HRVATI NAORUŽANI DO ZUBA: / Poziraju s puškama na Facebooku, a pištolje i municiju čuvaju u podrumima: 'S njim si kul, veća si faca'

Image
Foto: RTL/Screenshot

Najviše zabrinjava je što smrtonosnog oružja po hrvatskim dvorištima, podrumima i tavanima ima za još jedan rat. Prema nekim procjenama u Hravtskoj ima oko milijun komada ilegalnog oružja

14.10.2020.
16:50
RTL/Screenshot
VOYO logo

"Automatska puška s kojom je 22-ogodišnji Daniel Bezuk krenuo u pohod na Markov trg je AK 47, popularni Kalašnjikov. Zbog svoje robusnosti, izdržljivosti i niske cijene bila je službeno oružje svih država vezanih za nekadašnji Istočni blok, osnovno pješačko naoružanje u gotovo svim ratovima od završetka drugog svjetskog rata do danas pa tako i u Domovinskom ratu u Hrvatskoj.

Kaslašnjikov je opasan ne treba se čuditi što su na Markovu trgu trojica policajaca naoružana samo pištoljima bila gotovo potpuno nemoćna prema napadaču, jer puška ima borbenu brzinu gađanja od 120 metaka u minuti, a na kratkim rafalima precizna je do čak 300 metara udaljenosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No ono što najviše zabrinjava je da ovog smrtonosnog oružja po hrvatskim dvorištima, podrumima i tavanima ima za još jedan rat. Prema nekim procjenama u Hravtskoj ima oko milijun komada ilegalnog oružja. I to bez problema možete otkriti i sami surfajući po Fejsbuku. U Međimurju recimo pojedini žitelji uopće ne skrivaju svoje oružje nego se njime i javno hvale", rekao je Zoran Šprajc u uvodu priloga.

Image
NAPAD NA MARKOVU TRG JE BIO TERORIZAM POJEDINAČNOG CILJA? Stručnjak: /

'Nažalost, to je nešto što nas čeka u budućnosti'

Image
NAPAD NA MARKOVU TRG JE BIO TERORIZAM POJEDINAČNOG CILJA? Stručnjak: /

'Nažalost, to je nešto što nas čeka u budućnosti'

Policajac nije imao šanse

Ubojito razorno oružje nažalost nije teško naručiti putem interneta. Kalašnjikov. Na iznenadan napad baš ovom puškom, kao onaj jučerašnji na Markovu trgu, nemoguće je reagirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što je mogao policajac napraviti, evo ja ću vam odgovoriti, ništa. Naprosto ne postoji sistem ni način na koji bi vi prevenirali osvetnički pohod usamljenog osvetnika. Ali da je policajac imao neko drugo oružje? Ne bi ni tada, naprosto se radi o iznenadnom napadu", komentirao je Dubravko Gvozdanović, sudski vještak za oružje.

Zašto je oružje interesantno?

Da se u Hrvatskoj itekako slavi oružje, upozorio je i jedan gledatelj RTL-a. Fotografije s Facebooka su stvarne, iz Međimurja. Identitet je RTL sakrio, ali osobe na njima ponosno su objavile svoju pozu s oružjem, s imenom i prezimenom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oružje je u svakom slučaju interesantno s time si kul, veća si faca i opasno je što je tu jedna radikalizacija, a njima to sve izgleda kao video igrica, nisu ni svjesni posljedica, dakle odgovor je da u svakom slučaju društvene pogoduju ovom fenomenu koji je opasan za društvo", kazao je Tonći Prodan, stručnjak za sigurnost sa studija forenzike u Splitu.

Opasna je potencijalno i gomila ilegalnih pušaka i pištolja skrivena po šupama i garažama, ali MUP nema službenu procjenu koliko toga ima. "Pa ja čak i ne bih da su Hrvati naoružani do zuba", rekao je Marijan Nikolaus, voditelj Protueksplozijske službe MUP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem naoružanih Hrvata

Policija nakon jučerašnjeg događaja, ponovno poziva građane da oružje vrate, bez sankcija. Ali takve akcije prikupljanja oružja više nisu učinkovite, upozoravaju sa splitskog studija Forenzike. "Stalno su se ponavljale tako da su postale uobičajene odnosno dosadne", kazao je Prodan.

I to na način, smatra Prodan, da policija opet objavi svjedočanstva stradalih, pa plasira poruke jače i vidljivije. Postoji i dublji problem naoružanih Hrvata, ističe balistički stručnjak Dubravko Gvozdanović. "Mislim da građani nisu skloni svoju osobnu sigurnost podariti državi i zato imamo to da građani nevoljko sudjeluju u takvim akcijama", rekao je Gvozdanović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove godine dosad je zaplijenjeno više od 380 pušaka, pištolja i ostalog oružja i više od 18 tisuća metaka i ostalog streljiva. Dosad ukupno u akciji Manje oružja manje tragedija u posljednjih 13 godina, prikupljeno je više od 340 tisuća komada oružja, 5 i pol milijuna metaka. Oni koji oružje prodaju legalno objašnjavaju da su u Hrvatskoj procedure iznimno stroge.

Na pitanje izgledaju li i legalni vlasnici oružja loše, Branimir Končevski, prodavač opreme za lov odgovara: "Da nažalost to je tako, postoji ona jedna. Guns don't kill people, people kill people. Oružje je stvar koja sama neće napraviti ništa ako je u pravim rukama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moguće je očekivati nove incidente

Zbog količine oružja u krivim rukama Prodan predviđa da jučerašnji incident na Markovu trgu neće biti zadnji. "Takvih situacija je moguće očekivati i u budućnosti od zaostalog oružja iz Domovinskog rata je jako puno", poručio je Prodan.

Iz MUP-a kažu kako je i odgovornost i društvenih mreža da odmah maknu sadržaj koji potiče na mržnju. Neprimjerene objave na YouTubeu i Facebooku prijavljuju i sami policajaci. Ali i dalje ih ima previše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo