crveni alarm na snazi / Hrvatska na uzavrelih 40 stupnjeva! Sutra još gore - evo što savjetuju djelatnici Hitne pomoći

Hrvatska se prži na plus 40 stupnjeva. Upravo toliko izmjereno je u hladu u Kninu i Imotskom. Crveni meteoalarm, zbog vrhunca toplinskog vala, proglašen je za većinu zemlje

2.8.2017.
18:53
VOYO logo

Nije lako danas biti u unutrašnjosti Lijepe naše. Uz najtoplije Knin i Imotski, gdje je u hladu izmjereno 40 stupnjeva, za samo stupanj hladniji bili su Sinj i Slunj, dok je 38 očitano u Pločama, Pazinu i Ogulinu! 

Za sutra meteorolozi najavljuju još više temperature pa će crveni meteoalarm biti na snazi u cijeloj Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klime uređaji, ventilatori - prodaju se više nego ikad. A pokvare se, kao što znate i sami, baš kad ne treba. Serviseri klime u ovo doba godine imaju posla više nego ikad.

Jasno je da smo oborili i rekorde u potrošnji struje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potrošnja je ovih dana na vrhuncima tako da smo upravo u prethodnom satu, u 13 sati, oborili rekord u ljetnoj potrošnji za ovu godinu", Danko Blažević, NDC HOPS

Najviši do sad onaj je iz 2015-te, ali čini se da će i on biti srušen. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zato što smo samo jedan posto ispod njega. Znači, to bi se moglo dogoditi već i danas", dodaje Blažević.

Danas bi svi htjeli biti na moru ili ostati doma. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni koji nisu na godišnjim odmorima izbora nemaju - raditi se mora. Tako pak ne misle u državnom odvjetništvu. Točnije, nisu mislili jučer. Zbog vrućina oni su jednostavno odbili raditi sa strankama. 

Takav luksuz nikad nisu niti će imati djelatnici hitne pomoći. Onih koji traže pomoć zbog vrućina iz sata u sat sve je više. Preporuke liječnika uvijek su iste, samo ih se treba pridržavati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nositi laganu odjeću, prozračnu. To svi znaju. Izbjegavat alkoholna pića. Uzimati veće količine tekućine nego što je uobičajeno, imati tekućinu dostupnu ako se napušta stan ili kuća", Ivan Gornik, predstojnik Centra za hitnu medicinu KBC-a Zagreb  

Sve obveze, ukoliko možete, ostavite za rano jutro ili kasnu večer. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost, današnjim paklenim danom ne završavaju ekstremni vremenski uvjeti, jer sutra bi situacija mogla biti još gora.

Detalje donosi naš meteorolog Nikola Vikić - Topić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo