IMA ZARAŽENIH / Hripavac i u Koprivničkoj i Virovitičkoj županiji! Većinom su djeca i srednjoškolci

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL/Ilustracija

U obje županije ima dovoljno cjepiva protiv hripavca, a iz Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije ističu da je to najbolja zaštita od bolesti. Pogotovo se docjepljivanje protiv hripavca preporučuje trudnicama u drugom i trećem tromjesečju trudnoće radi zaštite nerođenog djeteta

6.12.2023.
10:31
Tomislav Miletic/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Hripavac nije zaobišao Koprivničko-križevačku županiju gdje je do utorka popodne zabilježeno sedam zaraženih, kao ni susjednu Virovitičko-Podravku s tri oboljele osobe, a zaražene su osobe većinom mlađe dobi.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije za Hinu su rekli da su nositelji zaraze uglavnom djeca i srednjoškolci te da se još ne može govoriti o epidemiji, a iz Virovitice kažu da su dvije zaražene osobe mlađe, te jedna starije dobi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koprivnička epidemiologinja Maja Blažeković izvijestila je da je bolest blaža u djece tinejdžerske dobi i odraslih, osobito u onih koji su se redovito cijepili protiv hripavca. Klinička slika kod novorođenčadi i dojenčadi, koja zbog svoje dobi još nije potpuno cijepljena, necijepljene djece i imunokompromitirane djece je obično težeg tijeka i ta skupina populacije je najugroženija.

Image
'TREBA SE CIJEPITI' /

U 3 mjeseca svaki 4. testiran u Splitu pozitivan je na hripavac: 'Situacija nije dobra jer imamo epidemiju'

Image
'TREBA SE CIJEPITI' /

U 3 mjeseca svaki 4. testiran u Splitu pozitivan je na hripavac: 'Situacija nije dobra jer imamo epidemiju'

"U Koprivničko-križevačkoj županiji se od 28. studenog provodi PCR testiranje na hripavac. Testira se utorkom i četvrtkom od 7 do 8 sati, a pritom je potrebna uputnica obiteljskog liječnika. U dane testiranja pojavi se desetak mogućih nositelja zaraze", dodala je Blažeković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U obje županije ima dovoljno cjepiva protiv hripavca, a iz Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije ističu da je to najbolja zaštita od bolesti. Pogotovo se docjepljivanje protiv hripavca preporučuje trudnicama u drugom i trećem tromjesečju trudnoće radi zaštite nerođenog djeteta. Unazad dva tjedna, tvrdi Blažeković, povećani je interes upravo trudnica za cijepljenje.

"Djeca koja su propustila neku od doza u redovitom cijepljenju po kalendaru cijepljenja trebala bi u dogovoru s pedijatrom ili liječnikom obiteljske medicine nadoknaditi cijepljenje", zaključila je Blažeković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Epidemiolog objasnio koja su 3 faktora zašto se hripavac tako raširio: 'Onaj koji ga ima, treba biti u izolaciji'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo