HRT MAHNITO TROŠI VAŠ NOVAC - DESETKE MILIJUNA NA AUTORSKE HONORARE: / Rekorder je Mateo Beusan, u svega nekoliko minuta zaradi nečiju plaću

Image
Foto: Pixsell, Screenshot

Prošlog tjedna smjenjeni Nadzorni odbor u svojem je izvještaju upozorio na prave razmjere potrošnje na HRT-u. Na popisu svih isplaćenih honorara u 2015. i 2016.

22.7.2017.
19:54
Pixsell, Screenshot
VOYO logo

U izvješću za 2016. koje je smijenjeni Nadzorni odbor poslao u Sabor upozoreno je da se na HRT-u previše troši na vanjske suradnike u trenutku kada svi čelni ljudi govore da u toj medijskoj kući postoji višak zaposlenika, a dokument koji donosi Nacional navodi na zaključak da je Nadzorni odbor s pravom upozorio na pretjerano trošenje novca.

Velik broj autorskih honorara

Kao jedan od razloga lošeg financijskog poslovanja u izvještaju za 2016. Nadzorni je odbor naveo i velik broj autorskih honorara. Mediji su se najviše fokusirali na ugovor Antuna Vrdoljaka prema kojem je on prošle godine primio 130 tisuća kuna na ime autorskih naknada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Vrdoljak nije jedini koji je primio velik honorar na ime autorskog rada na HRT-u. Po sličnim ugovorima koji vrijede do 2030. prošle su godine isplaćeni honorari, između ostalih, i Ivi Brešanu, Eduardu Galiću te Miri Gavranu. Pokojni Brešan prošle je godine dobio 31 tisuću kuna, Eduard Galić 31 tisuća, a Miro Gavran 5750 kuna.

U 2015. po ugovoru kakav ima Vrdoljak isplaćeni su honorari Snježani i Goranu Tribusonu,Ognjenu Sviličiću i Branku Schmidtu. Goranu Tribusonu HRT je isplatio 63.075 kuna, Snježani Tribuson 44.637,50 kuna, Ognjenu Sviličiću 57 tisuća kuna, a Branku Schmidtu 62.500 kuna. Predsjednik Društva hrvatskih filmskih redatelja Danilo Šerbedžija potvrdio je da ti ugovori nisu ni po čemu sporni, rekavši da je dosadašnja praksa s HRT-om takva da svaki scenarist i redatelj individualno pregovara s HRT-om o uvjetima repriziranja svojih filmova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Filipović i Beusan lijepo žive od suradnje s HRT-om

No, gore navedeni ugovori sitniš su naspram nekih ugovora putem kojih pojedini suradnici HRT-a vrlo dobro zarađuju. Najbolji primjeri za to su Tarik Filipović i Mateo Beusan, popularno zvan 'Oko sokolovo'.

Tarikova žena dobila honorar za sudjelovanje u njegovoj emisiji

Filipović je za vođenje kviza Potjera i talk showa Satirikon zaradio ukupno 800 tisuća kuna. 680 tisuća kuna zaradio je na vođenju Potjere, a ostatak za osmišljavanje koncepta i vođenje Satirikona. Na popisu je i njegova supruga Leila Filipović koja je za gostovanje u suprugovu talk showu Saritikon primila naknadu od 2000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beusan u par minuta zaradi prosječnu plaću

Mateo Beusan vjerojatno ima najunosniji posao na HRT-u. Za komentare koji traju tek nekoliko minuta, Beusan je tijekom 2016. zaradio čak 237.243 kune. Za gostovanje u jednoj emisiji Stadion ili u emisiji posvećenoj Ligi prvaka Beusan zaradi 5307, dok je masnu zaradu zabilježio tijekom Europskog prvenstva u Francuskoj koje su mu na HTV-u platili 89.164,56 kuna.

Mnogo manje honorare za svoja gostovanja je dobio nogometaš Joško Jelićić, piše Nacional. On u nogometnim emisijama ima puno veću minutažu od Beusana, ali mu je honorar puno manji. Jeličić je u 2016. na HTV-u zaradio 88.750,98 kuna, a njegov honorar po emisiji je duplo manji od Beusanovog i iznosi 2520,62 kuna. Tijekom Europskog prvenstva Jeličić je zaradio 49.151,18 kuna, što je za 40 tisuća kuna manje od Beusana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo