Hrvati sve konzervativniji, 50% protiv pobačaja

Iako rezultati Europskog istraživanja pokazuju da se u Hrvatskoj od 1999. do 2008.

21.7.2010.
12:37
VOYO logo

U Hrvatskoj je sve više religioznih među mlađim generacijama, sve više naših ljudi odbacuje pobačaj, sve smo restriktivniji u području spolnog morala, sve smo konzervativniji po pitanju bračne nevjere i razvoda, tvrdi Gordan Črpić iz Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve.

Iako nedavno objavljeni rezultati Europskog istraživanja vrijednosti pokazuju da se u Hrvatskoj od 1999. do 2008. za šest posto smanjio broj katolika i premda neki tvrde da bi to mogao biti signal nadolazeće sekularizacije u Hrvatskoj, Črpić, koji je zajedno sa Sinišom Zrinščakom sa zagrebačkog Pravnog fakulteta izradio analizu rezultata istraživanja, kaže kako su takvi komentari pretjerani, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovakve rezultate predvidjeli smo još 1998. na osnovi tadašnjih analiza, po kojima se vidjelo kako od 10 do 15 posto populacije ulazi u kategoriju 'nominalni katolici'. Dakle, to su oni koji se nominalno deklariraju katolicima, ali po drugim pokazateljima ne ulaze u kategoriju vjernika", kazao je.

Sva istraživanja koja su rađena u zadnjih deset godina pokazuju da je u Hrvatskoj oko 85 posto katolika, uz odstupanje od 3 do 5 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako pričamo o mogućoj sekularizaciji nakon ulaska u EU, treba znati da je u Hrvatskoj više od dvije trećine stanovništva još uvijek duboko ukorijenjeno u kršćanskoj tradiciji. Nisam vidovit, ali teško je utvrditi neki trend koji bi govorio da bi se naše društvo moglo radikalno sekularizirati u kratko vrijeme. Uz porast religioznosti kod mladih, ovo istraživanje je dalo još jedan zanimljiv rezultat - došlo je do porasti restrikcije u području spolnog morala. Prvi put gotovo 50 posto populacije odbacuje pobačaj, a hrvatski građani postali su konzervativniji i po pitanju razvoda i bračne nevjere", otkrio je Črpić, piše Jutarnji list.

Prethodni članci:

arti-201003290093006 arti-201002040169006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo