malverzacije s imovinom / Horvat ipak znao za nepravilnosti u državnoj imovini: Evo što piše u pismu koje mu je Đerek poslala prije više od godinu dana

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Ono što je Đerek naglasila jest da je ljetos bio raspisan novi natječaj za direktora Državnih nekretnina, a sadašnja direktorica Renata Sabo nije podnijela svu potrebnu dokumentaciju

26.1.2022.
9:20
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, direktno je nadređen direktorici Državnih nekretnina Renati Sabo, ali tvrdi da o nepravilnostima u toj državnoj tvrtki nije ništa znao. 

Maja Đerek, zviždačica koja je dobila otkaz, bila je direktorica u Državnim nekretninama zadužena za poslovne prostore, a ona pak kaže da je ministru ukazala na niz nepravilnosti.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Horvat se pitao zašto je Đerek čekala godinu i pol nakon što je dobila otkaz da nešto kaže.

„Zašto sada ta medijska inicijativa? Gospođa Đerek, 20. rujna 2020. godine dobiva otkaz zbog nepoštivanja radnog prava. Redovni otkaz nakon niza opomena, internih procesa koje je vodila tadašnja i sadašnja direktorica, gospođa Sabo. Ne želim komentirati nešto što je u ovom trenutku predmet sudskog spora“, rekao je Darko Horvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maja Đerek je za 24sata kazala, da je i ranije pisala Horvatu da nije imala niti jednu opomenu pred otkaz. A još 18. prosinca 2020. godine je detaljno upoznala Horvata sa svim nepravilnostima. U 13 mjeseci, kazala je, Horvat nije niti odgovorio na mail, nije pozvao na razgovor, nije poduzeo ništa da ispita te tvrdnje iako je on zadužen za državnu imovinu. Ona je izričito navela da mu je spremna dati sve dokaze za svoje tvrdnje.

Image
U SABORU PRED MEDIJIMA /

Zviždačica Maja Đerek iz Državnih nekretnina otkrila da je ministar Banožić sam sebi birao stan

Image
U SABORU PRED MEDIJIMA /

Zviždačica Maja Đerek iz Državnih nekretnina otkrila da je ministar Banožić sam sebi birao stan

Ono što je još naglasila jest da je ljetos bio raspisan novi natječaj za direktora Državnih nekretnina, a sadašnja direktorica Renata Sabo nije podnijela svu potrebnu dokumentaciju. No, Vlada je po prijedlogu Horvata imenovala Renatu Sabo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pismo Maje Đerek u kojem su nabrojane brojne nezakonitosti i koje je poslano ministru i predsjedniku Nadzornog odbora prije više od godinu dana objavio je portal 24 sata.  

U pismu je Đerek naglasila da je 29. rujna 2020. godine, grubo istjerana iz Društva te da su joj oduzeti službeni mobitel i mogućnost korištenja službenog maila, iako je bila zaposlenica do 19. listopada 2020

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napisala je kako, prije nego što je ona tamo započela raditi, nije postojao Pravilnik o radu koji je bio usklađen sa zakonom, nakon čega ga je ona izradila. Kada je došla u Sektor za poslovne prostore, kaže, zatekla je katastrofalno stanje.

Za većinu prostora u vlasništvu RH nisu se obavljali očevidi, društvo nije naplaćivalo bespravno korištenje zbog čega je Hrvatska gubila ogromne prihode. Za 24 ugovora o zakupu (od ukupno cca 150), sklopljenih temeljem javnog natječaja, nisu ispostavljani računi za zakup, ne postoje nikakvi aneksi istih ugovora o oslobođenju od plaćanja zakupnine, niti postoje odluke direktorice društva o oslobođenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šteta je iznosila preko 400.000,00 kn mjesečno. 

Od navedena 24 ugovora o zakupu, većina ugovora za koje se nisu ispostavljali računi se odnosila na zakupnike – društva u vlasništvu gospodina Joze Brkića (brata Milijana Brkića, op.a.) koji je već tada, unatoč velikim dugovima, imao u zakupu 28 poslovnih prostora u vlasništvu Republike Hrvatske sklopljenih temeljem javnih natječaja, a o čemu su pisali svi mediji u državi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga, direktorica Sabo se povukla iz cijele priče, a Đerek piše da je ona doživjela brojne kritike, bijes i pritiske od strane zakupnika. Prijetili su joj, kako je kazala, telefonom, putem dopisa i preko kolega iz nadležnog Ministarstva. I direktorica Sabo ju je nakon toga počela uznemiravati i vršiti pritiske na njezin rad pa ju je Đerek prijavila Etičkom povjereniku.

Nadzornom odboru Društva ona i još neki zaposlenici prijavili su nezakonitosti i nepravilnosti, ali unatoč dokazima odgovora nije bilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo