HRVATI NAVALILI NA FONDOVE, ULAŽU SVE VIŠE NOVCA - KOJI SU NAJUSPJEŠNIJI? / 'Ključ leži u podcijenjenim sektorima'

Image

'Veliki broj ulagatelja u RH prepoznao je obvezničke fondove kao kvalitetnu nadopunu uobičajenoj bankovnoj štednji o čemu najbolje govori činjenica da je ta kategorija u Hrvatskoj od 2016.

6.9.2019.
23:00
VOYO logo

Investicijski fondovi postali su vrlo zanimljivi Hrvatima i sve više ulažu u njih. Razloga je više, a za portal Novac.hr, više o tome je otkrio Hrvoje Krstulović, predsjednik uprave ZB Investa. Naime, prvi put od 2007., inače godine nakon koje je uslijedila kriza, neto imovina investicijskih fondova u Hrvatskoj premašila je 20 milijardi kuna. Čak sedam od 19 fondova ZB Investa ostvarili su dvoznamenkasti prinos.

Image

26.05.2015., Zagreb - U sjedistu ZB Investa odrzana konferencija za medije. Hrvoje Krstulovic; predsjednik Uprave. Photo: Zarko Basic/PIXSELL

ZB Invest drži skoro 28 posto ukupnog tržišta koje je otvoreno prema investicijskim fondovima u Hrvatskoj. K tome, upravlja imovinom od otprilike šest milijardi kuna, a prošle godine je u istom razdoblju ta imovina iznosila nešto manje od pet milijardi kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KAMATNE STOPE I DALJE PADAJU: /

Dokad će se nastavljati taj pad na kamata na stambene kredite?

Image
KAMATNE STOPE I DALJE PADAJU: /

Dokad će se nastavljati taj pad na kamata na stambene kredite?

Ključ je u podcijenjenim sektorima

Krstulović je otkrio tajnu uspješne ulagačke strategije budući da je ZB euroaktiv rekorder na domaćem tržištu, s prinosom od gotovo 20 posto. Krstulović kaže da sektori su koji su u prošlom razdoblju imali najbolju izvedbu osnovna potrošačka dobra, tehnološki sektor te proizvođači luksuznih dobara. Otkriva da svojom politikom ulaganja nastavljaju alocirati podcijenjene sektore u potrazi za najpovoljnijim za ulaganje imovine fondova. Međutim, naglašava da prošli prinosi nisu jamstvo budućih.

Image

"Tržišta kapitala uobičajeno imaju periode rasta i periode korekcije. Uvijek postoje zagovornici oba smjera sa svojim argumentima. Prilikom ulaganja naših fondova vodimo se fundamentalnim vrijednostima pojedinih kompanija prilikom strateškog odlučivanja, a tehničkim momentom kupnje prilikom taktičke realizacije. Na taj način diversificiramo rizike od znatnog fundamentalnog gubitka vrijednosti pojedine dionice. Ulagatelji koji diversificiraju svoju imovinu od klasičnih oblika štednje do investicijskih fondova različitih strategija na duži rok ulaganja postupaju prudentno i očekivano će dobiti optimalni povrat na svoje ulaganje", iznio je Krstulović svoja predviđanja u vezi najavljene recesije i trenda rasta prinosa za Novac.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto Hrvati više ulažu u fondove?

Predsjednik uprave ZB Investa kaže da se u posljednjih nekoliko godina više ulaže u informiranost i financijsku pismenost ulagatelja što je polučilo rezultat za većom zainteresiranošću Hrvata za tržište kapitala i investicijske fondove. No, kako kaže ima tu i dodatnih motiva.

"Dodatni motiv za okretanje tržištu kapitala, odnosno investicijskim fondovima, je pad kamatnih stopa na tradicionalne oblike štednje. Kod ulaganja i štednje u investicijskim fondovima se individualno usklađuju očekivani prinos i rizičnost ulaganja što kroz raspodjelu raspoloživih sredstava u tradicionalnu štednju i investicijske fondove velikom broju ulagatelja daje povoljan omjer povrata i rizika", objašnjava Krstulović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fondovi kao nadopuna bankovne štednje

Prema Krstulovićevim riječima, klasično oročenje u banci je temelj svake štednje, međutim, u uvjetima ovako niskih kamatnih stopa, ključan je "portfelj tj. diverzifikacija imovine". Tvrdi da bi svaki potencijalni ulagatelj trebao razmotriti investicijske fondove kao jednu od komponenti svoje štednje. Naravno, u onoj mjeri koja odgovara pojedincu.

Image

26.05.2015., Zagreb - U sjedistu ZB Investa odrzana konferencija za medije. Hrvoje Krstulovic; predsjednik Uprave. Photo: Zarko Basic/PIXSELL

"Veliki broj ulagatelja u RH prepoznao je obvezničke fondove kao kvalitetnu nadopunu uobičajenoj bankovnoj štednji o čemu najbolje govori činjenica da je ta kategorija u Hrvatskoj od 2016. zabilježila najveći rast imovine. Stupanjem na snagu novog Zakona o tržištu kapitala, u određenim bankama klijent može dobiti individualni savjet na temelju njegove sposobnosti preuzimanja rizika i horizontu ulaganja što može uvelike olakšati donošenje kvalitetne odluke o ulaganju te napraviti dodatni iskorak s pojedinačnog ulaganja u obvezničke fondove u diversificirano ulaganje u investicijske fondove. Na tome dajemo posebni naglasak u Zagrebačkoj banci kroz našu uslugu ZABA Smart Invest. Kroz tu uslugu smo omogućili da svaki klijent u svakoj poslovnici ZABA-e može dobiti besplatni individualizirani investicijski savjet za ulaganja u ZB Invest fondove", objašnjava Krstulović za Novac.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo