HRVATSKA PRED PROGLAŠENJEM EPIDEMIJE KORONAVIRUSA? / Evo o kakvoj je mjeri riječ i što bi se sve moglo dogoditi dođe li do toga

Image
Foto: Ilustracija: Shutterstock

Zbog koronavirusa Hrvatska razmatra da proglasi epidemiju, tako da je moguće i zatvaranje škola u slučaju da dođe do toga

4.3.2020.
16:26
Ilustracija: Shutterstock
VOYO logo

U trenutku kada je potvrđen i deseti slučaj zaraze koronavirusom Hrvatska razmatra da proglasi epidemiju, doznaju danas Vijesti.hr iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Ako dođe do toga, tada će se razmatrati opcija o zatvaranju škola.

Da bi se proglasila epidemija potrebno je 10 slučajeva. I dok je u svijetu zabilježeno 93.000 zaraženih te 3200 umrlih osoba od koronavirusa, u Hrvatskoj je desetero zaraženih i nema smrtnih slučajeva. Dosad su testirana 254 uzorka i svi su negativni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje razmatra li se da se u Hrvatskoj proglasi epidemija, ministar zdravstva Vili Beroš danas je u obraćanju javnosti rekao da se najprije proglašava opasnost od epidemije. Prema njegovim riječima, proglašenje epidemije je administrativna mjera koja omogućuje ministru mobilizaciju radnika te mu olakšava posao. Ističe i kako se ne radi ni o kakvoj dodatnoj ugrozi.

Image
KORONAVIRUS STIGAO I U SLOVENIJU: /

Muškarac je doputovao iz Maroka preko Italije; u Hrvatskoj deset zaraženih, dvoje oboljelih i u Mađarskoj

Image
KORONAVIRUS STIGAO I U SLOVENIJU: /

Muškarac je doputovao iz Maroka preko Italije; u Hrvatskoj deset zaraženih, dvoje oboljelih i u Mađarskoj

Zatvaranje obrazovnih institucija u Italiji

Italija zatvara sve obrazovne institucije od četvrtka do sredine ožujka u borbi protiv koronavirusa, objavilo je nekoliko agencija o epidemiji koja je prema posljednjim podacima u srijedu uzela više od 3200 života u cijelom svijetu, a zaraženih je više od 94.000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka o zatvaranju svih škola i sveučilišta do 15. ožujka donesena je na sastanku vlade u Rimu kojim je predsjedao premijer Giuseppe Conte. Prije 10 dana vlada je već zatvorila škole i sveučilišta u sjevernoj pokrajini najteže pogođenom koronavirusom te proglasila potpunu izolaciju za desetak mjesta koja su žarišta epidemije.

Unatoč tim mjerama zaraza se proširila i najmanje je 79 osoba umrlo, a više od 2500 je zaraženo, a riječ je o podacima do utorka navečer. Italija je uz Kinu, ishodište epidemije, te Južnu Koreju i Iran, najteže pogođena koronavirusom i prva je u Europi po broju žrtava i oboljelih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci u Italiji razmatraju proširenje mjera ograničenog kretanja koje su trenutno na snazi u 11 općina u sjevernim regijama Lombardiji i Venetu, i na druge općine koje su pogođene virusom. Vlasti su rekle da će ovaj tjedan biti presudan po tome hoće li mjere zaštite predstavljene 23. veljače funkcionirati ili će biti potrebne snažnije mjere.

Utakmice pred praznim tribinama

Italija razmatra i mogućnost da se sve utakmice Serie A igraju pred praznim tribinama zbog epidemije koronavirusa, izjavio je danas talijanski ministar sporta Vincenzo Spadafora. "Idemo prema toj odluci", kazao je Spadafora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo