HRVAT ZAPOSLEN U AUSTRIJSKOM ŽARIŠTU KORONE: / 'Kolege i ja imamo simptome i smješteni smo u istoj kući. Šefovi su lagali, tužit ću ih!'

Image
Foto: Ilustracija/Profimedia

Hrvat je smješten sa svojih 11 kolega, od kojih je osmero također iz Hrvatske, u kući udaljenoj 50 metara od hotela u kojem rade.

3.4.2020.
8:56
Ilustracija/Profimedia
VOYO logo

Hrvat (22) radi kao konobar u Galtüru, selu u Tirolu, koje je ujedno i skijaški resort. To selo udaljeno je osam kilometara od austrijskog grada Ischgla koji je epicentar zaraze koronom u toj državi. Mladić iz Hrvatske uvjeren je da je zaražen koronavirusom baš kao i njegovi kolege s kojima je smješten u istoj kući. Za 24sata je ispričao da su im šefovi prešutjeli alarmantnu situaciju i da će ih zbog toga tužiti.

Image

New self-service restaurant Ischgl Slope Food, located right at the valley station of the new Gampenbahn. Just over a century ago, Ischlg, the Austrian town bordering the Swiss border, was a small and very poor farming village in the Tyrolean region of Austria. The inhabitants who wanted to preserve their habitat and to preserve quality and framework of life, to associate themselves in a kind of cooperative to welcome the visitors. Tyrol is 12 000 square kilometers, and is Austria's third largest region, with two thirds of the mountain and forest, and the regional capital of Innsbruck. The ski resort Ischlg, whose slogan is Relax, if you can ... is 1,600 meters above sea level in the Poznaun Valley in the Silvretta mountains. The ski area covers 238 kilometers of slopes with 45 ski lifts and rises to an altitude of 3,000 meters and extends to the Swiss Samnauna free zone. This authentic village of 1500 inhabitants is transformed into a place of winter sports most popular from the end of November to the beginning of May, for skiing, apres-ski, the art of living and gastronomy in the Alps with 2.1 million skiers. Ischlg, AUSTRIA - 04/03/2019//04HARSIN_ISCHLGSTATIONSKI063/1903041529/Credit:ISA HARSIN/SIPA/1903041536, Image: 417188539, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: ISA HARSIN / Sipa Press / Profimedia

"Upravo čekamo epidemiologa koji će nas napokon testirati, iako nama test ni nije potreban. Svi smo zaraženi, svi imamo simptome već neko vrijeme, kašljemo i imamo glavobolje", ispričao je 22-godišnjak za 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što valja znati jest da se za spomenuto skijalište i ostala okolna mjesta veže niz nepravilnosti kada je u pitanju njihovo zatvaranje 13. ožujka. Cijeli Tirol je zbog toga pod istragom, a što se tamo događalo svjedoči ovaj hrvatski konobar.

Image
HRVATI ZAGLAVILI NA CIPARSKOM AERODROMU: /

'U pet dana dali smo 5 000 eura na letove, nitko se ne drži zaštitnih mjera....'

Image
HRVATI ZAGLAVILI NA CIPARSKOM AERODROMU: /

'U pet dana dali smo 5 000 eura na letove, nitko se ne drži zaštitnih mjera....'

11 radnika smješteno u istom prostoru

Hrvat je smješten sa svojih 11 kolega, od kojih je osmero također iz Hrvatske, u kući udaljenoj 50 metara od hotela u kojem rade. Premda svatko od njih ima svoju sobu, ostale prostorije i stvari u kući su zajedničke pa nemaju izbora nego biti zajedno. Kako je konobar otkrio za 24sata, sezona na skijalištu traje do 1. svibnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Već početkom siječnja se ovdje počelo pričati o koroni, ali sve su to bile slabe i neprovjerene informacije. A onda smo 28. veljače saznali iz pouzdanih izvora da je Norvežanin koji je radio kao konobar u Ischglu zaražen. Testirali su ga tada i sve je bilo crno na bijelo. Međutim, šefovi su nam tada rekli da to nije ništa strašno i da ne dižemo paniku. Nitko u cijelom Tirolu nije ni pomišljao o svemu obavijestiti goste i poslati ih doma", ispričao je.

Zaposlenici su redom obolijevali; Hrvat će tužiti svoje šefove: 'U karanteni nas hrane kao pse'

Kafić u kojem je radio zaraženi Norvežanin zatvoren je tek 10. ožujka, a tek tri dana kasnije zatvoreno je cijelo skijalište u koje spadaju mjesta Ischgl, Paznaun, St. Anton am Arlberg, Sölden i Zillertal. Ta mjesta stavljena su u karantenu, a šefovi ovog mladića ni tada svojim radnicima nisu omogućili pravilnu izolaciju, dakle da svatko od njih bude zasebno izoliran nego su ih smjestili u zajedničku kuću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

, Image: 511738421, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Roman Budnyi / Alamy / Alamy / Profimedia

"Uslijed svega toga je uslijedio novi šok. Saznali smo da se Rumunj koji je kuhar u našem hotelu također zarazio, a gazde su to tajili. Sakrili su ga u našem hotelu i o tome nitko nije smio ništa znati. On se cijelo vrijeme motao među nama. Dijeli ga samo zid od moje sobe. Stalno sam ga viđao. Kasnije smo saznali da je zaražen i pomoćni kuhar koji nam je svakodnevno spravljao obroke prije nego smo završili u karanteni. U karanteni pak, kako nismo radili, nismo dobivali ni poštene obroke. Hranili su nas kao pse. Davali su nam svaki dan samo kruh i salamu. Prije dva dana sam saznao da je zaražena i šefica mog hotela. Naš konzulat u Beču je dogovorio da nas epidemiolog dođe testirati, inače ovi Austrijanci ne bi poduzeli ništa. Nije ih briga za nas. Samo su nam konzulat i naša Vlada pomogli", ogorčen je mladić.

Hrvat je odlučio - tužit će svoje šefove za nemar. On kod kuće ima dijete i s njegovom obitelji živi i 70-godišnji otac. Ispričao je da ne zna što ga čeka kada dođu rezultati testiranja, ipak nada se da će u Austriji moći ostati dok se ne izliječi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom iz minute u minutu u Hrvatskoj i svijetu možete pratiti OVDJE.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo