HOĆE LI VODA 1. SIJEČNJA POSKUPJETI? / Kajin tvrdi da hoće, u Ministarstvu kažu - neće

Image
Foto: PIXSELL, Borna Filić
9.9.2015.
6:30
PIXSELL, Borna Filić
VOYO logo

Kajin je, naime, iz prijedloga novog zakona iščitao da će vodoopskrbna poduzeća ubuduće Hrvatskim vodama morati plaćati naknadu ne samo za vodu koju isporuče potrošačima, već i za svu onu vodu koja se putem "izgubi" u lošim vodovodnim mrežama.

Putem se "izgubi" i do 50 posto vode

Po njegovom tumačenju, riječ je od 20 do 50 posto zahvaćene vode koja se tako izgubi. Vodovodna poduzeća ne mogu tu naknadu prevaliti izravno na račune potrošača, ali gradovi mogu, u dogovoru sa svojim tvrtkama, dogovoriti poskupljenje vodne usluge, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o financiranju vodnoga gospodarstva koji je u proceduri i čije je donošenje planirano do kraja ove godine, predviđeno je da su obveznici naknade za korištenje voda korisnici vodne usluge javne vodoopskrbe, krajnji potrošači, a osnovica za obračun je količina isporučene im vode izražena u kubičnom metru", stoji u odgovoru Ministarstva poljoprivrede.

Image
POTROŠAČI DRUGOG REDA: /

Prodaju nam manje kvalitetno i često skuplje nego 'na Zapadu'

Image
POTROŠAČI DRUGOG REDA: /

Prodaju nam manje kvalitetno i često skuplje nego 'na Zapadu'

Što će učiniti komunalna poduzeća?

Prema njihovom tumačenju, ništa se ne bi trebalo mijenjati u načinu obračuna za krajnjeg kupca, kojemu će i dalje biti naplaćivana samo isporučena voda. No, piše Novi list , nema odgovora na pitanje znači li to da se izgubljena voda neće naplaćivati ni komunalnim poduzećima. Ako se bude naplaćivala, onda bi komunalna poduzeća vjerojatno prevalila taj trošak na leđa građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedlog izmjena ovog zakona s kraja prošle godine predviđao je da se isporučiteljima vode od 1. siječnja 2015. godine naplaćuje i naknada za korištenje voda za svu vodu, i isporučenu i putem izgubljenu, no onda se shvatilo da se do početka ove godine promjene neće moći uvesti te su one odgođene do 1. siječnja 2016. godine.

Novi list / Danas.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo