OBRAZLOŽENJE ILČIĆA / 'Hormoni utječu na nas i to je znanstvena činjenica i ona sama po sebi sigurno ne vrijeđa žene'

Image

Ladislav Ilčić pokušao je objasniti svoju prošlotjednu izjavu o ženama i hormonima

28.1.2018.
13:45
VOYO logo

Predsjednik stranke HRAST Ladislav Ilčić prošlog tjedna zgrozio je javnost tijekom tribine o Istanbulskoj konvenciji u Studentskom domu 'Stjepan Radić' na kojoj je izjavio: "Žene, za prvog dijela ciklusa kad je estrogen dominantan, boljeg su raspoloženja, u progesteronu su malo mirnije, onih par dana prije menstruacije kada su u PMS-u, uhvati ih malo testosterona, e onda su… Da sad ne ulazim u tu temu. Hormoni utječu na raspoloženje i osjećaje. Muški i ženski mozak drugačije razmišljaju i drugačije percipiraju stvari. Promjena spola je zapravo nemoguća".

Šef HRAST-a u emisiji Točka na tjedan N1 televizije pokušao je objasniti svoju izjavu. "Ajde ovako, ajmo krenuti s udžbenikom biologije za 8. razred osnovne škole. Sva sreća imam djecu različitih uzrasta pa mogu pročitati. Dakle, hormoni u tolikoj mjeri utječu na nas da mogu promijeniti naše ponašanje, fizički izgled, utjecati na naš rast i razvoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ili vam mogu pročitati za 3. razred osnovne škole: U zimskom smo razdoblju češće pospani, možemo reći i depresivniji zbog izloženosti tami tijekom većeg dijela dana. Znanstvenici ovo stanje povezuju s izlučivanjem hormona melatonina. Što hoću reći? 

To da hormoni utječu, jednako kako kod žena utječu jedni hormoni, kod muškaraca drugi, na naše osjećaje i raspoloženje. Ukucavanjem upravo tih pojmova u Publication of Medical Science imate sva istraživanja, izbaci vam više od tisuću rezultata. Hormoni utječu na nas i to je znanstvena činjenica i ona sama po sebi sigurno ne vrijeđa žene, već je ona dio objašnjenja pogrešnosti rodne ideologije koja tvrdi da naše tijelo nije povezano s ostalim apsektima spolnosti", kazao je Iličić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na dodatno pitanje da završi rečenicu "kada ženama padne estrogen i progesteron, a malo se digne testosteron", Ilčić je kazao kako ne bi više o tome jer je bilo previše pogrešnih interpretacija. "Gospođa Strenja Linić je rekla da sam ja rekao da su žene ovisne o hormonima. Da se vratim, hormon koji utječe na nas kada je vani ljepše vrijeme i mi smo bolje raspoloženi, on utječe i na vas i na mene ali ne ovisi da smo ovisni o njemu", kazao je Ilčić za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo