uzburkali se duhovi / Hoće li Splićani morati na referendum zbog izgradnje crkve u jednoj splitskoj četvrti?

Prema svemu sudeći, ipak se pronašao kompromis, a što će građani Splita 3 vidjeti kroz svoj prozor nakon završetka gradnje crkve, pokazat će budućnost

19.1.2018.
19:23
VOYO logo

Od kada je predsjednik Društva arhitekata Split, Dragan Žuvela, objavio ovu fotografiju uzburkali su se duhovi pod Marjanom. Jednima prijeko potrebna, a drugima arhitektonski nakaradna crkva je od strane lokalnih političara odmah prepoznata kao izvrsna podloga za još jednu ideološku svađu.  

Image
Foto: Vijesti.hr

Vijesti.hr 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Onaj tren kad su se umiješali neki politički akteri to se diglo na nekakvu ideološku razinu od koje ne da se mi distanciramo već me to kao građanina rastužuje", rekao je predsjednik DAS-a Dragan Žuvela.

Kompromisno rješenje nitko nije ni spominjao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvijek se može naći kompromisno rješenje i još nitko nije predložio da se sjedne za stol i da sve o tome raspravi", dodaje Žuvela.

Doduše predložila je predsjednica stranke Pametno, Marijana Puljak, dan prije zaključenja javne rasprave zbor građana, ali su suprotno njenim očekivanjima, umjesto protivnika izgradnje prostor ispunili zagovornici iste: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mate na pazariću, koji bi prema strahovanjima nekih, mogao zbog nove crkve nestati, radi više od dvadeset godina, ali nije protiv gradnje crkve.

"Nitko od nas nije protiv crkve. Mali smo mi da o tom sudimo. Mi smo dakle za crkvu u skromnim, razumnim gabaritima, a tržnica pod cijenu života pod navodnike da ostane". rekao nam je Mate Kolar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sličnog stava je i velik broj Splićana kada ih ne stavite u zajednički ring, odnosno zbor. 

"Ja ne vidim problem u tome, ali sigurno da bi se tu možda moglo napravit park ili parking ili tako nešto drugo", kaže nam Lovre iz Splita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bolje da umrem sutra. I ovako nam je za poludit, a još sa tom crkvom i tim zvonikom kad budu zvonili nastradali smo. Bože moj to je preblizu zgradama, ljudima, a zna se koliko zvonik ima decibela u sebi, šta ćemo o tome govorit?", požalila nam se Nina.

Splitsko – makarska nadbiskupija, također se oglasila pomirljivim priopćenjem:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vodeći računa o ovoj lokaciji i potrebama građana, baš je Nadbiskupija zatražila izmjene DPU-a u smislu smanjivanja gabarita crkve i pastoralnog centra, a u korist povećanja društvenih sadržaja".

Dakle, prema svemu sudeći, ipak se pronašao kompromis, a što će građani Splita 3 vidjeti kroz svoj prozor nakon završetka gradnje crkve, pokazat će budućnost. Sigurno je samo da se to neće svidjeti svima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo