TRAČAK NADE / Hrvatima uhićenima u Zambiji mogla bi stići neočekivana pomoć: Jedan slučaj u SAD-u jako je sličan njihovom

Image
Foto: Pixsell/Stringer

Jedna odluka donesena je na okružnom sudu u Missouriju, u SAD-u, koji je ovoga mjeseca odlučio da je valjana odluka kongoanskog suda iz 2019., a time i cijeli postupak posvojenja dječaka iz DR Konga

21.2.2023.
22:40
Pixsell/Stringer
VOYO logo

Osmero hrvatskih državljana i dalje u pritvoru u Zambiji čekaju odluke o tome hoće li biti pušteni da se brane sa slobode te hoće li njhov slučaj biti prebačen na viši zambijski sud.

U međuvremenu, kako piše Jutarnji list, hrvatska diplomacija pokušava prikupiti što više valjanih presuda o međudržavnim posvojenjima djece iz DR Konga koje su donesene nakon što ih je DR Kongo 2016. zakonom zabranio. To bi pomoglo osumnjičenima u pobijanju temeljnog argumenta tužiteljstva - da su legalne odluke o međudržavnim posvojenjima nakon 2016. bile nemoguće i da je stoga osnovana sumnja da Hrvati imaju falsificirane sudske dokumente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
A PLATILI SU JAMČEVINU /

Drama u Zambiji, Hrvate ne puštaju iz zatvora iako su zadovoljili uvjete, odvjetnik u nevjerici: 'Ne razumijemo što se događa'

Image
A PLATILI SU JAMČEVINU /

Drama u Zambiji, Hrvate ne puštaju iz zatvora iako su zadovoljili uvjete, odvjetnik u nevjerici: 'Ne razumijemo što se događa'

Slučaj sličan hrvatskom na okružnom sudu u Missouriju

Kako piše Jutarnji list, jedna takva odluka donesena je na okružnom sudu u Missouriju, u SAD-u, koji je ovoga mjeseca odlučio da je valjana odluka kongoanskog suda iz 2019., a time i cijeli postupak posvojenja dječaka iz DR Konga koji američki bračni par Trower vodi od 2018. godine.

Jill i Adam Trower željeli su posvojiti dijete te su preko licencirane agencije za posvajanje u SAD-u u travnju 2018. dobili informaciju o dvomjesečnom dječaku iz Kinšase, kojeg je nepoznata žena pronašla na smetlištu, u vrlo teškom stanju, i koji je smješten u kongoansko sirotište. Dva mjeseca kasnije pokrenuli su postupak posvojenja, koji je, kad je dijete iz države koja nije potpisnica Haaške konvencije, u SAD-u vrlo rigorozan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom cijelog postupka i komunikacije s američkom administracijom, kako su naveli, nitko ih nije upozorio da je DR Kongo donio zakon o zabrani međudržavnog posvojenja, čak im je u jednom formularu Služba za državljanstvo i useljeništvo izrijekom napisala da se "dozvoljava posvojenje djeteta iz DR Konga". Istodobno su pokrenuli i postupak posvojenja u DR Kongu i u svibnju 2019. dobili sudsku odluku o posvojenju. No, godinu dana kasnije, u srpnju 2020., američka ih je administracija odbila s objašnjenjem da "konačno posvojenje nije dovršeno u skladu sa zakonima zemlje podrijetla djeteta" te da "tužitelji nisu uspjeli dokazati da dječak napušten kako je definirano američkim propisima".

Nakon 2016. ipak nije moglo biti ilegalnih posvojenja?

Par je stoga podigao tužbu protiv američke administracije i, čini se, dobio je. Ukratko, sud je tijekom postupka nedvojbeno utvrdio da je DR Kongo 15. srpnja 2016. donio amandmane na Obiteljski zakon kojima se, među ostalim, "obustavlja svako ispitivanje novih slučajeva međudržavnog posvojenja kongoanske djece" dok se ne osnuje javno tijelo za takva posvojenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takvo tijelo, potvrdila je kongoanska izvršna vlast, nikad nije osnovano. Američka je administracija pribavila mišljenja triju kongoanskih ministarstava te Imigracijske službe, koji izrijekom tvrde da legalnih međudržavnih posvojenja nakon 2016. u DR Kongu nije moglo biti.

No, posvojitelji su istovremeno u Kongu pokrenuli novi sudski postupak u kojem su tražili da se sudski utvrdi legalnost prijašnje odluke o posvojenju. Sud je zaključio sljedeće: da, Obiteljski zakon zabranjuje međudržavna posvojenja, ali DR Kongo je potpisnik UN-ove Konvencije o pravima djeteta i Kodeksa o zaštiti djece koji propisuju da "najbolji interes djeteta mora biti najvažniji u svim odlukama i radnjama koje se poduzimaju u njihovo ime".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da je procijenjen najbolji interes dječaka, "presuda kojom se odobrava posvojenje u skladu je sa zakonima DR Konga", a dječak je postao "sastavni dio obitelji Trower".

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo