VELIKA PROIZVODNJA /

Hrvatska miriše na ajvar: sezona proizvodnje ove delikatese u punom je jeku

Tone i tone paprika s polja putuju prema tvornicama za preradu povrća kako bi delikatesni prilog stigao do stolova

6.9.2017.
19:01
VOYO logo

Sve počinje na poljima, s Podravkom i Slavonkom. To su dvije sorte paprike stvorene isključivo za preradu u ajvar. Prve su i zasad još uvijek jedine hrvatske sorte povrća s međunarodnim DUS certifikatom, a upisane su i u zajednički katalog sorti Europske unije. 

Antun Harambaša kraj Koprivnice papriku uzgaja već 10 godina. "Imamo papriku u dobroj kondiciji, nije zalijevana i to je najvažnije i paprike bude izraslo 30-ak 40 tona. Morate imati volju i smisao za to, morate uvijek biti u pravo vrijeme na pravom mjestu", tvrdi Garambaša.

S polja do tvornice u Varaždinu paprike stižu u roku od 24 sata. U tvornici se dnevno preradi između 70 i 80 tona paprike. Radnici rade u tri smjene, a strojevi su uključeni svih sedam dana u tjednu, bez sata odmora. Prošle godine proizveli su rekordnih 4 tisuće tona ajvara, a ove godine bit će ga još više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sama prerada iz svježe paprike do gotovog proizvoda na paleti traje 3 sata. U tom procesu imamo kontrolu ulazne sirovine, imamo kontrolu cijelog procesa i kontrolu 
gotovog proizvoda", objašnjava Slavica Kolesar, direktorica tvornice za preradu povrća.

Za jednu staklenku gotovog ajvara potrebno je otprilike 14 paprika, malo patlidžana, suncekretovo ulje i koncentrat rajčice. Dodaju se i začini i ljuti feferon i tek tada ajvar je spreman za police trgovina. Od sendviča do roštilja - ajvar je nezamjenjiv u brojnim kombinacijama. Kuhari pak tvrde da je i zdrav jer 100 grama ove delikatese zamjenjuje jedan obrok povrća. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo