Obrazovanje u krizi / Hoće li studenti ljeto provesti na nastavi? Mnogi su zabrinuti kako će i hoće li uopće završiti godinu

Neki studenti nezadovoljni su komunikacijom sa strane sveučilišta, tvrde da su informacije o ispitima nepotpune

15.5.2020.
12:43
VOYO logo

Nastava na svim sveučilištima u Hrvatskoj već se deveti tjedan održava na internetu. No, s trećom fazom popuštanja mjera dopušteno je održavanje praktičnih, laboratorijskih i umjetničkih vježbi uživo, naravno, uz propisane mjere.

Mnogi studenti su zabrinuti kako će završiti ovu godinu. Na koji će način biti provođeni ispiti, hoće li se rokovi mijenjati i hoće li ljeto umjesto na moru provesti u knjižnici?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nora završava preddiplomski studij komparativne književnosti, i kao svi hrvatski studenti trenutno studira od kuće.

"Promijenilo se to što fizički nisam na fakultetu, i fizički ne vidim profesora, ali i svoje kolege, dolazak do literature isključivo preko PDF-a sve više koristim, promijenio se oblik predavanja i komunikacija s profesorima i kolegama općenito", rekla je Nora Čulić Matošić, studentica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preporuke epidemiologa u vezi sa sveučilišnom nastavom i dalje potiču online predavanja i provođenje online ispita gdje je to moguće.  

"U iznimnim situacijama kad nastavnici naprosto ne mogu i imaju razloge zašto to ne mogu organizirali smo mogućnost da to rade u jednoj od dvije dvorane u prizemlju fakulteta s tim da smo investirali u kupnju toplomjera, u prostorijama je deset studenata, nakon toga mora doći spremačica", izjavila je Gordana Vilović, prodekanica za nastavu Fakulteta političkih znanost u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki su studenti internetske ispite već i imali.

"U Word dokument smo upisivali odgovore, a istovremeno smo preko računala bili povezani videopozivom s profesoricom koja nas je na taj način nadgledala", rekao je Paolo Deltin, student komunikologije na Fakultetu hrvatskih studija.

No problem je s onim studijima koji imaju praktičnu nastavu, poput Medicinskog fakulteta koji samo u Zagrebu ima oko 1200 studenata. Ljeto će, zato, pak biti radno za neke studente kako bi se riješili ti zaostaci.

"Što se tiče kliničke nastave, očekujemo da se od 1. lipnja počne sa vježbama. Naše katedre razrađuju planove nadoknade", poručio je Sven Seiwerth, prodekan za diplomsku nastavu na integriranom studiju medicine u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Peti mjesec inače je mjesec kolokvija, ispita i održavanja praktične nastave.
Neki studenti nezadovoljni su komunikacijom sa strane sveučilišta, tvrde da su informacije o ispitima i predavanjima nepotpune pa i zakašnjele. 

"Tisuće i tisuće strana zakona, suhoparno reproduciranje činjenica takav način ispitivanja nije problem studenti su se pomirili s time, no ovaj semestar ukoliko želite pristupiti ispitu iz građanskog prava o formatu ispita vi ćete biti obavješteni tek tjedan dana prije ispita, a nakon ispita nećete biti obavješteni o uvidu, već isključivo o broju bodova da li ste prošli ili pali", izjavio je Ivan Boban, student Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sada je sigurno, neki ispitni rokovi bit će pomaknuti, a fakulteti se neće odvijati kao prije epidemije najkraće do jeseni.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo