ZAVLADALA PANIKA / Hrvatica se zarazila bakterijom koja osljepljuje, radila je ono što nikako nije smjela: Liječnica otkrila na što morate paziti

24.5.2023.
21:38
VOYO logo

S američkog su tržišta povučene kapi za oči nakon što je preminulo četvero ljudi, a njih četrnaestero je oslijepilo. Razlog je opasna bakterija, otporna na lijekove, koja se pojavila u kapima bez konzervansa. Kapi nisu dostupne u Hrvatskoj ni u EU-u, a potvrdili su to iz HALMED-a.

"Riječ je o bakteriji koja je izuzetno agresivna, po život opasna. Mnogi sojevi imaju urođenu rezistenciju na antibiotike i stoga može biti i povećana smrtnost od sepse. Sepsa je prodiranje bakterija u krv, i njihovih toksina, oštećenje tkiva i čitavog organizma", pojasnila je za RTL Danas Ivana Radman, oftalmologinja u KBC-u Sestre milosrdnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do onečišćenja može doći i zbog neodgovarajućeg rukovanja

Iz Hrvatske agencije za lijekove kažu da kapi koje su sada povučene s američkog tržišta nisu dostupne u Hrvatskoj, ali ni u Europskoj uniji.

"Do onečišćenja kapi za oči može doći zbog neodgovarajućeg rukovanja, kao što je na primjer diranje rukama. Ili višekratna primjena proizvoda koji je namijenjen za jednokratno korištenje, zbog oštećenja sustava zatvaranja ili u rjeđim slučajevima u samoj proizvodnji", rekla je glasnogovornica HALMED-a, Maja Bašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kapi povučene iz Amerike su bez konzervansa

U Hrvatskoj čak milijun Hrvata koristi kapi za oči. U jednoj ljekarni ih se na dan proda 30-ak.

"Kapi za oči prodajemo svakodnevno, što terapijskih što umjetnih suza na dnevnoj bazi. Do sada nikad nije bilo umjetnih suza. Treba paziti da kad se kap za oko primjenjuje da se ne dira samo oko ni trepavica kako bi taj vrh ostao sterilan da se na njega ne povuku bakterije", kaže Marija Lepan, magistra farmacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

One povučene iz Amerike su bez konzervansa. Magistra farmacije pojašnjava - u početku su se proizvodile samo s konzervansom.

"Kako je vrijeme odmicalo tako se pokazalo da neki konzervansi mogu izazvati iritaciju oka, tako da se danas prelazi na te kapi bez konzervansa. To se omogućuje tehnologijom sterilizacije same bočice", ističe Lepan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pacijentica se zarazila zbog neodržavanja higijene

Prošli tjedan su u KBC-u Sestre milosrdnice imali pacijenticu zaraženu agresivnom bakterijom, koja inače nosi leće.

"Nije pravilno provodila higijenu. Nije prala ruke. Također, kutijica u kojoj drži leće je bila prljava. Ona je otpuštena, i dalje koristi lokalnu terapiju, ali moguće je da bude kandidat za transplantaciju rožnice", ističe oftalmologinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije se zarazila preko kapi za oči, nego zbog neodržavanja higijene. Samo u ovoj bolnici na godinu je do 10 slučajeva zaraze agresivnom bakterijom.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo