HRVATSKA PRODULJILA MORATORIJ NA PRODAJU POLJOPRIVREDNIH ZEMLJIŠTA STRANCIMA: / Evo kada će se moći uložiti strani kapital

Image
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Iako je 1. srpnja trebao isteći sedmogodišnji moratorij na prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima, Hrvatska je ishodila produljenje do 30. lipnja 2023.

8.6.2020.
21:19
Slavko Midžor/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatskoj će biti produljen moratorij na prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima do 30. lipnja 2023. godine, doznaje Agrobiz iz izvora bliskih Europskoj komisiji i Ministarstvu poljoprivrede. Naime, Hrvatska je još na temelju Sporazuma o pridruživanju Europskoj uniji iz 2011. dogovorila sedmogodišnji moratorij kao prijelaznu mjeru kojom bi se izbjegli mogući nepovoljni efekti naglog otvaranja tržišta poljoprivrednih nekretnina, uzrokovanih velikim razlikama u cijenama poljoprivrednog zemljišta i platežne moći poljoprivrednika u odnosu na Eurozonu.

Dodatni problemi, zbog kojih je i uveden moratorij koji je trebao trajati do 1. srpnja ove godine, povezani su s nedovršenom privatizacijom i povratom zemlje, nesigurnim vlasništvom te neuređenim zemljišnim knjigama i katastrom. Zbog toga je i zatraženo dodatno produljenje moratorija, a uz to, hrvatski poljoprivrednici niti nakon sedam godina nisu dostigli platežnu moć svojih europskih kolega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izgledno je da će Europska komisija udovoljiti zahtjevu domaćeg Ministarstva poljoprivrede, čija je ministrica, Marija Vučković i prije stupanja na tu dužnost proklamirala moratorij na prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima kao jednu od najvažnijih aktivnosti, zauzevši se za njegovo maksimalno produljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo