europska komisija /

Hrvatska do kraja ožujka 2016. iskoristila 64 posto sredstava za 2007-2013.

Prema pravilu N+3, to znači da se preostala sredstva moraju povući do kraja ove godine, u suprotnom ona ostaju neiskorištena

7.10.2016.
14:39
VOYO logo

Do kraja ožujka 2016. Hrvatska je iskoristila 64 posto europskih sredstava koja su joj bila dostupna u programskom razdoblju od 2007. do 2013., što znači da bi morala znatno ubrzati povlačenje preostalih sredstava, koji moraju biti potrošeni do kraja godine, pokazuje izvješće Europske komisije o učinicima Kohezijske politike u tom programskom razdoblju.

U razdobolju 2007-2013. iz instrumenta Pretpristupna pomoć (IPA) Hrvatskoj je stavljeno na raspolaganje 705,9 milijuna eura, što odgovora iznosu od 0,2 posto BDP-a.  Na tih skoro 706 milijuna eura europskih sredstava, treba dodati 104 milijuna eura javnih sredstava iz proračuna i 23,7 milijuna eura privatnih sredstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je ukupno 833 milijuna eura, a 85 posto tih sredstava je iz europskog proračuna. Više od polovice toga iznosa - 450 milijuna eura - dolazi iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda, fondova koji su Hrvatskoj dostupni za prvih šest mjeseci članstva u drugoj polovici 2013. godine.

Do kraja ožujka ove godine Hrvatska je naplatila ili poslala zahtjev za naplatu za 64 posto od ukupno dostupnog iznosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema pravilu N+3, to znači da se preostala sredstva moraju povući do kraja ove godine, u suprotnom ona ostaju neiskorištena.

Najveći dio dosad realiziranih sredstava iskorišten je za ekološku infrastukturu i promet te u nešto manjoj mjeri za inovacije i istraživanje za tehnološki razvoj.

U tom razdoblju sredstva su bila namijenjena za tri operativna programa. Na Operativni program za okoliš otpada 38 posto dostupnih sredstava, a glavni fokus je bio na zbrinjavanju otpada i otpadnih voda te poboljšanje opskrbe vodom. Preostala sredstva podjednako su raspoređena za dva preostala Operativna programa - promet i regionalnu konkurentnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike