'NE OVISI SAMO O NAMA...' / Hrvatska je glasala protiv prekida vatre u Gazi, a Letica je otkrio da ugroza 'nije ni manja ni veća nego što je bila'

Ante Letica vjeruje da je hrvatska obavještajna zajednica na visokom stupnju uzbune kako bi spriječila bilo kakvu ugrozu RH i njezinih interesa

29.10.2023.
21:01
VOYO logo

Hrvatska je jedna od 14 zemalja, uz Sjedinjene Države i Izrael, koja je glasala protiv UN-ove rezolucije o prekidu vatre u Gazi. Predsjednik Republike Zoran Milanović kazao je da je Vlada Hrvatsku obilježila kao protivnika mira i izložila potencijalnoj ugrozi. O hrvatskoj sigurnosti reporterka RTL-a Danas Ana Mlinarić razgovarala je s Antom Leticom, bivšim načelnikom Uprave za operacije SOA-e.

"Ne bih tako rekao da je Hrvatska kompromitirala nacionalnu sigurnost. Može doći do određenih poteškoća u vanjsko-političkim odnosima između Hrvatske i zemalja koje možda neće dobro gledati na tu odluku. Što se tiče same ugroze RH, nije ni manja ni veća nego što je bila. Ona ne ovisi samo o Hrvatskoj već o brojnim faktorima, najviše o razvoju situacije na Bliskom istoku i ratu između Hamasa i Izraela", poručio je Letica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
HRVATSKA PROTIV PREKIDA VATRE U GAZI /

Milanović: 'Vlada nas je obilježila kao protivnika mira i izložila potencijalnoj ugrozi'; Vlada objasnila zašto je glasala protiv

Image
HRVATSKA PROTIV PREKIDA VATRE U GAZI /

Milanović: 'Vlada nas je obilježila kao protivnika mira i izložila potencijalnoj ugrozi'; Vlada objasnila zašto je glasala protiv

Na području Zapadnog Balkana, kao i Europe i šire postoje oni koji su spremni izvršiti terorističku akciju - to su, uglavnom, objasnio je bivši načelnik SOA-e, "simpatizeri, članovi raznih terorističkih organizacija s područja Bliskog i Srednjeg istoka i njihove filijale u Europi".

"Oni imaju vezu između sebe, vezu s centralama na području Bliskog i Srednjeg istoka. Opasni su i u prvom redu predstavljaju opasnost za zemlju u kojoj se nalaze, ali i šire. Zato je potreban sveobuhvatni, racionalni, profesionalni i učinkoviti nastup sigurnosno obavještajnih službi koji su najbolja preventiva u sprječavanja terorističkih akcija", kazao je Ante Letica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Terorizam i ilegalne migracije ne mogu se spriječiti'

Europa i Hrvatska, potvrdio je Letica, te činjenice shvaćaju vrlo ozbiljno, a vjeruje i da je hrvatska obavještajna zajednica na visokom stupnju uzbune kako bi spriječila bilo kakvu ugrozu RH i njezinih interesa. Trenutno svjedočimo i velikom migrantskom valu u kojemu većina dolazi trbuhom za kruhom, no, otkrio je Letica, teško je odvojiti ekonomske izbjeglice i radikale.

"Ono što je bitno je operativni rad i sinergija s analitičkim alatima. Suradnja među službama i razmjena informacija kako bi se otkrili pojedinci i spriječila njihova protuustavna djelatnost. Postoje male tajne, ali sigurnih alata nema", kazao je Ante Letica. A zatvaranje granice "nije alat tajnih službi, to je alat policije, nešto što se radi 'by the book", dodao je bivši načelnik SOA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On vjeruje da zatvaranje ne može spriječiti terorističke napade, no u nizu mjera može dati određene rezultate. Terorizam i ilegalne migracije, dodao je, ne mogu se spriječiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo