meteoalarm za cijelu zemlju / Hrvatska na udaru opasne oluje: budite oprezni, slijede jak vjetar i obilna kiša!

Nad Hrvatskom se nadvila jaka oluja koja donosi obilnu kišu i jak vjetar. RTL-ova meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar objasnila je o kakvoj je oluji riječ.

10.10.2015.
19:36
VOYO logo

Navikli smo da nam najviše kiše i najjače bure donese takozvana Genovska ciklona, no ova ipak nije nastala u Ligurskom moru. Nastala je u sjevernoj Africi, zatim ušla u srednje Sredozemlje i preko Tirenskoga mora ušla na Apeninski poluotok - na Siciliji i dijelu talijanske obale jutros je kiša pokrenula klizišta i izazvala bujice.

Državni hidrometeorološki zavod izdao je meteoalarm za cijelo područje naše zemlje, a najviši stupanj izdan je za južnu Hrvatsku. Tu se očekuje najveća količina kiše, moguće i više od 100 milimtara u 24 sata, što može izazvati bujice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Probleme će stvoriti i okretanje vjetra s juga na oštro (južni) i garbin (jugozapadni vjetar). Oni su neugodni u lukama okrenutim na zapad odnosno na otvoreno more jer valovi od tog vjetra naguravaju more na obalu, pa je u takvim situacijama izgledno i poplavljivanje niskih dijelova obale. Osim toga, izazivaju neugodne valove jer se valovi od vjetra tada počinju križati s valovima od juga, takozvanog mrtvog mora. 

Što se ostatka zemlje tiče, pod Velebitom će bura svoj vrhunac, odnosno orkansku jačinu udara, doseći za otprilike sat-dva i tom jačinom puhati sve do sutra iza podneva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ostatku zemlje bit će kišovito, vjetrovito i sve hladnije. Vrlo neugodno, no ne tako dramatično kao na moru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo