Hrvatska feta i rum ne mogu u Europsku uniju

Što je bliži ulazak Hrvatske u EU, sve je više sitnica oko kojih treba brinuti, kao npr. o nazivima proizvoda i usklađivanju s europskom regulativom.

22.2.2010.
16:52
VOYO logo

Naime, slijedeći direktive EU koje je Hrvatska ugradila u svoje zakonodavstvo, mliječna industrija Dukat nedavno je promijenila ime svog jogurta bioAktiv u bAktiv. Razlog promjene naziva proizvoda su propisi Europske unije, odnosno Pravilnik o označavanju, reklamiranju i prezentiranju hrane te Pravilnik o deklaraciji i označavanju ekoloških proizvoda, piše Novi list.

Spomenutim pravilnicima regulirano je kako prefiks bio mogu nositi samo proizvodi dobiveni iz organskog odnosno biološkog uzgoja. U slučaju mliječne industrije to bi podrazumijevalo mlijeko proizvedeno na certificiranim farmama, odnosno mlijeko dobiveno iz certificiranog organskog, odnosno bio uzgoja, pojasnili su iz Dukata. Iako su, kako kažu, njihovi proizvodi proizvedeni "od domaćeg mlijeka najbolje tzv. EU kvalitete, ali ne i mlijeka iz certificirane organske proizvodnje", morali su jogurtu promijeniti ime kako potrošače ne bi dovodili u zabludu. No, jogurt nije jedini proizvod koji zbog Europske unije mora biti preimenovan. Na popisu će se uskoro naći i feta sir, ali i rum! U Dukatu već razmišljaju o promjeni imena tog sira, te će naziv feta u njihovim sirevima Bjelovarska feta i Salakis feta u dogledno vrijeme biti izostavljen, odnosno zamijenjen drugim nazivom. U Vindiji, pak, čekaju službeni naputak od nadležnih institucija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grčka se naime uspjela izboriti da naziv 'feta' dobije zaštićenu oznaku zemljopisnog porijekla, iako su pojedine zemalje članice EU tvrdile da je taj naziv generički i stoga ne može biti zaštićen na taj način. Prema tumačenju Europskog suda, i u drugim zemljama članicama feta se uobičajeno trži i reklamira s etiketama koje podsjećaju na grčku tradiciju, a i potrošači u tim zemljama članicama percipiraju fetu kao sir povezan s Grčkom, čak i ako je proizveden u drugoj zemlji članici. Zbog toga feta ne može biti općenit naziv za sir.

Što se tiče domaćeg brandyja te domaćeg ruma, ta dva proizvoda po svojoj recepturi, piše Novi list, ne odgovaraju onome što EU propisuje kao brandy i rum. Hrvatska je za te proizvode tražila odgodu primjene europskih pravila od sedam godina od dana ulaska u EU, a ukoliko ona ne bude odobrena, ti će proizvodi ili morati promijeniti recepturu ili se početi prodavati pod drugim nazivom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo