'DOBRE VIJESTI' ZA KUŠČEVIĆA / Hrvatska javna uprava postigla fantastičan 'uspjeh'! Prema indeksu s Oxforda 35. od 38 zemalja

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatska javna uprava jedan je od ključnih problema u Hrvatskoj kao glomazna i teret umjesto da bude servis građanima

7.5.2019.
8:08
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Prema indeksu međunarodne usporedbe efektivnosti javnih uprava (InCiSE) koji je pokrenula Blavatnik School of Government sa Sveučilišta Oxford, javna uprava u Hrvatskoj zauzela je 35. mjesto od 38 promatranih zemalja, objavio je ovih dana na Facebooku jedan od najvećih stručnjaka u Hrvatskoj za javnu upravu Ivan Koprić, predstojnik Katedre za upravnu znanost na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. 

  • 'Vlada će diskriminirati ljude koji žive u malim mjestima i ojačati župane kao prave feudalne gazde županija'

Koprić je poznat i kao oštar kritičar dosadašnjih vlasti koje uporno izbjegavaju zaista reformirati neučinkovitu javnu upravu u Hrvatskoj pa je tema njegove britke kritike nerijetko i aktualni ministar uprave Lovro Kuščević. S obzirom na to da se potonji kao mantre drži i digitalizacije, na pomak na bolje na tom polju ne upućuje ni to da smo prema indeksu po kvaliteti podataka koji se uzimaju u obzir na zadnjem mjestu.

Indeks nastoji osigurati zbirni indeks uspješnosti javnih uprava pogodan za jednostavnu usporedbu ocjenjujući efikasnost centralne uprave. Međutim, ne i lokalne uprave i samouprave te kvalitetu usluga javnih službi poput zdravstva ili školstva jer su autori, upozorava forum.tm, priznali činjenicu da se one među zemljama razlikuju po veličini i obliku, kao i da među njima postoje različiti sustavi organiziranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Ivan Koprić

Ivan Koprić (Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL)

Indeks se sastoji od 12 indikatora – od kapaciteta ili otvorenosti javne uprave do javne nabave ili poreznog administriranja. Hrvatska je po prvi put uključena u indeks te se našla na dnu ljestvice, a iza nje su ostali samo Rumunjska, Grčka i Mađarska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Je li to za plač ili smijeh? Ni jedno ni drugo, nego pogled u zrcalo koji otkriva nelijepo lice naše javne uprave'', komentirao je Koprić dodavši ironično: ''Ma daj, koga to briga u političkom vašaru koji se upravo odvija i još će se sve do lokalnih izbora u svibnju 2021. odvijati pred našim očima".

Prva mjesta po kvaliteti javne uprave zauzimaju zemlje Commonwealtha te nordijske zemlje, a na prvom mjestu je Velika Britanija koju slijede Novi Zeland, Kanada, Finska, Australija, Danska i Norveška.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 12 indikatora koji čine indeks, Hrvatska najbolje stoji u poreznom administriranju, a najgora je u odnosu na gotovo sve ostale zemlje po pitanju otvorenosti, digitalizacije i kreiranju javnih politika pa i ne čudi da tavori na dnu, a teško i da će se od njega s obzirom na dosad viđeno, barem ne tako skoro, odlijepiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo