Nakon 38 godina pronađena tijela naših alpinista?

18.7.2012.
10:53
VOYO logo

Naime, u nesreći na Kavkazu 24. srpnja 1974. godine, što je do sada najveća nesreća hrvatskog alpinizma, stradali su tada ponajbolji alpinisti i gorski spašavatelji: Ante Bedalov, Nenad Čulić, Urso Vrdoljak i Viktor Tabaković. Tijela Ante Bedalova i Urse Vrdoljaka pronađena su na užetu u stijeni Ušbe, dok su Nenad Čulić i Viktor Tabaković nestali u ledenoj lavini koja je zbog naglog pogoršanja vremena protutnjala stijenom Križa Ušbe.

GSS je objavio da je 13. srpnja 2012. godine na Kavkaz otišla četveročlana ekspedicija iskusnih gorskih spašavatelja (Darko Berljak, Edin Alikalfić, Dražen Pezer i Hrvoje Kamenjarin), koji su se u utorak javili s prvim vijestima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Našli službenu značku GSS-a kraj jednog tijela

Kažu, u opsežnoj i temeljitoj potrazi na ledenjaku ispod Križa Ušbe pronašli su tri tijela. Kraj jednog tijela pronađena je i službena značka gorskog spašavatelja HGSS-a, no zbog korozije nije moguće ustvrditi broj značke. Iz toga se može pretpostaviti da bi barem jedno tijelo moglo pripadati stradalim hrvatskim alpinistima i gorskim spašavateljima Nenadu Čuliću i Viktoru Tabakoviću. No, čiji su pronađeni ostaci pokazat će tek DNA analiza.

Dok se ne izvrši pouzdana identifikacija, zadatak ekspedicije je spustiti tijela u dolinu te ih pokopati na alpinističkom groblju u najbližem naselju Mestija u Gruziji. Naime, identifikacija je preduvjet da Gruzija dopusti naknadno prenošenje posmrtnih ostataka u domovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fatalna stijena

Što se trećeg pronađenog tijela tiče, ono vjerojatno pripada nekom od stradalih alpinista iz nekog drugog vremena. Naime, Križ Ušbe je vrlo opasan alpinistički uspon u kojem je i prije i nakon nesreće u 1974. bilo smrtnih stradavanja u lavinama i ledenim odronima, a ovu pretpostavku potvrđuju nešto drugačiji dijelovi alpinističke opreme, kažu GSS-ovci.

Tragove tijela slučajno pronašao češki alpinist

Tijela stradalih alpinista dugo vremena su se nalazila u dubokim naslagama snijega i leda u masi velikog ledenjaka koji se kretao kao spora rijeka prema nižim predjelima, zbog čega su tijela i pronađena znatno dalje od mjesta nesreće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, prve vjerodostojne tragove o tijelima alpinista poginulih prije 38 godina otkrio je češki alpinist koji je prošle godine na području ledenjaka ispod Užbe slučajno našao određeni broj komada alpinističke opreme, te zaključio da pripadaju slovenskim alpinistima. Nakon što se vratio sa svog putovanja, Čeh je prije desetak mjeseci fotografije svojih nalaza poslao na Gorsku reševalnu zvezu Slovenije. Slovenci su zaključili da niti jedan njihov alpinist nije stradao na tome području te su fotografije proslijedili GSS-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo