Hrvatima u BiH milijuni za crkve i narodne nošnje

Točno 10 milijuna kuna, od ukupno 18 koje će Vlada ove godine podijeliti Hrvatima u BiH, otići će Crkvi i folklornim društvima. Spomenute programe Vladino je povjerenstvo izabralo na natječajima

2.8.2010.
10:15
VOYO logo

Vlada će u ovoj godini Hrvatima u Bosni i Hercegovini podijeliti 18 milijuna kuna za financiranje programa i projekata iz zdravstva, kulture, obrazovanja i znanosti. Odlučeno je da će taj novac dobiti 353 projekta, od čega najviše, 179, iz područja kulture. Za kulturu će otići i najveći dio novca, točno deset milijuna kuna, a prema programima koji je Vladino povjerenstvo izabralo na natječajima, čini se da se kultura Hrvata iz BiH svodi na Crkvu i folklorna društva, piše Novi list.

Tako će najveći dio novca predviđenog za programe iz kulture, čak šest milijuna kuna, dobiti deseci župa po BiH. Povjerenstvo je tako, primjerice, izabralo s 200 tisuća kuna financirati obnovu katedrale u Mostaru, što je najveći pojedinačni iznos koji je dobio neki projekt, a sto tisuća kuna utrošit će se na obnovu kuće vrhbosanskog nadbiskupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ostatak novca koji dobivaju župe uglavnom je predviđen za obnovu ili završetak gradnje crkava, zaštitu knjižne građe u župnim uredima, obnovu franjevačkih muzeja ili zaštitu spomeničke građe po samostanima.

Preostala četiri milijuna kuna predviđena za kulturu najvećim dijelom odlaze za kupnju narodnih nošnji i instrumenata u četrdesetak kulturno-umjetničkih društava ili za sufinanciranje smotri folklora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tek nekoliko desetaka tisuća kuna predviđeno je za klasične glazbene škole, knjižnice ili događanja poput Mediteran Film Festivala ili festivala West Herzegowina Fest No.8, što se održavaju u Širokom Brijegu. Za znanost i obrazovanje dodijelit će se 6,6 milijuna kuna, a novac će biti podijeljen dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama te fakultetima. Uglavnom je riječ o kupnji opreme ili uređenju kabineta te popravcima na zgradama.

Najmanje novca Hrvati u BiH dobit će za zdravstvo, i to 1,4 milijuna kuna, a uglavnom je riječ o kupnji opreme i aparata u dvadesetak domova zdravlja, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članak:

arti-201005040698006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo