'Ne razumijemo što se događa' / Nova drama s Hrvatima u Zambiji, slučaj prebačen na Visoki sud: Odvjetnik pojasnio što se događa i zbog čega je došlo do ove odluke

Image
Foto: Emica Elvedji/Pixsell

Ostaje nepoznato zašto još nisu pušteni te zašto ih se zavlači iako su ispunili sve uvjete

22.2.2023.
9:47
Emica Elvedji/Pixsell
VOYO logo

Visoki sud u Ndoli odobrio je zahtjev Republike Zambije da se predmet u kojem se tereti osmero Hrvata za navodnu trgovinu djecom prebaci s Općinskog na Visoki sud, a tu je odluku donijela sutkinja Yvonne Chembe koja je državi odobrila zahtjev da se slučaj sasluša na višem sudu, doznaje 24sata.

Iako je sutkinja Visokog suda Yvonne Chembe odgodila ročište, koje je trebalo biti 1. ožujka, za kasniji datum, nije odredila kojeg će se točno datuma održati iduće ročište. Naglasila je da će datum biti komuniciran prema odvjetnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TRAČAK NADE /

Hrvatima uhićenima u Zambiji mogla bi stići neočekivana pomoć: Jedan slučaj u SAD-u jako je sličan njihovom

Image
TRAČAK NADE /

Hrvatima uhićenima u Zambiji mogla bi stići neočekivana pomoć: Jedan slučaj u SAD-u jako je sličan njihovom

"Zambijske vlasti zatražile su prebacivanje slučaja na Visoki sud zbog toga što je ovaj slučaj privukao široku pozornost, kako u cijeloj zemlji tako i na međunarodnoj razini, te bi bilo prikladno da se stvar sasluša pred Visokim sudom", kako stoji u objašnjenju zahtjeva koji je zambijskom Visokom sudu uputio pomoćnik imigracijskog službenika Kombe Sakeni.

Kombe Sakeni rekao je da je neizbježno da će zakoni Republike Hrvatske i DRC-a biti predmet razmatranja tijekom rasprave na suđenju. Istaknuo je da je moguće da bi predmet mogao biti od međunarodnog interesa. "Slučaj uključuje i četvero djece, na čiju će sudbinu utjecati ishod ovog predmeta", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ne razumijemo što se događa'

Odvjetnik Hrvata, Kelvin Silwimba, izrazio je zabrinutost zbog tempa kojim se odjel kreće, dodajući da je jamčevina određena za svakog pojedinca koji se suočava s kaznenim djelima, te da se uz jamčevinu mogu pustiti bez obzira na njihovu nacionalnost. 

"Ne razumijemo što se događa, završili smo proces  i naši su klijenti ispunili sve uvjete jamčevine, ali kada smo otišli u ured za imigraciju, obaviješteni smo da njihov šef nije u uredu", rekao je Silwimba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostaje nepoznato zašto još nisu pušteni te zašto ih se zavlači iako su ispunili sve uvjete. Hoće li biti pušteni danas, ostaje nam za vidjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo