SVE JE MOGUĆE / Hrvatski političari u inozemstvu: Odlaze li premijer ili predsjednica nakon Pejčinović Burić?

Image
Foto: Pixsell

Sve se češće spominje čelno mjesto Europske komisije i dvoje Hrvata vidi svoju priliku

27.6.2019.
22:36
Pixsell
VOYO logo

Briga o pravima i slobodama ljudi cijele Europe povjerena je Hrvatici. Marija Pejčinović Burić postala je prva osoba iz srednje i istočne Europe i tek druga žena na mjestu glavne tajnice Vijeća Europe.

"To najvjerojatnije znači da su članice Vijeća Europe zadovoljne nedavnim predsjedanjem Hrvatske, a za to je bilo zaduženo ministarstvo vanjskih poslova. I, eto, Hrvatska je priznata kao članica oko koje nema afera", rekao je Božo Kovačević, bivši veleposlanik RH u Rusiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijeće Europe je najstarija europska organizacija osnovana 5. svibnja 1949. u Londonu. Ima 47 članica, sve europskedržave osim Bjelorusije. Sjedište joj je u Strasbourgu, a glavni cilj je promicanje ljudskih prava i temeljnih sloboda, demokracije i vladavine prava.

Pejčinović Burić će na novoj funkciji primati osnovnu plaću od oko 300 tisuać eura godišnje. U tajništvu će raspolagati s dvije tisuće zaposlenika, a glavne zadaće će joj biti upravljanjem programom i proračunom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijeće Europe je i financijski i politički u teškoj situaciji. Jedna od najvažnijih članica, Rusija, do pred sam izbor nove tajnice bila je suspendirana zbog odnosa s Ukrajinom i nepoštivanja ljudskih prava te dvije godine nije platila članski doprinos. Volja za normalizacijom odnosa s Rusima izazvala je reakciju Ukrajine.

"Ukrajina prijeti napuštanjem Vijeća Europe, a s njom su se solidarizirale Baltičke zemlje i neke istočnoeuropske zemlje. Prema tome glavna tajnica će imati mnogo, mnogo ozbiljnog posla", govori Kovačević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iskusni diplomat misli kako je ovim imenovanjem smanjena vjerojatnost da čelno mjesto Europske komisije zauzmu Andrej Plenković ili Kolinda Grabar-Kitarović. Novoimenovana glavna tajnica Vijeća Europe funkciju preuzima 18. rujna. I zato je vrlo važno pitanje tko će Mariju Pejčinović Burić zamijeniti.

"Na to pitanje će odgovoriti predsjednik Vlade", kazao je ministar Tomislav Ćorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, neće još. Premijer samo kaže da ima vremena za odluku i demantira najave da bi to ministarstvo mogao preuzeti on sam. I dok ministri opterećeni aferama u Vladi ostaju, iz nje odlazi ona koja ih nije imala. Hoće li to premijer iskoristiti da se u zadnjoj godini mandata riješi problematičnih?

"O tom potom. Hvala vam...", premijerove su riječi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo