GRAĐANI PRIJAVLJUJU KRŠENJE ŠUTNJE / Hojski za RTL: 'Građanka nam je dosta uzrujano javila da na radiju svira pjesma Miroslava Škore'

Image
Foto: RTL

Neki kandidati fotografirali lsu istiće i objavljivali za koga su glasovali, kazao je glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski

26.5.2019.
16:45
RTL
VOYO logo

Od jutra nešto više od 3,8 milijuna hrvatskih državljana na više od 6300 biračkih mjesta i u 46 država priključilo se najvećim demokratskim izborima u svijetu. 

Hrvatska bira 12 zastupnika za Europski parlament, što je za jedan više nego na izborima iz 2014. godine.  Izlaznost do 11.30 bila je 9,93 posto, što je 2,3 posto više nego na prošlim izborima kada je izlaznost do 11 sati bila 7,64 posto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveća izlaznost po županijama bila je u Karlovačkoj. Od gradova, rekorder je Varaždin. Najmanja izlaznost bila je u Zadarskoj i Osječko-baranjskoj županiji, a grad s najmanjom izlaznošću je Dubrovnik. Nove podatke o izlaznosti DIP će objaviti oko 17 sati, a RTL doznaje zanimljiv podatak da je već ujutro u Remetincu glasovalo čak 40 posto zatvorenika. 

 Kandidati fotografirali glasačke listiće

Glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski rekao je u RTL Vijestima da je manji broj prijava o kršenju izborne šutnje. "Ono što smo tijekom dana dobivali jesu prijave o određenim SMS porukama koje stižu građanima na mobitele. Bilo je određenih pitanja za telefonske pozive i automatske govornice koje automatski ponavljaju za koju bi listu trebalo glasovati. Sami smo primijetili da je bilo određenih stvari po Facebook profilima gdje su određeni kandidati stavljali statuse i pozivali na glasovanje za svoje stranke, čak i fotografirali glasačke listiće i objavljivali za koga su glasovali", kazao je Hojski. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Građani su bili dosta revni. Oni su prijavljivali od letaka na automobilima i u poštanskim sandučićima do toga da su nekoga vidjeli u gradu u šetnji, što naravno nije kršenje izborne šutnje. Raritet je jedna građanka koja je javila dosta uzrujano da je upravo čula na radiju da pjeva gospodin Škoro koji je kandidat na izborima, ali ne bi smio biti u eteru... Ona je pobrkala i izbore i kandidate", kazao je Hojski. 

Zbog vremenske zone, već su zatvorena birališta u Australiji, Japanu, Kini i Indoneziji. "Na tim biralištima glasovalo je oko 450 ljudi, jedan vrlo mali broj. U 16 sati otvoreno je  posljednje biralište u SAD-u, u Los Angelesu, u kojem će izbori završiti sutra ujutro u 4 sata", rekao je Hojski i podsjetio da će DIP prve nepotpune rezultate objaviti u 23 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujemo da ćemo tada imati već oko 85 posto obrađenih biračkih mjesta", kazao je Hojski u RTL Vijestima. 

Izborni dan pratite na portalu Vijesti.hr i RTL Televiziji. Cijeli dan pratimo što se događa na biralištima, kakva je izlaznost te ćemo donositi prve prognoze i finalne rezultate izbora. Prve izlazne ankete RTL Televizija donosi odmah nakon zatvaranja birališta u 19 sati u RTL-u Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo