povezanost virusa s mirkocefalijom / Hrvatska profesorica na čelu slovenskog tima zaslužnog za veliki napredak u istraživanju Zika virusa

Najveći napredak u istraživanju Zika virusa postigli su naši susjedi Slovenci, na čelu s hrvatskom profesoricom Marom Popović, s kojom je razgovarala naša reporterka Mojmira Pastorčić

16.2.2016.
22:49
VOYO logo

Unatoč nacionalnoj anti-zika kampanji u Brazilu, strah od virusa kojeg prenose komarci poprima sve veće razmjere. Brazilci hrle u trgovine kako bi kupili pesticide i ostale preparate protiv insekata. A sve ih je teže pronaći na policama dućana jer je potražnja prevelika da bi se nadomjestile zalihe. Otkako je virus otkriven prije deset mjeseci, prodaja pesticida je na rekordnoj razini.

A najveći napredak u istraživanju Zika virusa postigli su naši susjedi Slovenci, na čelu s hrvatskom profesoricom Marom Popović. Znanstvenici ljubljanskog Medicinskog fakulteta prvi su na svijetu uspjeli dokazati ono što su pokušavali svi - da malene glave s kojom se rađa sve veći broj djece u Brazilu doista jesu posljedica Zike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S profesoricom iz Vrlike u Ljubljani je razgovarala je naša reporterka Mojmira Pastorčić.

Kako ste uspjeli dokazati povezanost Zika virusa i mikrocefalije?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobili smo plod koji je bio zaražen sa Zika virusom. Mama je bila u Brazilu, u 29. tjednu trudnoće ustanovila je da plod nije u redu i došla je u Ljubljanu da medicinski završi trudnoću jer nije željela imati oštećen plod. Nakon tog postupka, mi smo dobili plod, pregledali ga cijelog i ustanovili da je sve u redu osim mozga - on je bio premali. Nakon toga smo izolirali virus iz mozga i poslali članak u New England Journal of Medicine. 

Što znate o majci, kako se ona zarazila? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Majka je bila u Brazilu od 2013. godine, tamo je radila kao volonterka. U 13. tjednu trudnoće, to je bio svibanj, dobila je virozu ali su joj rekli da neće biti nikakvog problema s djetetom. Međutim kad je došla u Europu, ginekolozi su ustanovili da je dijete oštećeno, da ima malu glavu, nakon čega se odlučila za prekid trudnoće. 

Što nam je još profesorica Popović objasnila o Zika virusu, pogledajte u prilogu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo