HRVATSKA OPET TONE U MRAK: / Rekordni broj gradova u Satu za planet Zemlju

Image
Foto: Facebook, WWF Adria
19.3.2016.
9:09
Facebook, WWF Adria
VOYO logo

Iz organizacije WWF Adria pozivaju sve hrvatske građane i poslovne subjekte da se uključe u akciju u subotu u 20,30 sati gašenjem rasvjete na sat vremena, te promišljanjem o akcijama kojima oni kao pojedinci ili institucije mogu pridonijeti u borbi protiv najveće prijetnje današnjice – klimatskih promjena.

WWF će obilježavanje popularnog Earth Houra (Sata za planet Zemlju), početi u subotu ujutro akcijom pošumljavanja u Parku prirode Medvednica. Pozivaju sve ljubitelje prirode da u 10 sati dođu na Donju stanicu žičare (ulaz Bliznec) i sudjeluju u akciji koja će se održati uz pomoć stručnjaka Hrvatskih šuma i Parka prirode Medvednica, uz financijsku podršku tvrtke IKEA Hrvatska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sadnjom 5000 sadnica bukve, hrasta i voćarki upotpunit će se jedan hektar sljemenske šume koju je tijekom nekoliko proteklih godina pogodilo osam oluja i jedan ledolom.

WWF ističe da će ove godine u "Satu za planet Zemlju" sudjelovati 178 zemalja i više od 7000 gradova, čime će ujedinjeni građani dati potporu akcijama za sprječavanje klimatskih promjena, netom nakon što su se u Parizu potkraj prošle godine svjetski čelnici dogovorili da klimatske promjene svima moraju postati prioritet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po izvještaju okvirne konvencije UN-a o promjeni klime (UNFCCC), Hrvatska se zajedno sa drugim zemljama EU-a obvezala da će za 40 posto smanjiti emisiju stakleničkih plinova do 2030. EU je već smanjila svoje emisije za 19 posto, a BDP je porastao za 44 posto, ističe WWF.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj će dubrovačke gradske zidine, zagrebačka katedrala, južno pročelje Dioklecijanove palače sa splitskom rivom, pulska Arena, zagrebački Muzej suvremene umjetnosti i mnogi drugi u subotu biti u mraku, uz bok Eiffelovom tornju, rimskom Coloseumu, egipatskim piramidama i brojnim svjetskim kulturnim simbolima.

Zagrebački Muzej suvremene umjetnosti poziva građane da im se u subotu u 15 sati pridruže u izložbi T-HTnagrada@msu.hr, koja propituje odnos čovjeka i prirode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sat za planet Zemlju" globalna je inicijativa WWF-a u borbi protiv klimatskih promjena, nastala 2007. godine u Sydneyu, kada je 2,2 milijuna ljudi i više od 2000 poslovnih subjekata ugasilo svjetla u svojim domovima i tvrtkama kako bi podigli glas protiv klimatskih promjena. Samo godinu dana kasnije akcija je postala globalni pokret s više od 50 milijuna sudionika u 35 zemalja svijeta.

Svake godine akcija nastavlja obarati rekorde po broju sudionika, pa su tako lani u njoj sudjelovale 172 zemlje, a u mrak je utonulo više od 10.000 znamenitosti, među kojima i 42 svjetske baštine. Dvije su bile iz Hrvatske - stara jezgra Dubrovnika i južno pročelje Dioklecijanove palače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo