HRVATSKA KLJUČA NA PASJIM VRUĆINAMA: /

Najpoznatiji hrvatski meteorolozi imaju važna upozorenja, a već sutra stiže velika promjena

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Zoran Vakula: 'Danas se bolje ne izlagati otvorenom prostoru, između 11 i 18 sati, a mnogima je i prije i poslije nepodnošljivo'

12.8.2019.
15:09
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Još jedan ovogodišnji toplinski val najizraženiji će na našem području biti upravo danas, a temperature zraka nerijetko će prelaziti 35 stupnjeva. U unutrašnjosti Dalmacije i temperatura zraka će biti i oko 40 °C. Stoga upozorenja liječnika treba shvatiti vrlo ozbiljno. Osvježenje meteorolozi najavljuju za utorak u unutrašnjosti te u srijedu uz more. Zbog toplinskog vala potrošnja struje blizu je povijesnog rekorda, piše HRT.

U Zadru je u 12 sati izmjeren 31 stupanj. Međutim, očekuje se i koji stupanj više, a na nekim mjestima u Dalmaciji i do 40 stupnjeva. U Osijeku je u 12 sati izmjereno 32 stupnja. Dunja Mazzocco Drvar otkrila je za Vijesti.hr da su se Split i Dubrovnik pridružili rekorderima jutros. Iza ta dva grada je najtoplija noć u godini (27,6 C i 28,8 C), ujedno i deveta tropska noć u nizu. Split je svoj lipanjski maksimum premašio za samo jednu decimalu dok je u Dubrovniku ova noć bila za skoro cijeli stupanj toplija od noći 27. lipnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jučer su dnevne ovogodišnje rekorde srušili Knin (39,3 C), Imotski (38,3 C), Sinj (37,9 C) i Ploče (37,7 C), kao i Komiža i Rab. Mostar u susjednoj Bosni i Hercegovini koji ima sličnu topografiju kao i naša Dalmatinska Zagora, jučer je dosegnuo 40 Celzijevih stupnjeva.

Vakulino upozorenje

"Danas se bolje ne izlagati otvorenom prostoru, između 11 i 18 sati, a mnogima je i prije i poslije nepodnošljivo", upozorio je glavni meteorolog HTV-a Zoran Vakula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada je riječ o olujnim nevremenima - bilo ih je i u svibnju, ali i prije. U svakom slučaju, ništa neobično za prezagrijanu atmosferu. Riječ je o kombinaciji vlage i previše zagrijanog zraka. Tada dolazi do vertikalnog razvoja oblaka iz kojeg grmi i trese. To su klasične vremenske priče, neugodne. Srećom, sva ta nevremena su bila najavljivana", dodaje Vakula.

Image
NE IDITE VAN AKO BAŠ NE MORATE: /

Danas će se temperature penjati do 40 stupnjeva, ove savjete liječnika shvatite ozbiljno

Image
NE IDITE VAN AKO BAŠ NE MORATE: /

Danas će se temperature penjati do 40 stupnjeva, ove savjete liječnika shvatite ozbiljno

Iznenadni neverini

Kapetan Lučke kapetanije Split, Željko Kuštura, rekao je da se u Splitu nasukalo oko 130 brodica kao posljedica ljetnog neverina 2. kolovoza koji je napravio dosta štete. "Neverini dolaze iznenada, ali mi smo spremni. Kod nas je nešto ranije počelo nego u Splitu, bilo je pedesetak intervencija zato što ljudi slušaju upozorenja koje dobivaju sa svih strana", istaknula je Dolores Brenko Škerjanc, kapetanica Lučke kapetanije Pula.

"Pet, šest dana unaprijed govorimo o mogućnosti nevremena, odgovoran nautičar i jedriličar se treba prilagođavati vremenu - jer o njemu ovisi. Informacija ima na svim kanalima i na dovoljno mjesta, ali je problem neprilagodbi.

Danas nema nevremena, ali nepovoljno je vrijeme za mnoge - iznadprosječna je vrućina, a danas će ponegdje biti i blizu 40 stupnjeva. Vrhunac je toplinskog vala, u mnogim mjestima danas će biti i najtopliji dan u godini, ponegdje i rekordno topli", zaključuje Vakula za HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sutra pljuskovi i grmljavina

U Hrvatskoj će sutra biti većinom sunčano, a na Jadranu te istoku i dalje vruće, prema vremenskoj prognozi DHMZ-a. Povremeno će biti umjerene naoblake, osobito na zapadu zemlje, gdje već prijepodne može pasti malo kiše, a popodne je poneki pljusak moguć u Istri i gorju.

Prema kraju dana jače naoblačenje s pljuskovima i grmljavinom zahvatit će najprije zapadne predjele unutrašnjosti, a u noći se proširiti i na veći dio zemlje. Pritom je moguće i grmljavinsko nevrijeme praćeno obilnom kišom. Puhat će umjeren, na udare mjestimice i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu većinom sjeverozapadnjak, uz obalu mjestimice i bura. Najniža jutarnja temperatura od 17 do 22, na Jadranu od 23 do 28. Najviša dnevna od 28 do 32, na Jadranu između 33 i 36 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miran nastavak tjedna na kopnu

Nakon osvježenja s utorka na srijedu slijedi miran nastavak tjedna, ugodne noći i vrlo topli dani, a uz polagani rast temperatura će tek u nedjelju ponovno dosegnuti 30 °C, piše Dunja Mazzocco Drvar.

Na obali su s ovim prodorom nevere moguće samo rijetko, ali će ih na sjevernom i srednjem Jadranu sporadično i biti. Osvježenje će donijeti bura i tramontana koje će se tijekom srijede proširiti duž obale, a pod Velebitom će biti i razmjerno jake. Temperatura u Istri i Primorju već u srijedu pada ispod 30, a u Dalmaciji će se zadržati oko te lijepe ljetne brojke.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo