Priprema se akcija otpora ZET-ovom poskupljenju

'Odlazak radnika na posao i učenika u školu postaje privilegija koju si mogu priuštiti samo rijetki; umirovljenici, nezaposleni i studenti svedeni su na status društvenih parazita!'

18.4.2012.
12:53
VOYO logo

Slobodni Filozofski na svojoj je internetskoj stranici objavio poziv svima zainteresiranima da sudjeluju na sastanku inicijative 'Ja ne plaćam', na kojem će se raspravljati o akcijama koje će se poduzeti kao odgovor na nedavna poskupljenja javnog prijevoza u Zagrebu.

Sastanak će se održati u srijedu 18. travnja 2012. u 18 sati u prostoriji A-001 Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Na sastanak su pozvani svi zainteresirani, a na stranici Slobodnog Filozofskog objavljen je i manifest inicijative.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Povećanje cijena javnog prijevoza u gradu Zagrebu još je jedan udar na javno dobro i životni standard građana – slobodno kretanje gradom postalo je pravo za koje se moramo ponovno boriti! Odlazak radnika na posao i učenika u školu postaje privilegija koju si mogu priuštiti samo rijetki; umirovljenici, nezaposleni i studenti svedeni su na status društvenih parazita! Financijsko ograničavanje dostupnosti javnog gradskog prijevoza većini njegovih dosadašnjih korisnika čin je kojim gradska vlast pretvara prijevoz do radnih mjesta, zdravstvenih ustanova i obrazovnih institucija u kategoriju luksuza, ignorirajući pritom notornu činjenicu da smo mi javni prijevoz već platili – kroz postojeće poreze i prireze.

'Javna dobra postaju usluge koje ovise o razini prihoda korisnika'

Riječ je o još jednom od poteza vladajućih struktura, na lokalnim i državnim razinama, koje provode pod krinkom tzv. mjera štednje i krpanja proračunskih rupa, a zapravo su financijski udar na najšire skupine stanovništva kojim se dokida jedan od konstitutivnih elemenata socijalne države. Javna dobra postaju usluge čija dostupnost ovisi o razini prihoda njihovih korisnika – uvođenje participacija u zdravstveni sustav, komercijalizacija školstva, dizanje cijena javnog prijevoza i komunalija samo su neki od simptoma takve politike. Krajnji je pak cilj te politike privatizacija cjelokupnog javnog sektora, kao i ostataka realnog sektora koji je ostao u vlasništvu države čime se narodu oduzimaju njihovi resursi, što posljedično dovodi do već sad vidljivog povećanja osnovnih troškova života koji pogađaju najugroženije. Odluka gradske vlasti u tom je kontekstu samo još jedan od udara na osiromašene, nezaposlene, umirovljenike, radnike i studente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potaknuti pozitivnim primjerima građanskih akcija naroda Španjolske, Grčke i Švedske, pozivamo i vas da se građanskim otporom zajedno suprotstavimo odlukama gradske vlasti, ali i politici mjera štednje uopće. Za krizu nismo krivi mi! I zato odbijamo platiti!", piše u manifestu inicijative objavljenom na Slobodnifilozofski.com.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo