'JAČI I MOĆNIJI' /

Sjekira je otkopana: 'Banožić je bio na daljinski upravljač, Anušić se mora dokazati da je vojnik'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Odnosi će se sasvim sigurno dodatno zaoštravati kako kampanja bude napredovala. Bude li Milanovićeva pobjeda izvjesna, Plenković će se vjerojatno sve više izmicati, a svojim ministrima pustiti da odrade posao do kraja, kaže politički analitičar Mate Mijić

4.9.2024.
17:41
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Mandat Zorana Milanovića pamtit ćemo, između ostalog, po žestokom sukobu između njega i bivšeg ministra obrane Marija Banožića. Suradnja s Vladom i premijerom Andrejem Plenkovićem bila je puna međusobnih prozivki i s jedne i druge strane, a frcale su i uvrede. Za pretpostavljati je da će se to nastaviti usuret predsjedničkim izborima.

Nakon prometne nesreće koju je izazvao bivši ministar obrane, a potom i njegove smjene, završio je višegodišnji sukob. Na mjesto Banožića došao je HDZ-ov Ivan Anušić, a odnos s predsjednikom počeo je, pa mogli bi reći, idilično, iako su neki nagađali da bi vrlo brzo moglo doći do sukoba. I čini se da su bili u pravu jer je Anušić nakon prepucavanja oko Milanovićevih letova helikopterom kazao da od Milanovića očekuje da se ponaša s uvažavanjem. Naglasio je kako njegov mandat traje devet mjeseci te je u tom razdoblju prešutio dosta problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam to htio komunicirati jer nisam želio biti netko tko je došao i odmah pravi probleme, ali nakon devet mjeseci ja na ovakav način više ne mogu raditi. Sad govorim vama, a rekao sam i premijeru – tražit ću izmjene zakona o obrani jer ovako više ne ide. Odnos između mene i predsjednika i premijera dovodi u pitanje normalno funkcioniranje Oružanih snaga", rekao je Anušić i dodao da neće dozvoliti da netko zloupotrebljava Oružane snage.

Image
SPUSTILA MU /

Plenković pitao: Čime da idem na otok? Da plivam? Supetarska gradonačelnica razvalila odgovorom

Image
SPUSTILA MU /

Plenković pitao: Čime da idem na otok? Da plivam? Supetarska gradonačelnica razvalila odgovorom

A sve je kulminiralo različitim brojkama o korištenju vojnih helikoptera Oružanih snaga za potrebe predsjednika Milanovića. Anušić je kazao da predsjednik Milanović obmanjuje javnost te da je iznio neistinite tvrdnje o korištenju vojnih helikoptera. Rekao je da je ostvareno 348 letova za vrijeme Milanovićeva mandata. Iz Ureda predsjednika pak tvrde, pozivajući se na izvješće načelnika Glavnog stožera OSRH-a, da je za potrebe predsjednika RH od veljače 2020. do kolovoza 2024. on koristio vojni helikopter ukupno 74 puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jesu li Anušić i Milanović sličnog temperamenta i možemo li očekivati sukobe kao što su bili s bivšim ministrom obrane Banožićem, pitali smo političkog analitičara Matu Mijića.

"Definitivno ni jedan ni drugi neće dopustiti da ih se napada, a da ne uzvrate. Banožić je više bio lutka, isturen od premijera da prima udarce umjesto njega i pokuša zadati pokoji kad Plenkoviću nije odgovaralo izravno konfrontiranje s Milanovićem. Banožić je bio ministar na daljinski upravljač, a Anušić to nije. On je jači igrač od Banožića, politički relevantniji i moćniji, što ga stavlja u položaj da sasvim sigurno ne izvršava samo Plenkovićeve zadatke, već čuva i vlastitu poziciju i reputaciju", kaže Mijić.

A hoće li Anušić imati istu šprancu kao Banožić, tj. koristiti MORH-ova priopćenja za prepucavanhja s predsjednikom, Mijić kaže: "Stvar je tu vrlo jednostavna, obrana je područje u kojemu Vlada i predsjednik Republike dijele nadležnosti, a odnosi između dva brda već su neko vrijeme napeti. Sad smo već debelo u kampanji u kojoj predsjednik štiti svoju poziciju, a vladajuća stranka ima svog kandidata i želi ga detronizirati. Odnos Milanovića i Anušića žrtva je te situacije. Ne mislim da je Anušić od samog preuzimanja dužnosti ministra i potpredsjednika Vlade imao u planu obračun s Milanovićem, ali sad je to neminovnost. Anušić se mora dokazati kao stranački vojnik računa li na najviše stranačke pozicije i u budućnosti. Pogotovo je na njemu taj pritisak zato što nije izvorni HDZ-ovac, kritizirao je u više navrata predsjednika stranke, slovio je kao glavna unutarstranačka oporba, a ima veliki politički utjecaj".

Mijić je mišljenja da će se do kraja Milanovićeva mandata odnosi zaoštriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odnosi će se sasvim sigurno dodatno zaoštravati kako kampanja bude napredovala. Bude li Milanovićeva pobjeda izvjesna, Plenković će se vjerojatno sve više izmicati, a svojim ministrima pustiti da odrade posao do kraja. Primorac je nejak kandidat i ako mu HDZ, uključujući članove vlade, ne odradi ovu kampanju, nema velike šanse. Stoga možemo očekivati da ministri nastave govoriti ono što bi se inače očekivalo od kandidata, a da Primorac pokuša preživjeti cijelu kampanju šireći dobre vibracije i objavljujući fotografije rukovanja s poznatim svjetskim ličnostima", zaključio je Mijić.

POGLEDAJTE VIDEO: Anušić komentirao odnos s Milanovićem: 'Nakon 9 mjeseci, ne mogu više ovako raditi'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo