tehnička odluka / Hrvatska od danas bez hitne helikopterske medicinske službe koja je spašavala živote otočana

Hrvatski pacijenti od danas više nemaju hitna helikopterska medicinska služba Iako je početkom tjedna iz Ministarstva zdravlja najavljen dogovor o dvotjednom produžetku pilot projekta dok se ne uspostavi nova Vlada, zbog nedostatka novca, ali i političke situacije projekt se gasi,a pacijenti u nevolji opet će se uzdati u pomoć hrvatskih vojnih helikoptera

9.1.2016.
18:44
VOYO logo

Medicinski tim iz baze na otoku Krku za svega 45 minuta stiže do Zadra i spašava život teško opečene žene.

No, od danas helikopteri na Krku i Braču stoje, jer od obećanja da će se pilot projekt produžiti na još dva tjedna nema ništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo se nadali da će biti produženo kao što je ministar najavio i onda jučer popodne nam je javljeno da se danas završava, tako da smo bili dosta iznenađeni", kazao je Predrag Pejnović, mehaničar na helikopteru.

"Najviše intervencija smo imali na Rabu, Lošnj, Cres, je sve skupa išlo non stop. Ti udaljeni otoci išlo je brzo, do Raba 15 min do Lošinja 20, Cres je 5 min, Čabar 6, 7 svi su pacijenti stizali u zlatni sat do bolnice", nadovezao se Stjepan Galić, medicinski tehničar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog trenutačne političke situacije u ministarstvu zdravlja kažu nisu pronašli 850 tisuća kuna potrebnih za produljenje projekta.

"Rečeno nam je jučer popodne da nema novaca, ali očito da je to u ovim okolnostima veći problem, ne radi se toliko o novcu,već administrativnim rješenjima u ovom period privremenog financiranja", kazao je Miljenko Bura, pomoćnik ministra zdravlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A koliko je Hrvatskoj važna hitna helikopterska medicinska služba govore brojke. U 4 mjeseca pilot projekta bilo je 219 hitnih intervencija. 98 obavili su timovi iz baze na Krku, 121 iz baze na otoku Braču.

Najčešće se radilo o traumama, srčanim i moždanim udarima. Bilo je i 30-ak slučajeva zbrinjavanja trudnica i djece. Odluka tehničke Vlade HDZ-u je nedopustiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da nije dobro, ako živimo velikim dijelom od turizma i dokinuti jednu ne takvu uslugu, nego potrebu. To je doista skandalozno", prokomentirao je Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a.

Pilot projekt je podržala Gorska služba spašavanja, ali kažu isključivo u nadi da će se nakon njega ponuditi cjelovito rješenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znači da se zajednički pokriju ovi nepristupačni tereni, znači zajednički rad HGSS-a i medicinske hitne pomoći jer smo mi komplementarni", rekao je Vinko Prizmić, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja.

O sudbini hitne helikopterske pomoći odlučivat će nova Vlada, dok se ne pronađe trajno rješenje živote pacijena spašavat će vojni helikopteri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strenja Linić za RTL prokomentirala prekid pilot projekta

Ines Strenja Linić, saborska zastupnica Mosta, za RTL Danas je prokomentirala prekidanje pilot projekta.

Kako vi gledate na ovaj slučaj - gasi se pilot projekt zbog političke situacije, mislite li da je ipak moglo ili moralo drukčije?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svakako je trebalo btii drugačije. To je bio samo pilot projekt. Nedopustio je da se tjedan dana prije sastavljanja nove vlade cijela javnost na ovaj način dovodi u situaciju da se misli da je nesastavljanje vlade krivo zbog obustavljanja projekta. Ministar je tijekom ova četiri mjeseca trebao jasno znati hože li se projekt nastaviti dalje ili ne, kao što znamo da je taj projekt bio nedostatan jer nisu letjeli tijekom loših meteo uvjeta noću. Taj dio je opet obavljala vojska kao prije 15 godina. Rješenja za to je bilo opremiti naše helikoptere. Uloženo je 10,7 milijuna kuna. Vlada je imala mogućnost aplicirati za sredstva EU. Helikopteri koji su mogli biti kupljeni, vozili bi naši piloti, servisirala bi ih Hrvatska, a medicinske ekipe bi davalo ministarstvo zdravlja. Moramo se osloniti na naše snage. Naravno, 24 sata bi bili pokriveni svi pacijenti.

Kako gledate na inicijativu da se u sve uključi i Gorska služba spašavanja?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kompletna akcija mora biti s njima usuglašena, oni vrhunski rade svoj posao. Mi smo ovdje imali samo dvije baze. Heliodrom se može napraviti na više otoka, a sve je to puno širi projekt od ovoga što su odradili nabrzinu oslanjajući se na talijanske pilote. Sve to se može odraditi, ali ovo je bio nepripremljen projekt.

Slaganje Vlade je u tijeku, kao najizgledniji kandidat za minisitra zdravlja spominje se HDZ-ov Ante Ćorušić - biste li vi osobno bili zadovoljni da on postane ministar?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući ministar zdravstva će biti liječnik od ugleda oko kojeg će se složiti Domoljubna koalicija i Most. 

Ima li Most svoga kandidata?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema. Ministra zdravstva prema dogovoru će dati Domoljubna koalicija. Mislim da će Orešković izabrati pravu osobu, a hrvatsko zdravstvo treba nastaviti putem financijske stabilizacije sustava. Svi čekaju da se posloži priča.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo