedničke ciljeve stavimo iznad osobnih. Danas moramo biti složni oko toga da građanima osiguramo bolji život. Moramo biti ponosni na ono što smo postigli u ovih 25 godina. Mi koji smo naslijedili ovu divnu državu moramo biti dostojni žrtve koja je dana za nju", naglasio je premijer Orešković u svom govoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'U budućem razdoblju je bitno osloboditi se ideoloških prijepora'

Prisutnima se obratila i predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović. "Osobita mi je čast što vam se mogu obratiti u ovom visokom domu koji je kroz stoljeća bio čuvar hrvatske državnosti. Možemo reći da smo se do nezavisnosti probijali kroz povijest. Ratovi, siromaštvo i razne nevolje tjerali su nas u svijet, ali održala nas je vjera da će zora slobode doći. Svi smo osjećali da je došao trenutak u kojem se moramo izboriti za slobodu i neovisnost.

Imali smo odlučno državno vodstvo, na čelu s Franjom Tuđmanom, koji je postigao narodno jedinstvo. To jedinstvo narod je iskazao i na referendumu 1991. godine. Pobijedili smo ljubavlju, a ne mržnjom. Pozvali smo na povratak, osigurali prava manjinama. Danas, kad jubilejskom radošću slavimo dan proglašenja neovisnosti, želim izraziti zahvalnost svima koji su dali doprinos i podnijeli žrtve za samostalnu i suverenu Republiku Hrvatsku. Prošli smo put brojnih, ne samo demokratskih promjena. Borba za samostalnost i slobodu, put naše međunarodne afirmacije bio je izrazito težak. Hrvatsko društvo nipošto nije ispod europskih demokratskih standarda. U nekim je slučajevima i iznad njih, poput prava manjina. Budućnost ima onaj koji vjeruje u nju", poručila je predsjednica, jvalja N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

Image

DAN DRŽAVNOSTI: Polaganje vijenaca na Oltaru domovine

Image

DAN DRŽAVNOSTI: Polaganje vijenaca na Oltaru domovine

"Malo sam tužan, što sabornica nije bila popunjena na današnji dan, kazao je po izlasku ministar vanjskih i europskih poslova", Miro Kovač, javlja N1. "Ja se osjećam ponosno i zadovoljno na 25. rođendan moje domovine, za koju sam se borio i kao branitelj i sad kao političar", kazao je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon glazbenoga broja klape Hrvatske ratne mornarice, završila je svečana sjednica Hrvatskog sabora.

Polaganje vijenaca

Premijer Tihomir Orešković ujutro je zajedno s predsjednikom Sabora Željkom Reinerom i predstojnicom Ureda predsjednice Republike Hrvatske Anamarijom Kirinić, kao izaslanicom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović položio je vijenac na Oltar domovine. Vijence je položio i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povodom Dana državnosti Ante Sanader, Božo Petrov i Maja Čavlović položili su vijence kod Zajednčke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo